בעקבות החלטת המשטרה לפנות את בסיס משמר הגבול באזור התעשייה עטרות מצפונית לירושלים והפגיעה בבריאות הציבור, גרינפיס ישראל בשיתוף 8 ארגוני סביבה וחברה אזרחית פנה לשרה להגנת הסביבה, לשר הבריאות ולראש עיריית ירושלים בדרישה להכריז בצו על האזור כאזור נפגע זיהום אוויר ולהודיע על כך לרשויות המקומיות שבתחום האזור – זאת בהתאם לסעיף 11א ״חוק אוויר נקי״ אשר מטיל על השר חובה, לאחר שנוכח כי באזור מסוים קיימת חריגה מתמשכת או חוזרת מערכי סביבה או זיהום אוויר חריג.
כ-300 מפעלים פועלים באזור התעשייה עטרות ומתוכם מפעלי מלט ומיון פסולת. האתר מתאפיין בחריגות תדירות וגבוהות מאד של חלקיקים נשימים עדינים (Pm10). חלקיקים אלה, אשר לרוב גם נושאים חומרים מזהמים נוספים, חודרים לדרכי הנשימה ותורמים לתחלואה כגון אסטמה, ברונכיטיס וסרטן ריאות. ניתוח של נתונים מהמשרד להגנת הסביבה משנת 2015 מראה כי כמות החלקיקים הנמצאים באוויר באזור זה כמעט תמיד חורגת מהתקן המותר, לעיתים במאות ואף באלפי אחוזים. מיותר לציין כי התקן מחייב לפי חוק והוא משקף ערך שחריגה ממנו מהווה פגיעה בבריאות התושבים, לרבות ילדים וקשישים.
כבר לפני מספר שנים, הכין המשרד להגנת הסביבה תשתית ראייתית שעל בסיסה ניתן להכריז על אזור התעשייה עטרות כ"אזור מוכה זיהום אוויר". הכרזה שכזו הייתה נותנת סמכויות אכיפה נרחבות לרבות סגירת מפעלים או העתקתם. למרבה הצער, הגורמים האמונים על שמירת הסביבה ובריאות הציבור בעיריית ירושלים ויחידות המטה והמחוז של המשרד להגנת הסביבה לא עושים די לצורך הגנה על בריאות הציבור.
הקמה של אזור תעשייה עצום ומזהם ליד אוכלוסיות פלסטיניות ללא זכות בחירה ושאין ברשותם יכולת ריאלית למחאה מהווה כר פורה להתרשלות וגרירת רגליים בטיפול במפגע העצום של זיהום האוויר. זהו מקרה קלאסי של אי-צדק סביבתי ושל מדיניות סביבתית מפלה.
לאור מצב הזיהום המתמשך, הארגונים מבקשים:
● מהמשרד להגנת הסביבה לפעול מיידית למיצוי כל סמכויות הפעולה שלו לפי חוק אוויר נקי, לרבות הסמכות להכריז על אזור כנפגע זיהום אוויר.
● ממשרד הבריאות לערוך סקר אפידמיולוגי שיבחן את מצב התחלואה הנשימתית בישובים הסמוכים לעטרות.
מעיריית ירושלים להציג תוכנית רצינית לשיקום אזור התעשייה עטרות ולפעול בהתאם להוראות ההכרזה ולהוראות סעיפים 11-12 לחוק אוויר נקי