Küresel Plastik Anlaşması: plastik kirliliğini sona erdirmek için büyük, cesur adım.

Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi’nin (UNEA-5.2) devam ettirilen beşinci oturumu, 28 Şubat – 2 Mart 2022 tarihleri ​​arasında Nairobi’de gerçekleşti.

Fotoğraf: UNEP

2 Mart’ta oturuma damga vuracak bir gelişme yaşandı, plastik kirliliğini sona erdirmek ve 2024 yılına kadar uluslararası olarak yasal bağlayıcılığı olan bir anlaşma için tarihi bir karar alındı.

Bu karar neden tarihi?

175 ülkeden Devlet Başkanları, çevre bakanları ve diğer temsilciler, şimdiye kadar ilk kez, çevredeki plastik kirliliğinin fosil yakıt çıkarımından bertarafına kadar tüm aşamalarını içeren, yasal olarak bağlayıcı bir küresel plastik anlaşması müzakere etme noktasında ortak bir karar aldı.

Bu, büyük petrol ve tüketici markalarının plastik ayak izlerini azaltmaları; iş modellerini yeniden doldurma ve yeniden kullanma yönünde değiştirmeleri yönündeki baskıyı sürdürecek büyük bir adım.

BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen ise anlaşmanın Paris iklim anlaşmasından bu yana kararlaştırtılan en önemli uluslararası çok taraflı çevre anlaşması olduğunu söyledi. 

UNEA Başkanı, kararla ilgili tokmağı indirdi. Fotoğraf: UNEP

Türkiye acilen ne yapmalı?

Nairobi’deki bir araya gelen karar alıcılar/hükümetler,büyük ve önemli bir adım atarak plastik kirliliği krizini sona erdirme taahhüdünde bulundu. 

Türkiye de bu müzakarelere öncelikle gereksiz plastiklerin kullanımını sona erdirmekle başlamalı.

Avrupa Birliği’nde yasaklanan tek kullanımlık plastikler acilen yasaklanmalı,

Plastik azaltım stratejisi belirlenmeli,

Sıfır atık ithalatı eylem planı belirlenmeli ve yerel atığın ayrıştırılmasına odaklanılmalı.

Güçlü bir küresel anlaşma imzalanana, mühürlenene ve teslim edilene kadar Greenpeace ve müttefikleri, temiz hava ve istikrarlı bir iklime sahip, plastik kirliliğinin olmadığı bir dünya için mücadele etmeye devam edecek.