Η Greenpeace παρουσιάζει την επενδυτική πλατφόρμα της Genervest, έναν ευέλικτο και δίκαιο τρόπο χρηματοδότησης έργων καθαρής ενέργειας από πολίτες. 

Μέσα στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς κρίσεις και η πανδημία, οι πολίτες παίρνουν πρωτοβουλία και αυτοοργανώνονται για να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μέλλον για αυτούς, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες μέσα από έργα καθαρής ενέργειας. Η Genervest, ένας Ευρωπαϊκός Συνεταιρισμός (SCE)[1] ο οποίος συστάθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, στηρίζει τις προσπάθειες αυτές αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικές είναι για την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών. Μέσα από την ιστοσελίδα της, όσοι το επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν τα έργα που τους ενδιαφέρουν και να επενδύσουν σε αυτά, διασφαλίζοντας παράλληλα μία ανταγωνιστική απόδοση για τα χρήματά τους. 

Πρωταρχικός σκοπός της Genervest είναι η αυτοοργάνωση της κοινωνίας, φέρνοντας κοντά όσες τοπικές πρωτοβουλίες επιθυμούν να δημιουργήσουν μικρά και μεσαία έργα ΑΠΕ (Genervestees) με όσους πολίτες επιθυμούν να τα χρηματοδοτήσουν (Genervestors).  

Η υλοποίηση αυτών των έργων είναι σημαντική για τη μετάβαση της χώρας στην καθαρή ενέργεια, η οποία ωστόσο θα πρέπει να γίνει με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, προτάσσοντας την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος. Η Greenpeace δημιούργησε την πλατφόρμα Genervest αναγνωρίζοντας ότι όσες ομάδες πολιτών προχωρούν σε έργα καθαρής ενέργειας συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης, έχουν περιορισμένους δικούς τους πόρους και αδυναμία στην πρόσβαση χρηματοδότησης, σε σύγκριση με μεγάλους επενδυτές.[2]

Η Genervest διατηρώντας το κόστος συναλλαγών στο ελάχιστο, εξασφαλίζει ανταγωνιστικά επιτόκια (4 έως 6%) και δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στον δυναμικό τομέα των ΑΠΕ να έχουν τον έλεγχο των επενδύσεών τους και να επιλέγουν εκείνοι πού διοχετεύονται τα χρήματά τους. Έτσι απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις από ό,τι σε μία τράπεζα και – κυρίως – βοηθούν έμπρακτα στη διαδικασία δίκαιης μετάβασης της Ελλάδας στην καθαρή ενέργεια και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.

«Την εποχή που όλος ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται προς την καθαρή ενέργεια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχικό και δίκαιο τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή, εμείς οι πολίτες οφείλουμε να έχουμε ρόλο ενεργό και δυναμικό αντί να παραμένουμε απλοί παθητικοί καταναλωτές», ανέφερε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία, η πλατφόρμα της Genervest είναι πλέον ανοιχτή, φιλοξενώντας τα πρώτα επιλεγμένα έργα τα οποία δημιουργήθηκαν από δυναμικούς ανθρώπους που αναζητούν χρηματοδότηση:

Οι συμμετέχοντες τονίζουν:

Η Atlas Citizens δημιουργήθηκε με σκοπό τη μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο, συμμετοχικό, ενεργειακό μοντέλο με επίκεντρο τους ίδιους τους πολίτες. Στόχοι μας η διασύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα, η μείωση της ενεργειακής φτώχειας σε ορεινές περιοχές και η ενδυνάμωση των γυναικών μέσω συμμετοχής σε έργα παραγωγής πράσινης ενέργειας.“, δήλωσε η Αναστασία Κιτσικοπούλου, ιδρυτικό μέλος της ενεργειακής κοινότητας ATLAS CITIZENS.

Τα οφέλη από την κατασκευή των έργων της GOOD ENERGY είναι πολλαπλά, τόσο για το περιβάλλον και την κοινωνία εν γένει, όσο και τα μέλη και για όσους επενδύσουν σε αυτά.”, τόνισε ο Νεκτάριος Τζώρτζογλου, ιδρυτικό μέλος της κοινότητας GOOD ENERGY. “Η επένδυση στα έργα μας εξασφαλίζει στους επενδυτές μία εξαιρετική απόδοση των χρημάτων τους, ειδικά με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και αρνητικά επιτόκια, με σχεδόν μηδαμινό ρίσκο.

Ο σκοπός του ΥΠΕΡΙΩΝ είναι να γεφυρώσει την οικονομική με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μία επένδυση σε αυτό το έργο, πέρα από το ότι θα είναι κερδοφόρα, στηρίζει άμεσα τους στόχους μας για κοινωνική συμπερίληψη και περιβαλλοντική προστασία“, δήλωσε ο Χρήστος Βρεττός, μέλος της ενεργειακής κοινότητας ΥΠΕΡΙΩΝ.

Επενδύοντας στα έργα της ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΖΙ, κερδίζουμε ΌΛΟΙ! Το περιβάλλον, η τοπική κοινωνία κι όσοι επενδύουν σε κάτι σίγουρο, καθαρό και μακροπρόθεσμο!” επισήμανε ο Κώστας Ευθυμίου, ιδρυτικό μέλος της ενεργειακής κοινότητας ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΖΙ.

Είμαστε ενθουσιασμένοι με την εκκίνηση της πλατφόρμας Genervest! Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο ενεργού συμμετοχής στην προσπάθεια όλων εμάς, των ανθρώπων της πράσινης ενέργειας, προκειμένου να βάλουμε ένα λιθαράκι ακόμα, μέσω της υλοποίησης των έργων μας, στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας. Σε μία μετάβαση προς την κατεύθυνση ενός απαλλαγμένου από ορυκτά καύσιμα μέλλοντος.” τόνισε ο Κωστής Τερζής, ιδρυτικό μέλος της ενεργειακής κοινότητας MES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Σταδιακά η πλατφόρμα της Genervest θα εμπλουτίζεται με περισσότερα έργα καθώς όλο και περισσότερες ενεργειακές κοινότητες υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής. Στόχος είναι σύντομα να μπορούν να ενταχθούν και έργα από ένα ευρύτερο φάσμα καθαρών τεχνολογιών, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, η αποθήκευση ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κα. 

Σημειώσεις

[1] Η Genervest SCE είναι μία Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία (Κοοπερατίβα/SCE) υπαγόμενη στον Κανονισμό του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 1435/2003 “Καταστατικό για μια Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία”. Η Genervest SCE δεν προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και δεν είναι τράπεζα, επομένως δεν υπόκειται στις σχετικές ρυθμίσεις ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Οι Genervestors (οι επενδυτές της Genervest) μπορούν να προχωρήσουν σε παροχή δανεισμού με το να γίνουν μέλη της Genervest SCE και να επενδύσουν στα έργα των Genervestees που ο Συνεταιρισμός έχει επιλέξει να φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

[3] Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Genervest ελέγχει διεξοδικά κάθε έργο που είναι διαθέσιμο για επένδυση πριν φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα της Genervest, διασφαλίζοντας ότι πρόκειται για ώριμες επενδύσεις, σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο και με εξασφαλισμένη λειτουργική ενίσχυση.