Greenpeaceov brod Arctic Sunrise započeo je u Constanti u Rumunjskoj turneju davanja potpore europskim malim ribarima koji love na održiv način, u trenutku dok pregovori o reformi europske Zajedničke ribarske politike (CFP) ulaze u završnu fazu. CFP je već desetljećima naklonjen industrijskom ribarstvu koje ugrožava budućnost ribe i naših mora. Zbog toga posljedice trpe priobalne zajednice koje ovise o ribarstvu.


“Šezdeset posto europskih ribljih vrsta prekomjerno se izlovljava i ne uspijeva se obnoviti”, naglašava Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj. “Europsko industrijsko ribarstvo toliko je moćno da je u stanju izloviti dva ili tri puta više ribe od onoga što se u moru može obnoviti. S druge strane, imamo male ribare koji love održivo i odgovorno. Vrijeme je da se promijeni smjer europske politike ribarstva i osigura budućnost ribe i ribara”.

CFP prolazi važnu reformu. U tijeku su pregovori između Europskog parlamenta – koji se zalaže za stvarne promjene – i vlada zemalja članica EU. Velike ribarske zemlje kao što su Španjolska i Francuska do sada su se redovito priklanjale kratkoročnim interesima industrijske ribarske flote, iako većinu ribarskog sektora u tim zemljama čine mali ribari.
Zoran Tomić dodaje: “Europske vlade trebale bi se ugledati na Europski parlament i dovesti u ravnotežu veličinu ribarske flote s količinom ribe u moru. Najprije bi trebale krenuti s uklanjanjem brodova koji čine najveću štetu okolišu a istovremeno priobalnim sredinama nude najmanji broj radnih mjesta. Vlade trebaju podržati ribare koji love na održiv način i čuvaju brojna radna mjesta”.

Arctic Sunrise – megafon malih ribara
Na ovom putovanju Arctic Sunrise će posjetiti devet zemalja (Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Španjolsku, Francusku i UK). Greenpeace će skupljati potpise na brodovima od papira (https://myboat.gp/hr/) u znak podrške ribarstvu niskog utjecaja na okoliš, te pozvati europske ministre da takvim ribarima daju prednost u pristupu lovištima. Ribari će putovati na Arctic Sunriseu noseći iz zemlje u zemlju svjetiljku, simbol zajedničke borbe za zdrava europska mora.

“Europski ministri ribarstva i zastupnici u Europskom parlamentu trebaju se još jednom osvrnuti na naš sektor”, izjavljuje Jerry Percy, glasnogovornik inicijative LIFE (Low Impact Fishers of Europe). “Mi činimo 80 posto europske ribarske flote i većinu zaposlenih u tom sektoru. Mi smo krvotok mnogih ribarskih sredina; ipak dobivamo tek malen postotak ribolovnih kvota. Kako bi se osigurala budućnost ribarenja, ovakvo stanje mora se promijeniti. Trenutni sustav koji nagrađuje plovila s najvećim štetnim učinkom očito je nepravedan i šteti onima čiji je utjecaj na more i ribu minimalan a korist za društvo velika”.

“Potaknuti okupljanjem europskih malih ribara prošle jeseni u Bruxellesu, gdje je i Hrvatska imala predstavnika, nedavno smo i sami osnovali Koordinaciju malih ribara Republike Hrvatske”, pojašnjava predsjednik Koordinacije Danijel Strugar. “Održivo ribarstvo od životnog je interesa za naše priobalje jer, izravno i neizravno, priobalno ribarstvo kod nas zapošljava više od 10.000 ljudi”.

Arctic Sunrise boravit će u Rijeci od 14. do 16. travnja 2013. Tom prigodom građani će moći posjetiti brod i njegovu posadu te pogledati izložbu fotografija o europskim malim ribarima.

Za više informacija o turneji i skupljanju potpisa u znak potpore europskim ribarima koji love održivo posjetite nas na: http://myboat.gp/hr/