Οι αγρότες στις Φιλιππίνες, τη χώρα που πλήττεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και όπου το “Χρυσό” ρύζι  βρίσκεται σε έρευνα, δεν περιμένουν τους υποστηρικτές των μεταλλαγμένων να τους βρουν λύση. Καλλιεργούν τροφή που πραγματικά θρέφει ανθρώπους με μεθόδους που βοηθάνε τους ίδιους να αντέξουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και η Greenpeace βρίσκεται δίπλα σε αυτούς τους αγρότες και τους υποστηρίζει.

xriso rizi

Είναι γνωστό ως μεταλλαγμένο “Χρυσό” ρύζι, αλλά δεν έχει καμία σχέση με χρυσό. Καταρχήν αυτό το ρύζι δεν υπάρχει, πρόκειται για πείραμα και μάλιστα αποτυχημένο, ακριβό και αδιέξοδο, ακόμα και μετά από περισσότερα από 20 χρόνια έρευνα. Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ρυζιού, που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του “Χρυσού” ρυζιού, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως θα αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α που είναι υπεύθυνη για τον υποσιτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα του “Χρυσού” ρυζιού επανέρχεται τη στιγμή που στις ΗΠΑ (Βερμόντ) συζητείται η σήμανση των τροφίμων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα από την σωστή οπτική.

Αντί να υποστηρίζουμε αυτό το δαπανηρό πείραμα που έχει αποστρέψει την προσοχή από τις μεθόδους που ήδη λειτουργούν, οι επιστήμονες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεθόδους γεωργίας ανθεκτικές και προσαρμόσιμες στις κλιματικές αλλαγές. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον υποσιτισμό με μία πιο διαφοροποιημένη διατροφή, με ίση και δίκαιη πρόσβαση στην τροφή και με στροφή προς τη βιώσιμη γεωργία.

Η εκστρατεία της Greenpeace βασίζεται σε αυστηρή επιστημονική ανάλυση, αναπτύσσεται σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και προτείνει λύσεις που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αποδεδειγμένα στη θεωρία και την πράξη. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη χρήση μεταλλαγμένων, φυτοφαρμάκων και χημικών και προωθούμε ένα βιώσιμο γεωργικό μοντέλο που σέβεται τη βιοποικιλότητα και τα όρια των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Η ομάδα επιστημόνων που υπερασπίζεται τα μεταλλαγμένα έχει θεμελιώδη διαφορά στην προοπτική. Η γεωργία δεν είναι μόνο μια τεχνολογική δραστηριότητα με εστίαση στις υψηλές αποδόσεις. Οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται τροφή είναι η βάση της βιοποικιλότητας, χρησιμεύουν ως πηγή καθαρού νερού και οι αγροτικές κοινότητες θα έπρεπε να είναι ένα μέρος όπου ακμάζει η βιώσιμη οικονομία.

Η ανάπτυξη, η χρήση και η αποτελεσματικότητα τεχνολογιών, όπως η γενετική μηχανική, δεν πρέπει να αξιολογούνται από μονόπλευρη προοπτική που σε αυτήν την περίπτωση είναι μια ιστορικά βαθιά ριζωμένη και τεχνοκρατική προοπτική των δυτικών επιστημόνων. Στην επιστημονική ανάλυση που δημοσίευσαν 400 εμπειρογνώμονες της IAASTD το 2008 τονίζουν ότι τα μεταλλαγμένα δεν θα λύσουν τα προβλήματα της ανθεκτικότητας στις κλιματικές αλλαγές και της πείνας στον πλανήτη.

blog2

Είναι εντελώς ανεύθυνο να επιβληθεί το μεταλλαγμένο “Χρυσό” ρύζι σαν λύση στους αγρότες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή διότι οι ξηρασίες και οι τυφώνες δεν θα περιμένουν, ενώ υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές που είναι ήδη διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους αγρότες να ταΐσουν τις κοινότητές τους και υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τις κυβερνήσεις και την φιλανθρωπική κοινότητα να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Η Greenpeace αγωνίζεται για στροφή και μετάβαση από τη βιομηχανική στη βιώσιμη γεωργία. Ένα σύστημα διατροφής βασισμένο στη βιοποικιλότητα αντί των μονοκαλλιεργειών που εξαρτώνται από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων. Ένα μοντέλο που λειτουργεί μαζί με τη φύση και όχι εναντίον της. Αυτό το μοντέλο γεωργίας υποστηρίζεται από ανεξάρτητους επιστήμονες, αγρότες, κοινότητες και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει σύγχρονες τεχνολογίες σαν μέρος της λύσης.

Έλενα Δανάλη

Βιογραφικό

Έλενα Δανάλη
Η Έλενα Δανάλη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Γαλλία. Στην ομάδα της Greenpeace ήρθε το 2006 ως υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία. Έκτοτε συνεργάζεται, αναπτύσσει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου γεωργίας στην Ελλάδα, που να ωφελεί τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.