Απολαμβάνοντας μία όμορφη και ηλιόλουστη μέρα με 22 ° C στη Ρόδο, δύο σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου:

1) “Ναι, είναι πράγματι το νησί του ηλίου”.

2) “Ναι, οι κλιματικές αλλαγές είναι μία πραγματικότητα”.

Δεν μπορούσα παρά να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα: Η ηλιακή ενέργεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθούν οι μεσογειακές χώρες από το μεγαλύτερο περιουσιακό τους στοιχείο, τον Ήλιο. Έτσι θα δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους για να βγουν από την κρίση και να μπουν σε τροχιά για ένα πιο βιώσιμο μέλλον!

Πριν από λίγες ημέρες οι πρώτες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων που χρηματοδοτούνται 100% από ανθρώπους από όλο τον κόσμο, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, πραγματοποιήθηκαν στην Ρόδο! Είδα την ελπίδα στα χαμόγελα των οικογενειών αυτών. Χαμογελούσαν, επειδή έχουν πλέον πρόσβαση σε δωρεάν και καθαρή ενέργεια από τον ήλιο. Επειδή ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται ποτέ ξανά να είναι όσο μεγάλος είναι σήμερα. Δεν θα έπρεπε να έχουν όλοι αυτό το δικαίωμα;

© Denys Tsutsayev / Greenpeace

Αυτό είναι μία πραγματικότητα σε μία χώρα που έχει πληγεί από την κρίση, όπως η Ελλάδα, και όπου η εξάρτησή της από βρώμικα και ακριβά ορυκτά καύσιμα δεν δίνει ελπίδες ότι θα ανακάμψει σύντομα, ενώ αντιθέτως τροφοδοτεί όλο και περισσότερο το ελληνικό χρέος. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας “Let’s Solarize Greece”, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα με ουσιαστικό τρόπο: να βοηθήσουν οικογένειες με χαμηλό εισόδημα να αποκτήσουν δωρεάν φωτοβολταϊκά συστήματα και ταυτόχρονα να αποδείξουν πώς η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση εάν στραφεί στην ηλιακή ενέργεια.

6 στις 10 οικογένειες στην Ελλάδα έχουν δυσκολίες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και θέρμανσης. Χάρη στο νέο νόμο για αυτοπαραγωγή (net-metering), τα νοικοκυριά θα χρησιμοποιούν όση ηλιακή ενέργεια παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ για τις δικές τους ανάγκες και τυχόν πλεόνασμα θα διοχετεύεται προσωρινά στο δίκτυο, για να το πάρουν πίσω κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτόν τον τρόπο, οι οικογένειες μπορούν να καλύψουν όλες τους τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, κάθε στιγμή όλο το χρόνο!

Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Φανταστείτε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα να καλύπτουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από τον ήλιο! Και ακόμα καλύτερα, φανταστείτε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη να είναι σε θέση να κάνουν το ίδιο! Επιπλέον, ηλιακή ενέργεια σημαίνει δουλειές. Θα δημιουργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας μπορεί να προσφέρει τώρα και ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Και η καλύτερη ένδειξη  για αυτό είναι το μεγάλο ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός για την ηλιακή ενέργεια που έδειξαν 16 μαθητές λυκείου που βοήθησαν στις δύο εγκαταστάσεις. Παρακολούθησαν μαζί με άλλα 24 παιδιά το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώσαμε για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά και πήραν μερος στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που κάναμε στο νησί.

Όταν επενδύεις στον ήλιο είναι σαν να φέρνεις πίσω την ελπίδα σε ένα νησί, σε μια χώρα που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και προσπαθεί απεγνωσμένα να τα καταφέρει. Ένας τρόπος να βγούμε από αυτή την κατάσταση είναι η πρόταση που έκανε η Greenpeace τον περασμένο Νοέμβριο: η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα δικαιώματα άνθρακα ( δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ) για την εγκατάσταση δωρεάν φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Αυτό που είναι εκπληκτικό με αυτήν την ανάλυση είναι ότι η αρχή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρα της ΕΕ!

Όλο τον τελευταίο μήνα της δουλειάς μου, μιλώντας με τόσες πολλές οικογένειες, με μαθητές, δασκάλους, ντόπιους, το άκουσα δυνατά και καθαρά: το δικαίωμα για αυτοπαραγωγή και η επιθυμία για ένα ασφαλές και καθαρό μέλλον είναι πολύ έντονα. Αυτό που απομένει τώρα είναι να το ακούσει και η κυβέρνησή μας.

Ας αφήσουμε τη χώρα μας να έχει και πάλι ένα φωτεινό και ηλιόλουστο μέλλον.