Nakon teme zamatanja poklona bez stvaranja otpada, ove se godine otvara pitanje božićnog drvca: što je održivije, prava ili umjetna jelka (ili kako ih moja kći voli nazivati, fejk drvca)?

Istini za volju, obje opcije imaju svoje prednosti i mane, kao što su pokazala istraživanja o utjecaju obiju verzija na okoliš.

Iako nam se na prvi pogled čini da su prave jelke održivije zato što apsorbiraju ugljikov dioksid i zato što se nakon uporabe mogu kompostirati, kada pogledamo širu sliku, stvari nisu tako jednostavne. Postoji mogućnost da se uzgajališta božićnih jelki uspostavljaju na zemljištima na kojima su prethodno bili bioraznoliki prirodni ekosustavi, a prema istraživanju koje je provela tvrtka Ellipsos, u znanstvenoj se zajednici raspravlja o tome apsorbira li drveće u prvih 20 godina više ugljika nego što ga ispušta (božićne jelke općenito se sijeku u njihovoj tinejdžerskoj dobi, stoga ne stignu doseći puni potencijal za apsorpciju ugljika koji imaju prašume). U komercijalnom uzgoju božićnih drvaca često se upotrebljavaju pesticidi, od kojih se neki ne smiju upotrebljavati niti u privatnim vrtovima.

S druge strane, umjetna drvca često se izrađuju od polivinil klorida (PVC-a) koji je svrstan na popis plastike kao jedna od najgorih vrsta plastike jer onečišćuje tijekom cijelog svojeg vijeka trajanja. Drvca izrađena od PVC-a teško se recikliraju i zato završavaju na odlagalištima otpada gdje ispuštaju dodatne stakleničke plinove i onečišćuju ekosustave ispuštajući opasne kemikalije. Ona se također obično izrađuju u tvornicama na drugim kontinentima i emisije stakleničkih plinova povezane s njihovim prijevozom povećavaju njihov ugljični otisak.

Za one koji žele izbjeći dilemu između pravog i umjetnog, nudimo nekoliko ekološki prihvatljivih mogućnosti:

1) Izradi svoje Osjećaš se kreativno? Ove godine unesi kreativnost u blagdanske dane i izradi vlastito drvce od rabljenih materijala kojima ćeš dati novu svrhu. Prisjetimo se, najodrživiji je predmet onaj koji već postoji. Što više rabljenih materijala uključiš u svoj dizajn, to bolje za planet! Ovo božićno drvce iz kućne radinosti tvrtke Makedo nudi ti niz mogućnosti za ukrašavanje konačnog proizvoda. Možeš napraviti tradicionalni dizajn božićnog drvca ili izrezati blagdanske oblike od kartona i postaviti šarene lampice za moderniji izgled.

preuzeto s internetske stranice Makedo, upute u PDF-u

Nudimo još nekoliko ideja za potaknuti tvoju kreativnost:

Jako nam se sviđa minimalistička estetika ovog božićnog drvca sa stranice The Alblog

2) Nabavi pravu jelku u loncu

Što kažeš na pravo božićno drvce koje ne treba umrijeti zbog par dana slavlja? Nabavi pravu jelku u loncu koju poslije blagdana možeš posaditi negdje ili čak vratiti uzgajivaču jelki da ga posade natrag na isto mjesto, gdje će rasti do sljedeće prigode. 

Drvca u tegli za kupnju je relativno lako pronaći, a najam je još uvijek čini nam se u povojima u Hrvatskoj. Ipak, zadnjih godina pojavile su se neke opcije. Imaš li dobro iskustvo s kojom tvrtkom za najam jelki? Piši nam u komentarima!

Preuzeto sa stranice Upworthy

3) Nabavi rabljeno umjetno drvce

Ako se odlučiš za umjetno drvce, bolje je uzeti rabljeno nego kupiti novo.

Istraživanja koja su proveli tvrtka Ellipsos i neprofitna organizacija American Christmas Tree Association, koristeći se u oba slučaja pristupom usporedbe životnog ciklusa, otkrila su da tijekom adventa prava drvca stvaraju manje emisija stakleničkih plinova nego umjetna, no to se mijenja što se umjetno drvce dulje upotrebljava jer se tada emisije raspoređuju na mnogo godina.

Umjetno drvce mora biti u uporabi barem 8 godina, idealno 20, da bi se smanjio njegov ugljični otisak. Stoga, ako uspiješ pronaći kvalitetno umjetno drvce u trgovini rabljenom robom i dobro ga očuvati odgovarajućim skladištenjem, ono može nastaviti ispunjavati svoju svrhu i dugo nakon što ga prestaneš upotrebljavati.

4) Nabavi sobnu smreku

Jesi li i ti jedna od onih osoba koje ponosno brinu za sve svoje kućne biljke? Možda je za tebe dobra alternativa priuštiti si sobnu smreku koju možeš držati u zatvorenom prostoru cijelu godinu, a tijekom adventa može postati božićna jelka.

Mačka nije uključena u ponudu. Slika je preuzeta sa stranice Apartment Therapy.

5) Ukrasi pravu jelku u svojem kvartu

Ako imaš pristup pravoj jelki u svojem kvartu, zašto to ne iskoristiti i okititi je za praznike? To znači da ne moraš trošiti na skupo drvce u loncu ili brinuti o tome kako umjetno ili pravo drvce utječe na okoliš.

Ako na kraju ipak uzmeš pravo, odsječeno drvce za praznike, nastoji osigurati da ga nabaviš iz lokalnog, održivog uzgajališta jelki koje ne upotrebljava pesticide i ako je moguće, pobrini se da se odgovorno kompostira.

A ako se ipak odlučiš za novo umjetno drvce, daj sve od sebe da odabereš visokokvalitetno drvce koje će dugo trajati i koje se može po potrebi odgovorno proslijediti.