Te-ai întrebat vreodată de câtă apă e nevoie pentru a produce hrana ori obiectele de care avem nevoie zi de zi?

Îți aducem noi în atenție un tabel orientativ. 

 

Sursa informații: www.unwater.org, www.notre-planete.info  www.water.usgs.govwww.waterfootprint.org, www.fao.org

Da, asta ar cam trebui să ne pună pe gânduri și, mai ales, să ne facă să acționăm.

Așadar, îți prezentăm câteva gesturi simple prin care poți evita risipa de apă, această resursă atât de necesară și importantă:

Apa

  • instalează un filtru de apă la robinet pentru a evita deșeurile pe care le presupune comercializarea apei îmbuteliate;
  • renunță la apa îmbuteliată – în prezent, industria de îmbuteliere a apei pompează anual miliarde de litri de apă – apă care aparține tuturor – din subteran  și ne-o vinde înapoi pentru a face profit. În afara faptului că suntem taxați pentru o resursă publică, companiile de îmbuteliere a apei sunt responsabile pentru producerea de sute de milioane de sticle de plastic. Potrivit Istitutului de Politică a Pământului (Earth Policy Institute), producătorii folosesc  în fiecare an 1,5 milioane de barili de petrol pentru  a produce apă îmbuteliată numai pentru piața de apă îmbuteliată din Statele Unite.
  • redu consumul de apă: fă duș în loc de baie, instalează reductoare la robinet, nu lăsa apa să curgă inutil, optează pentru un WC cu acționare dublă, spală rufele atunci când mașina de spălat e plină, etc.
  • în bucătărie: nu lăsă apa să curgă atunci când speli vasele; dacă trebuie să folosești o mașină de spălat vase, fă-o doar când mașina e plină de vase murdare și folosește setarea pentru spălare economică. Pentru a economisi energia, oprește mașina după ce clătește vasele și deschide ușa pentru ca acestea să se usuce singure, la aer. 
  • recuperează apa de ploaie, sau cea folosită, dacă poți să o filtrezi, pentru a o utiliza în alte scopuri, precum irigarea grădinii;
  • spală mașina atunci când plouă.

Hrana

  • hrănește-te cu alimente de la baza lanțului trofic, cât mai puțin transformate (cu cât sunt mai prelucrate, cu atât consumul energetic este mai mare) și, de preferință, din culturi biologice, locale și de sezon (pentru reducerea impactului imens al transportului de marfă). Nu doar amprenta ta de carbon va fi mai mică, dar vei consuma astfel alimente mai nutritive întrucât produsele rafinate pierd foarte mult din calitățile lor.
  • încearcă să renunți la carne și lactate sau redu semnificativ consumul acestor produse. Cererea crescândă pentru carne amenință și ea rezerva de alimente a planetei. De exemplu, vitele trebuie alimentate cu cantități uriașe de furaje, pentru a produce o cantitate mică de proteină animală destinată consumului uman. Potrivit Worldwatch,  cantitatea totală de soia și grâne folosită anual pentru creșterea animalelor în Statele Unite ar putea asigura de cinci ori necesarul alimentar al populației planetei.
  • evită să cumperi alimente care provin din specii amenințate precum tonul roșu sau care pun în pericol pădurile tropicale, precum uleiul de palmier și toate produsele care îl conțin.
  • cumpără alimente la vrac, folosind săculeți de pânză reutilizabili sau pungi de hârtie.
  • evită alimentele ambalate în plastic și, când nu poți, optează pentru recipientele mai mari sau care se pot refolosi sau reinventa.
  • evită risipa alimentară cumpărând atât cât ai nevoie, congelând legumele/fructele care riscă să se strice până când ai de gând să le consumi și donează surplusul celor care au nevoie.

Articol de Elena Floroiu – intern Greenpeace perioada ianuarie – mai 2017