“Δεν θέλω να μου φτιάξετε μια όμορφη κουζίνα, το μόνο που θέλω είναι να σταματήσω να κρυώνω τους χειμώνες”

Αυτό μας είχε πει η κ. Κούλα, που κατοικεί σε μία από τις παλιές προσφυγικές, εργατικές πολυκατοικίες στον Ταύρο, στην οδό Πειραιώς. Η δήλωσή της προκαλεί συμπόνια και αλληλεγγύη σε εμάς και εκατομμύρια συμπολίτες μας, κι αυτό επειδή έχουμε ακριβώς την ίδια επιθυμία: να σταματήσουμε να υποφέρουμε από το κρύο ή τη ζέστη στα σπίτια μας.

“Δεν μπορώ να το εξηγήσω αν δεν έρθεις να το ζήσεις.”
“Πάρα πολύ κρύο, ειδικά στις κρεβατοκάμαρες […] και μεγάλη κατανάλωση σε ρεύμα και σε πετρέλαιο. […] Το κόστος της ενέργειας το βλέπετε, το βιώνετε κι εσείς, είναι δυσβάσταχτο”.

Όπως λέει και ο κ. Τάσος, επίσης κάτοικος της πολυκατοικίας, η κατάσταση συχνά γίνεται ανυπόφορη. Όμως αυτό θα αλλάξει! Στην πολυκατοικία αυτή, μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, σύντομα θα ξεκινήσουμε τα έργα για την ενεργειακή της αναβάθμιση σύμφωνα με το πρότυπο Παθητικού Κτιρίου.

Το κτίριο δηλαδή θα μετατραπεί σε ένα κτίριο μηδενικών εκπομπών ρύπων, που διατηρεί σταθερή θερμοκρασία χωρίς κεντρικό σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, και θα παράγει και τη δική του ενέργεια! Αυτό το έργο οικιακής εξοικονόμησης ενέργειας θα αποτελέσει παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι τα κτίριά μας.

“Το καλοκαίρι έχουμε πρόβλημα με τη ζέστη, είμαστε αναγκασμένοι με τα air condition, αλλιώς δεν μπορούμε να κάτσουμε. Χειμώνα-καλοκαίρι είμαστε με κλειστά παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από τη φασαρία.”

Η Γωγώ, που μένει στην ίδια πολυκατοικία, και όλοι οι κάτοικοι, δεν θα έχουν πια αυτό το πρόβλημα. Η ενεργειακή ανακαίνιση που θα κάνουμε θα περιλαμβάνει έργα μόνωσης και αεροστεγανότητας του κτιρίου, αντικατάσταση κουφωμάτων, σύστημα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας και φωτοβολταϊκό στην οροφή για να παράγει τη δική του ενέργεια!

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μία βασική λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα, και ειδικά οι μεγαλύτερες επεμβάσεις εξοικονόμησης στα σπίτια μας και η ενεργειακή τους αναβάθμιση ίσως κοστίζουν λίγα χρήματα παραπάνω, όμως είναι πολύ πιο συμφέρουσες μακροπρόθεσμα, για να μειώσουμε το κόστος του λογαριασμού μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Μάθε περισσότερα για το έργο εδώ: https://tavros.passivistas.com/ 

Με το έργο στον Ταύρο, οι άνθρωποι αυτοί θα δουν επιτέλους πώς είναι να ζεις σε ένα σπίτι που δεν “μπάζει” τον χειμώνα και δεν γίνεται “καμίνι” το καλοκαίρι. Θα αποκτήσουν την ποιότητα ζωής που όλοι μας αξίζουμε να έχουμε. Αυτό θέλουμε να δούμε να συμβαίνει σε όλα τα κτίρια της χώρας ώστε να ζούμε καλά, να εξοικονομούμε χρήματα και να φροντίζουμε τον πλανήτη μας!