Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε και η τελευταία έκθεση του 6ου Κύκλου Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και στο τρίτο μέρος της έκθεσης του Working Group III, που επικεντρώνεται στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η IPCC εξετάζει διαφορετικές επιλογές για τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται. 

Στα δυσάρεστα, η κλιματική κρίση είναι εδώ. Καταστρέφει ζωές, τρόπους επιβίωσης, κοινότητες και κουλτούρες σε όλον τον κόσμο. Οι πρόσφατες κλιματικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας είναι πρωτοφανούς φύσεως στο πλαίσιο όλης της ανθρώπινης ιστορίας, και οι κλιματικές απειλές εμφανίζονται πλέον πιο γρήγορα και θα είναι πιο έντονες συντομότερα.

Είναι μία κρίσιμη δεκαετία για αποφάσεις και επενδύσεις που θα καθορίσουν την κλίμακα περαιτέρω μη αναστρέψιμων αλλαγών και απωλειών στο μέλλον. 

Στα καλά νέα όμως, ακόμα υπάρχουν οι τρόποι να πετύχουμε τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, κάτι που θα περιόριζε σημαντικά τις μελλοντικές ζημιές, απειλές και απώλειες, και να ενεργοποιήσουμε πολλές επιλογές για την προσαρμογή μας. Παρόλα αυτά, πρέπει να βιαστούμε, γιατί το παράθυρο για δράση κλείνει ταχύτατα.

Τα δικά μας συμπεράσματα;

 • Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: η κατάσταση είναι σοβαρή και είναι στιγμή για “κεφάλια μέσα”.
 • Η πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ μέχρι το 2030, και η επείγουσα μείωση άλλων τύπων εκπομπών, αποτελούν το ελάχιστο σημείο αναφοράς για δράση.
 • Οι κυβερνήσεις πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους στόχους τους με τον 1,5°C στο COP27, τη Διάσκεψη για το Κλίμα, φέτος στην Αίγυπτο.
 • Δεν μπορούν να υπάρξουν καθόλου νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα πουθενά, ενώ τα υπάρχοντα εργοστάσια ορυκτών πρέπει να παροπλιστούν νωρίς.
 • Η τεχνολογία αφαίρεσης άνθρακα (CDR) δεν είναι η χρυσή λύση. Η ύψιστη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να σταματήσουμε τις περαιτέρω εκπομπές αυτή τη στιγμή, αντί να βασιζόμαστε σε θεωρητικές αφαιρέσεις μεγάλης κλίμακας στο μέλλον.
 • Πρέπει να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, καθώς και να διορθώσουμε το προβληματικό διατροφικό σύστημα, για να αποκτήσουμε ανθεκτικότητα. Τα υγιή οικοσυστήματα είναι πιο ανθεκτικά στις -αναπόφευκτες- κλιματικές αλλαγές. Πρέπει να προστατεύσουμε τουλάχιστον το 30% της γης και των ωκεανών μέχρι το 2030 και να μειώσουμε κάθε είδους πίεση στα οικοσυστήματα. Πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή και κατανάλωση ζωικών προϊόντων κατά 50% παγκοσμίως μέχρι το 2050 (και κατά 70% μέχρι το 2030), να απεξαρτηθούμε από τα χημικά πρόσθετα, να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση γης για βιοενέργεια. 
 • Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστές, καθώς και εταιρείες στις οποίες οι παραπάνω δανείζουν ή κατέχουν μετοχές – πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
 • Πρέπει να πράξουμε αποτελεσματικά και με αλληλεγγύη, μιας και σήμερα το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής πληρώνεται κυρίως από εκείνους που την έχουν προκαλέσει λιγότερο.
 • Το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην αέναη ανάπτυξη και εξόρυξη είναι άδικο και ξεπερασμένο. Αξίζουμε ένα μέλλον που σέβεται τους ανθρώπους και τα όρια της γης. Αξίζουμε ένα μέλλον όπου δεν υπερισχύουν τα οικονομικά κέρδη έναντι της ζωής: ένα μέλλον με κέντρο τη φύση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς αποκλεισμούς και διασφαλίζεται η ισότητα, βασισμένο στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία.
 • Οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρεώσεις. Ας τις κάνουμε να αναλάβουν την ευθύνη τους. Η εποχή που η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και οι υποστηρικτές της μπορούν να επωφελούνται από τις τοξικές πρακτικές τους τελειώνει. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενεργήσουν σύμφωνα με την επιστήμη και σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κοινότητες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα απειλούμενα δικαιώματά τους και να απαιτούν δικαιοσύνη. 
 • Μόνο τον τελευταίο χρόνο, υπήρξε ένας άνευ προηγουμένου αριθμός σημαντικών δικαστικών αποφάσεων με μεγάλης εμβέλειας επιρροή. Η προστασία του κλίματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα.Ύψωσε τη φωνή σου και ενώσου με ένα ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο κίνημα για κλιματική δικαιοσύνη!

Ας πάρουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας στα χέρια μας. Μπορούμε να το κάνουμε. Οι λύσεις είναι εδώ και είναι εφικτές, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Αυτή είναι η στιγμή για να ξεσηκωθούμε, να είμαστε τολμηροί και να σκεφτούμε φιλόδοξα. Είμαστε απαραίτητοι όλοι και όλες.

Διάβασε αναλυτικά όλη την έκθεση εδώ