Nakon jučerašnje akcije Greenpeacea ispred sjedišta Ine u Zagrebu, gdje je grupa aktivista prosvjedovala povodom treće obljetnice potonuća plinske platforme Ivana D, Ina se oglasila priopćenjem u kojem izražava ‘iskrenu’ začuđenost zahtjevu da ukloni svoj otpad s dna Jadranskog mora.

Greenpeace nije iznenađen reakcijom Ine jer smatramo kako su financijske uštede glavni motiv da potonula platforma ostane na morskom dnu kao umjetni greben. Taj tzv. rig-to-reef program (pretvaranje platformi u grebene) koji se prakticira u nekim državama, fosilnim kompanijama omogućuje na desetke milijuna eura ušteda po platformi. 

Greenpeaceov ironičan komentar na takav spin jučer je niknuo pred Inom u obliku šestmetarske skulpture Umjetnički greben, teške oko dvije tone.

© Bojan Haron Markičević / Greenpeace

No za razliku od platforme koju Ina već tri godine drži na dnu Jadrana, umjetničku skulpturu ispred svoga sjedišta uspjela je ukloniti u malo više od tri sata, čime je pokazala da, kad se hoće – može se!

Većina glomaznog otpada, kada bi završila u moru vjerojatno ne bi bila opasna. No to što nije opasno ne znači da je normalno. Zato velika većina građana ove zemlje ne koristi Jadransko more kao odlagalište otpada.

Ina tvrdi da je vađenje platforme najštetniji mogući model sanacije platforme, iako u ove tri godine nije napravljena studija ni eleborat koji je uopće razmotrio rješenje potpunog uklanjanja platforme.

Iako je Ina Umjetnički greben uklonila u rekordnom roku, putem međunarodnih Greenpeaceovih kanala snimke akcije obišle su cijeli svijet. 

Potpišite peticiju kojom tražimo od Vlade i Ine da se platforma Ivana D pod hitno izvadi iz našeg mora: