“Αυτό που συνέβη είναι μία καταστροφή. Δεν μπορούσα να κάθομαι να περιμένω τους “άλλους” να κάνουν κάτι κι εγώ απλά να παρακολουθώ την πρόοδο στην τηλεόραση.”  Julie

Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να βοηθάμε στους καθαρισμούς των παραλιών της Γλυφάδας και της Σαλαμίνας από το μαζούτ του Αγία Ζώνη ΙΙ, λάβαμε δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους που μας στηρίζουν ή μας γνώρισαν τώρα. Με ιδιαίτερη ανησυχία για τις καθυστερήσεις και τον κακό συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, μας ζητούσαν να συμμετέχουν κι εκείνοι στους καθαρισμούς, να βοηθήσουν όσο μπορούν. Έτσι, από τις 14 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, 175 εθελοντές και απλοί πολίτες συμμετείχαν στους καθαρισμούς των ακτών της Γλυφάδας και της Σαλαμίνας για 937 ώρες συνολικά. Χάρη στη βοήθεια αυτών των συμπολιτών μας, που συμμετείχαν εθελοντικά στις επιχειρήσεις καθαρισμών μαζί μας, οι διαδικασίες απορρύπανσης προχώρησαν πολύ πιο γρήγορα. Η βοήθειά τους ήταν ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης: μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που θέλουμε. Κάποιοι από αυτούς μας έστειλαν τις εντυπώσεις τους, μας είπαν τις ιστορίες τους, κι εμείς τις μαζέψαμε όλες εδώ.

JULIE LEGER

“Αυτό που συνέβη είναι μία καταστροφή. Δεν μπορούσα να κάθομαι να περιμένω τους “άλλους” να κάνουν κάτι κι εγώ απλά να παρακολουθώ την πρόοδο στην τηλεόραση. Πήγα στην παραλία για να βρω κάποια εταιρεία ή ομάδα καθαρισμού και να τους ρωτήσω πώς θα μπορούσα να βοηθήσω. Εκεί γνώρισα την ομάδα της Greenpeace, που με καλωσόρισε πολύ θερμά. Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία γεμάτη ανθρωπιά, ήμασταν όλοι ενωμένοι για τον ίδιο σκοπό. Γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους και το γεγονός ότι όλοι ήμασταν εκεί επειδή το θέλαμε κι όχι επειδή έπρεπε, έκανε τις σχέσεις μας πιο δυνατές κι ανθρώπινες.”

ΜΑΙΡΗ ΚΩΒΑΙΟΥ

“Μπορούσα να προσφέρω λίγο από τον χρόνο μου, για αυτό και ήθελα να αισθανθώ πως κάνω κι εγώ κάτι χρήσιμο. Πραγματικά ένιωσα πολύ όμορφα βλέποντας όλον αυτόν τον κόσμο να εργάζεται ασταμάτητα και αδιαμαρτύρητα χωρίς κανένα υλικό κέρδος, παρά μόνο για το μελλοντικό καλό. Επιπλέον ρωτούσα και μάθαινα πληροφορίες για τον καθαρισμό, τι προβλέπουν και αν όλη αυτή η καταστροφολογία έχει κάποια βάση. Είναι μία εμπειρία που δεν ξεχνιέται και θα ήθελα να συνεχίσω και σε άλλες περιπτώσεις να ασχολούμαι με τον εθελοντισμό.”

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΕΙΝΑΤΟΥ

“Πιστεύω στην σημαντικότητα του εθελοντισμού, για αυτό και συμμετείχα στις εργασίες απορρύπανσης του Σαρωνικού με την ομάδα της Greenpeace. Η καταστροφή εκεί δυστυχώς είχε αρνητικά αποτελέσματα στο οικοσύστημα αλλά και στην τοπική κοινωνία και οι εικόνες ήταν σοκαριστικές. Αρχικά ένιωσα απόγνωση και αμφιβολία για το πώς θα εκπονηθεί αποτελεσματικά ένα τέτοιο τεράστιο έργο απορρύπανσης, αλλά τελικά ένιωσα χαρά και ελπίδα, αφού έγινα κρίκος μίας ανθρώπινης αλυσίδας. Είδα τα θετικά αποτελέσματα αργά και με μεγάλο κόπο, αλλά έγιναν εμφανή μέσα από τη συνολική εθελοντική προσπάθεια στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να λάβω μέρος.”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

“Είμαι ο Γιώργος, εθελοντής στην Greenpeace. Τις τελευταίες εβδομάδες βοηθούσα στους καθαρισμούς των παραλιών μαζί με άλλους εθελοντές. Όταν πρωτοάκουσα για το ναυάγιο, θυμάμαι ήμουν σπίτι και νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο, ένα ψέμα, το οποίο φυσικά δεν μπορούσα να αφήσω έτσι. Σαν οργάνωση ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή και έτσι αποφάσισα να πάρω μέρος. Οι εικόνες που έβλεπα ήταν τραγικές. Πώς μπορέσαμε να το αφήσουμε να γίνει; Πώς επιτρέπουμε σε ανθρώπους να καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές τόσων ανθρώπων για το δικό τους συμφέρον; Μετά το πρώτο σοκ όμως, κοίταζα γύρω μου και έβλεπα υπέροχους ανθρώπους που μοιραζόμασταν όλοι ένα κοινό. Αφήσαμε στην άκρη τις ασχολίες μας και παλεύαμε για ένα καλύτερο αύριο, προσπαθούσαμε να διορθώσουμε κάτι για το οποίο δεν φταίγαμε που συνέβη. Αυτό μου έδινε κουράγιο! Γιατί μόνος μου δεν θα καθάριζα την παραλία, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!”

Σχετικά άρθρα

Για τη δική μας γενιά και την επόμενη

από Greenpeace Ελλάδα

Οι γυναίκες της Ηπείρου είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν δίστασαν να οργανωθούν και να σταθούν ενάντια στις εταιρείες, που απειλούν τον πλούτο του τόπου τους. Στήριξε την προσπάθειά τους!

Άβολες αλήθειες για βολικά παραμύθια ανάπτυξης

από Θεοδότα Νάντσου, Δημήτρης Ιμπραήμ

Αντλία εξόρυξης © Les Stone / Greenpeace Μπορείτε να φανταστείτε τη Γερμανία σε οικονομική κρίση να χτίζει πετρελαιοπηγές μέσα στον Μέλανα Δρυμό των θρύλων και των…

VW, αχυράνθρωποι και εταιρική ντροπή

από Νίκος Χαραλαμπίδης

Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία VW συνελήφθη “στα πράσα” πριν από μερικά χρόνια (2015), να έχει εισάγει ειδικό λογισμικό το οποίο έδειχνε μειωμένες εκπομπές ρύπων σε συνθήκες τεστ στους πετρελαιοκινητήρες της. Με…

Πόσες Σαλαμίνες χρειάζονται για να πείτε ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων;

από Greenpeace Ελλάδα

Διαρροή “πετρελαίου”[1] που σχημάτισε το μήνυμα “No Oil” εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακτιβιστές της Greenpeace που βρέθηκαν στο σημείο θέλησαν να κατακρίνουν την πολιτική της…