Greenpeace a fost întotdeauna despre comunitate.

Acest spirit este în ADN-ul nostru încă din 1971, când un mic grup de activiști și-au unit forțele pentru a naviga cu o navă numită Greenpeace către insula Amchitka, în largul Alaska, și pentru a protesta împotriva testelor nucleare din SUA.

După 51 de ani, hotărârea noastră de a aduce oamenii împreună pentru a apăra pacea și o planetă care să poată susține viața este la fel de puternică ca la început. Însă acum avem alături de noi zeci de milioane de oameni care împărtășesc valorile noastre: non-violența, independența politică și promovarea soluțiilor pentru un viitor verde și pașnic.

Greenpeace este prezentă în România de 15 ani, timp în care am expus probleme de mediu prin confruntări creative și am acționat pentru a proteja drepturile omului și ale naturii.

Pentru a reuși să ne păstrăm independența în tot acest timp, am decis încă din primii ani să nu acceptăm donații de la guverne, partide politice sau companii, ci să ne bazăm exclusiv pe contribuţii de la persoane fizice și fundații cu valori comune. 95% din fondurile Greenpeace la nivel global vin din donații individuale, de la oameni ca tine.

De asemenea, investigăm toate donațiile private mari pentru a identifica dacă există ceva în legătură cu acestea care ar putea să ne compromită independența, integritatea sau să ne abată de la prioritățile campaniilor noastre. Dacă se dovedește că o donație este neconformă principiilor Greenpeace, atunci o refuzăm sau o returnăm.

2022 a fost încă un an zbuciumat, în care peste criza climatică și cea de sănătate s-a suprapus și un război cu implicații globale care se desfășoară chiar la granița noastră. Dincolo de toate celelalte acțiuni pe care le-am întreprins pentru pace și protejarea celor afectați de conflict (biroul nostru din București a fost transformat o mare parte din acest an într-un centru pentru refugiați din Ucraina), am decis în mod simbolic să colaborăm pentru designul acestui raport cu Olena Marchishina, una dintre sutele de mii de mame din Ucraina care au fost nevoite să fugă din țară pentru a-și proteja familia.