25 mai 2012 – În luna martie 2012, echipa Greenpeace România a pornit o investigație referitoare la poluarea aerului provocată de fabrica Unilever, din Ploiești. În urma sesizărilor făcute de organizație s-au depistat nereguli în ceea ce privește autorizația de funcționare a fabricii.
Echipa Greenpeace România a primit sesizări din partea locuitorilor din Ploiești, referitoare la o problemă de mediu. Locuitorii au sesizat mirosul puternic de detegent, care vine de la fabrica Unilever din oraș.
Greenpeace a luat la cunoștință această problemă și a contactat Garda de Mediu Prahova, solicitând efectuarea unui control pe teren.
În urma controlului Gărzii de Mediu s-a constatat că fabrica de detergenți nu deține dispozitive de reținere a emisiilor de compuși organici volatili pentru instalațiile de preparare a detergentului și că în autorizația integrată de mediu, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești nu au fost impuse valori limită de emisii la indicatorul – benzil-acetat, acesta fiind cauza mirosurilor din atmosferă. Expunerea la vaporii de benzil-acetat provoacă iritații la nivelul ochilor, gâtului și plămânilor.
„Greenpeace solicită Agenției Regionale pentru Protecția Mediului să reanalizeze condițiile de funcționare a fabricii Unilever de la Ploiești și să ia măsurile care se impun pentru remedierea situației astfel încât sănătatea populației să nu fie afectată,” a declarat Bogdan Grecescu, asistent de campanii Greenpeace România.
Totodată, Greenpeace încurajează locuitorii să sesizeze autoritățile responsabile atunci când apare o problemă de mediu (de exemplu: Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului). Aceste instituții sunt obligate să ofere un răspuns fiecărei sesizări și să efectueze controale pe teren pentru a constata situația și pentru a dispune măsuri de remediere.
„De asemenea, încurajăm locuitorii să participe la toate consultările cu publicul organizate de Agențiile pentru Protecția Mediului locale și regionale pentru proiectele care au un impact asupra mediului. Anunțurile privind sesiunile de consultare sunt publicate la sediile Agenției, în presa locală și pe website,” a declarat Irina Bandrabur, ofițer de presă Greenpeace România
Este foarte importantă implicarea publicului în astfel de probleme, sănătatea mediului înconjurător fiind responsabilitatea fiecăruia.
Implică-te, donează online 1 euro