Want to do more?
Πάτα εδώ ×

Λίγες μέρες μετά το ατύχημα του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ψυχοπλακωτικές εικόνες γεμάτες πετρέλαιο, πληγωμένα ζώα και μαύρη θάλασσα στις ακτές του νησιού. Στις διαδικασίες καθαρισμού, στις οποίες συμμετείχαμε, γνωρίσαμε πολύ κόσμο από την τοπική κοινωνία, αλλά και μέλη του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ). Κρατήσαμε παρέα πανό με μηνύματα όπως “Ναι στον ήλιο, όχι στο πετρέλαιο” χωρίς να ξέρουμε αυτή θα ηταν η αρχή μιας σημαντικής συνεργασίας!

Η μεγαλύτερη προσπάθεια ξεκινάει τώρα. Η κινητοποίηση των πολιτών μέσα από την ιστοσελίδα “Ηλιε μου, ήλιε σου” είναι συγκινητική κι ελπίζουμε να δούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή

Δύο χρόνια μετά, με αφορμή το πρόγραμμά μας “Ηλιε μου, ήλιε σου”, έχουμε ήδη φτιάξει μαζί ένα δίκτυο 26 σχολείων (για την ώρα, καθώς μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο) που κάνουν τη δική τους εκστρατεία για να δουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. “Τα σχολεία είναι ίσως οι πιο σημαντικές κοινωνικές δομές που έχει κάθε δήμος και εκεί που μπαίνουν οι απαραίτητες βάσεις για το μέλλον όλων μας. Πιστεύουμε πως τα σχολεία της Σαλαμίνας πρέπει να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα άλλων πρωτοπόρων σχολείων (…) που ήδη παράγουν δωρεάν ρεύμα με το σύστημα της εικονικής αυτοπαραγωγής.” όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνυπογράφουν. “Είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία να εκπαιδευτούν οι μαθητές στην καθαρή ενέργεια και να αντικαταστήσουν τις άσχημες εικόνες του πρόσφατου ατυχήματος της πετρελαιοκηλίδας με αυτές των φωτοβολταϊκών και της λύσης.”

350 χαμόγελα γεμάτα ελπίδα

Στις 16 Μαΐου 2019, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο και Λύκειο Αμπελακίων που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμά μας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο solar training που πραγματοποιήσαμε ήταν τα χαμόγελα και ο τρόπος που αγκάλιασαν τα 350 αυτά παιδιά την όλη προσπάθεια. Αλλά και οι γνώσεις τους πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και οι ψαγμένες ερωτήσεις τους: “Διάβασα κάπου ότι οι εκπομπές CO2 είναι στα μέγιστα επίπεδα, ισχύει;”, “Τα ηλεκτρικά αμάξια δεν θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;”… κλπ κλπ. Είδαμε στα μάτια τους την ίδια ανησυχία που που αισθάνονται χιλιάδες μαθητές που συμμετέχουν στο κίνημα #FridaysForFuture, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για τις κλιματικές αλλαγές που απειλούν το μέλλον τους. Μα πάνω από όλα μας εντυπωσίασε η θέλησή, η προσήλωσή τους και η υπομονή τους κάτω από τον καυτό ήλιο να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όλο τον κόσμο: Μια ομαδική φωτογραφία σε σχήμα ήλιου στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές που στέκονται αντάξια στο πλευρό τους και ένα κάλεσμα να γίνουν όλα τα σχολεία ηλιακά.

Στις 16 Μαΐου 2019, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο και Λύκειο Αμπελακίων που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμά μας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο solar training που πραγματοποιήσαμε ήταν τα χαμόγελα και ο τρόπος που αγκάλιασαν τα 350 αυτά παιδιά την όλη προσπάθεια

Στις 16 Μαΐου 2019, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο και Λύκειο Αμπελακίων που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμά μας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο solar training που πραγματοποιήσαμε ήταν τα χαμόγελα και ο τρόπος που αγκάλιασαν τα 350 αυτά παιδιά την όλη προσπάθεια

Γνωρίζοντας καλά πως η τελική απόφαση ανήκει στον Δήμο, επισκεφθήκαμε την ίδια μέρα μαζί με μέλη του ΠΕΡΙΒΟΣ το Δημαρχείο. Καταθέσαμε τις 25 πρώτες υπογραφές από τα σχολεία υπόψιν της Δημάρχου και μεταφέραμε το μήνυμα των μαθητών, των καθηγητών, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας που θέλει να δει τη Σαλαμίνα να αλλάζει.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια ξεκινάει τώρα. Η κινητοποίηση των πολιτών μέσα από την ιστοσελίδα Ηλιε μου, ήλιε σουείναι συγκινητική κι ελπίζουμε να δούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή, όταν θα συσταθεί μετά τις εκλογές, για να είναι η Σαλαμίνα το πιο λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση: Ένας τόπος που πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και επιλέγει ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα, έχοντας γνώμονα τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.