O propunere legislativă care pune în pericol pădurile virgine și cvasivirgine a primit votul Senatului. Din expunerea de motive a acesteia lipsesc studiile de fezabilitate sau de impact.
În urmă cu câteva zile, Senatul României a votat pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, înregistrată ca Legea 52/2018. Sub pretextul extinderii, îmbunătățirii și renovării serviciilor de utilitate publică, această lege va permite scoaterea definitivă a oricărei păduri din Fondul Forestier Național, chiar și a acelora din parcurile naționale și naturale ale României. Astfel, va fi permisă defrișarea în inima celor mai valoroase păduri ale României, ultimele rămase din Europa: pădurile virgine și cvasi-virgine, precum și pe cele potențiale, care astfel nu vor mai îndeplini criteriile de înscriere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și, ca atare, își vor pierde statutul de zone cu protecție integrală.
Situația este cu atât mai alarmantă cu cât propunerea legislativă vine la doar doi ani după ce, la insistențele ONG-urilor de mediu reprezentante ale societății civile, a apărut cadrul legislativ care protejează aceste păduri. Și, curios, la doar câteva săptămâni după învestirea în funcție a noului Ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care a pus pe lista priorităților sale combaterea tăierilor ilegale și protecția pădurilor virgine.

Reamintim că un caz similar a avut loc recent în Polonia, unde Parcul Național Białowieża, care face parte din rețeaua Natura 2000, este amenințat de defrișări. Acest caz care se judecă acum la Curtea de Justiție a Uniunii Europe, care a somat Polonia să oprească defrișările pentru a evita amenzi de 100 000 de Euro pe zi.
Ce urmează să se întâmple:

  • Acest proiect de lege urmează să fie înregistrat de către Camera Deputaților și distribuit comisiilor parlamentare relevante pentru examinarea în fond sau pentru avizare.
  • Comisia de fond (cel mai probabil Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, comisie din care fac parte Liviu Dragnea și Nicușor Dan) întocmește un raport care va propune adoptarea, adoptarea cu modificări sau respingerea proiectului de lege. În acest punct, vom putea cere să participăm la lucrările comisiei și să luam cuvântul pentru a ne expune argumentele împotriva acestei propuneri legislative.
  • Votul în plen
  • Dacă propunerea legislativă trece de Camera Deputaților, trebuie promulgată de Președintele României. Caz în care, alături de voi, susținătorii noștri, putem cere președintelui României să solicite reexaminarea acestei legi, astfel încât articolul privind pădurile virgine și cvasi-virgine să fie modificat.

În ultimii doi ani, Greenpeace România:

  • a contribuit decisiv la crearea cadrului legal pentru protejarea pădurilor virgine
  • a realizat Ghidul Voluntarului pentru Păduri
  • a lansat platforma www.salvezpadurea.ro unde oricine poate sesiza posibile tăieri ilegale de arbori
  • a identificat și documentat 845 hectare de păduri virgine, dintre care 555 de hectare au fost introduse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirge din România.
  • a contribuit la îmbunătățirea legii contravențiilor silvice
  • a oprit distrugerea pădurii virgine Bratocea din munții Ciucaș
  • a realizat Harta pădurilor virgine potențiale din România
  • a documentat, în parteneriat cu Asociația Kogayon, 70 de hectare de pădure virgină în Parcul Natural Buila-Vânturarița. În prezent, așteptăm recunoașterea oficială a acesteia.

În 2016, 42% din tăierile ilegale depistate au fost semnalate de cetățeni. Suntem mulți, suntem puternici și împreună putem schimba lucrurile!