Brojni prekrasni dijelovi oceana toliko su udaljeni da ih nikada nećemo imati prilike vidjeti. Zbog te udaljenosti, ova područja često su na udaru razornih industrija koje prijete oceanima i životu u njima. U trenutnoj klimatskoj krizi važnije je nego ikad prepoznati koliko su naša mora i oceani vrijedni i ugroženi. Zato smo pronašli način da ti ovu priču približimo.

Zadovoljstvo nam je pozvati te na putovanje preko Atlantskog oceana. Pridruži nam se gledanjem dokumentarne serije ‘Ocean Witness’!

Od travnja 2019. godine, naš brod Esperanza plovio je Atlantikom, od Arktika do Antarktike. Pet epizoda ove serije prikazuje čarobne, kao i dirljive trenutke Greenpeacove ekspedicije “Od Pola do Pola”. Uz specijalne goste u studiju i snimke s jednogodišnjeg putovanja, osvrćemo se na prijetnje oceanima i otkrivamo što trebamo učiniti da ih zaštitimo.

U seriji predstavljamo neke od životinja kojima su ova mora dom. U razgovoru sa znanstvenicima i znanstvenicama saznat ćemo s kojim se prijetnjama susreću oceani – od klimatskih promjena i onečišćenja plastikom do eksploatacije nafte i ruda te prekomjernog izlova.

Sve epizode objavljene su na YouTube kanalu Greenpeace Internationala.

EPIZODA 1: Prva epizoda prikazuje početak putovanja i vodi nas na Arktik.

EPIZODA 2: Druga epizoda posvećena je kornjačama – vrsti koja je bila u fokusu istraživača naše ekspedicije.

EPIZODA 3: U trećoj epizodi zaronite s nama u oceanske dubine.

EPIZODA 4: Ova epizoda govori o destruktivnim ribolovnim praksama, a razgovarali smo i sa stručnjakom za morske pse.

EPIZODA 5: Kako se bliži kraj ekspedicije, seriju završavamo pričom o Antarktici i istraživanju kitova i pingvina.

Ukoliko nisi, pridruži se milijunima ljudi koje traže snažan Sporazum o svjetskim morima.