Εκατοντάδες κόσμου αποδέχτηκαν το κάλεσμα της Greenpeace και βρέθηκαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Φλοίσβου για να τα κάνουν σαλάτα και να μάθουν περισσότερα για τη βιώσιμη γεωργία που προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας.

grow_floisvos

«Η μεγάλη συμμετοχή και στήριξη του κόσμου στη χθεσινή γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δείχνει ξεκάθαρα ότι πάρα πολλοί άνθρωποι (μεγάλοι και μικροί) είναι έτοιμοι να ξαναπάρουν τον έλεγχο της διατροφής στα χέρια τους επιλέγοντας καλύτερη τροφή, χωρίς μεταλλαγμένα ή χημικά, με λιγότερο κρέας και περισσότερα φρέσκα λαχανικά εποχής και όσπρια», είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη για την εκστρατεία της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. «Η διατροφική επανάσταση και η επανασύνδεση μας με την τροφή ξεκινάει τη στιγμή που αποφασίζουμε να συνδέσουμε αυτό που επιλέγουμε να φάμε με την υγεία του περιβάλλοντος και ολόκληρου του συστήματος μέσα από το οποίο προήλθε».

Οι επισκέπτες έμαθαν πώς να καλλιεργήσουν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά στο σπίτι ή στο σχολείο και γνώρισαν την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών από δύο έμπειρους γεωπόνους, τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο και την Αφροδίτη Ρήγα. Έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια που απογείωσαν το κέφι και τη φαντασία μικρών και μεγάλων και πήραν μέρος στο βιωματικό εργαστήριο «Καλή όρεξη» το οποίο είχε ως αφετηρία το βιβλίο του Eric Carle από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Η ραδιοφωνική παραγωγός Εύα Μπουντούρη από τον En Lefko και οι The Cahorn Keys ανέλαβαν με μεγάλη επιτυχία τις μουσικές επιλογές της ημέρας. Τέλος, οι επισκέπτες δοκίμασαν ντόπια λαχανικά και έφαγαν μοναδικές σαλάτες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. Το σύγχρονο μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με την αλόγιστη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων απειλεί την υγεία μας και καταστρέφει το περιβάλλον και ιδιαίτερα τους φυσικούς πόρους στους οποίους βασίζεται ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής της τροφής μας. Η βιώσιμη γεωργία είναι η λύση που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το νερό, το χώμα και τη βιοποικιλότητα που είναι αναγκαία για να λειτουργούν σωστά τα οικοσυστήματα. Προστατεύει εμάς και το περιβάλλον και  επαναφέρει τον έλεγχο της τροφής από τα χέρια των πολυεθνικών κολοσσών στα χέρια εκείνων που την παράγουν και σε εμάς που την καταναλώνουμε.