Την είδες στην πιο πρόσφατη έκθεση που πήγες για τη θέρμανση και τον κλιματισμό. Την είδες σε τηλεοπτική διαφήμιση. Σε τηλεοπτικό διαγωνισμό για κλήρωση. Η αντλία θερμότητας (ΑΘ) φαντάζει ως η ιδανική λύση για όλους. Πόσο φιλική όμως είναι για το περιβάλλον; Είναι η ιδανική λύση για σένα;

Αναζήτησε πληροφορίες από κάποιον μηχανικό και φρόντισε να έχεις από πριν τη δική σου απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:

1.    Είναι η αντλία θερμότητας το κατάλληλο σύστημα για σένα;

Αν εξαιρέσεις ότι κάθε σπίτι ‘μπάζει’, κατά τα άλλα κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες για θέρμανση που προκύπτουν από την κατασκευή του ή/και την τοποθεσία του. Αν ο χειμώνας είναι βαρύς εκεί που ζεις ή αν χρειάζεσαι θέρμανση μόνο λίγες ώρες την ημέρα, τότε πιθανότατα μία απλή αντλία θερμότητας (αέρος / νερού) να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για σένα. Ίσως να σε συμφέρει περισσότερο να μετατρέψεις το τζάκι σου σε ενεργειακό ή να επιλέξεις ένα κεντρικό ή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με βιομάζα (πέλετς).

Σαν γενικός κανόνας, οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την οικονομικότερη λύση όταν υπάρχει ανάγκη για συνεχή θέρμανση (π.χ. 24 ώρες το 24ωρο). Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, διερεύνησε την πιθανότητα να επενδύσεις σε μία γεωθερμική αντλία θερμότητας (πολύ μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης), ειδικότερα αν ζεις σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Μία εκτίμηση/μελέτη του χώρου σου από μηχανικό (σε συνδυασμό με τις πραγματικές ανάγκες σου για θέρμανση), θα σε βοηθήσει να βρεις το καταλληλότερο σύστημα για σένα.

Ίσως πάλι, η σωστή μόνωση του σπιτιού σου (π.χ. αν έχεις παλιά κουφώματα με μεγάλες απώλειες θερμότητας, ή σκεπή χωρίς μόνωση) να αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα.

2.    Ποιά είναι η πραγματική απόδοση της αντλίας;

Η απόδοση υπολογίζεται με το συντελεστή απόδοσης (COP). Για παράδειγμα, συντελεστής COP 3, σημαίνει ότι για κάθε μία κιλοβατώρα (kWh) ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται, παράγονται 3 θερμικές kWh. Πολλές φορές όμως, πολύ βολικά αναφέρεται το COP που ισχύει σε συγκεκριμένες συνθήκες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την δική σου πραγματικότητα.

Για παράδειγμα η πιο συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται το COP σε συνθήκες 7/35 °C, δηλαδή, λαμβάνεται ως δεδομένο ότι:

α) η εξωτερική θερμοκρασία είναι 7 °C (τι γίνεται όμως αν η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι πιο χαμηλή στην περιοχή που μένεις;)

β) η εσωτερική είναι 35°C (σε αυτή την περίπτωση όμως η θερμοκρασία δεν αρκεί για να ζεστάνει τα υπάρχοντα σώματα που χρειάζονται θερμοκρασία νερού 80°C, οπότε μάλλον χρειάζεσαι άλλα σώματα ή fan coils, δηλαδή, μεγαλύτερο κόστος επένδυσης).

Σε κάθε περίπτωση, εσύ πρέπει να γνωρίζεις ποιο είναι το σωστό COP της αντλίας για τις θερμοκρασίες (εξωτερική/εσωτερική) που σε ενδιαφέρουν. Έτσι θα μπορέσεις να υπολογίσεις καλύτερα το πραγματικό κόστος λειτουργίας.

3.  Πόσο παραπάνω θα πληρώνω στον λογαριασμό της ΔΕΗ;

Μην ξεχνάς ότι η (σημαντική) αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας ανεβάζει την κλίμακα στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιεί μία αντλία θερμότητας μπορεί να δει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να διπλασιάζεται. Όταν επομένως συγκρίνεις τα κόστη λειτουργίας ανά τεχνολογία, είναι πιο συνετό να υπολογίσεις την επιπλέον κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την αντλία θερμότητας με μία τιμή kWh γύρω 0,24 € και όχι με 0,15-0,18 €, όπως πιθανόν να σε συμβουλεύσουν.

Δες εδώ τις εκτιμήσεις από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για το ύψος των λογαριασμών με βάση τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ανά 4μηνο (στον συγκεκριμένο πίνακα δεν υπολογίζεται η έκπτωση 15% που ξεκίνησε να προσφέρει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της από το καλοκαίρι του 2016).

Μην ξεχνάς ότι η επιλογή που θα κάνεις για το σύστημα θέρμανσης θα σε συντροφεύει για τα επόμενα πολλά χρόνια (δεκαετίες). Μην περιμένεις ότι θα μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον. Μάλλον το αντίθετο…

4. Μπορώ να λάβω χρηματοδότηση από το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»;

Ναι. Οι αντλίες θερμότητας είναι από τις βασικές επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος.

+1. Βάλε φωτοβολταϊκό

Αν τοποθετήσεις ΑΘ, εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να τη συνδυάσεις με ένα φ/β σύστημα για να παράγεις εσύ την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνει η ΑΘ. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείς από το επιπλέον κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και θα προστατευτείς από μελλοντικές αυξήσεις. Μπορεί δηλαδή να έχεις ακόμα και δωρεάν θέρμανση! Ο νόμος για την αυτοπαραγωγή που – επιτέλους – έγινε πραγματικότητα, επιτρέπει πλέον την τοποθέτηση φ/β για ιδιοκατανάλωση (και χρήση του δικτύου της ΔΕΗ για προσωρινή αποθήκευση της περίσσιας ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας). Εξίσου σημαντικά – ιδιαίτερα για όσους δεν έχετε τον κατάλληλο χώρο στην οροφή του σπιτιού σας – ο επερχόμενος νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες θα επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών για ιδιοκατανάλωση σε διαφορετική τοποθεσία από το σπίτι σου (εικονική αυτοπαραγωγή).

Ο συνδυασμός αντλιών θερμότητας με μικρές εφαρμογές ΑΠΕ για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος – οικονομικός και περιβαλλοντικά σωστός – για να καλύψεις τις ανάγκες σου για θέρμανση και να εκμηδενίσεις το κόστος θέρμανσης.

Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών.
Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ
Τάκης Γρηγορίου

Βιογραφικό

Τάκης Γρηγορίου
Ο Τάκης Γρηγορίου σπούδασε διεθνή οικονομικά και έκανε το μεταπτυχιακό του στις ευρωπαϊκές σπουδές στην Αγγλία. Με την Greenpeace ασχολείται από το 2003 αρχικά ως εθελοντής και οικονομικός υποστηρικτής. Έχει εργαστεί εθελοντικά και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και διετέλεσε για ένα χρόνο υπεύθυνος προγράμματος της αποστολής των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου στη Συρία. Από το 2008 κατέχει τη θέση του υπεύθυνου εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.