Οι ελληνικές πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γίνονται μέρος του παγκόσμιου κλιματικού κινήματος και απαιτούν λύση στην κλιματική κρίση: κλιματική πολιτική που να συνάδει με την επιστήμη, δηλαδή άμεσο τερματισμό όλων των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων και άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γίνονται μέρος του παγκόσμιου κλιματικού κινήματος και απαιτούν λύση στην κλιματική κρίση. © Evgenia Chorou / Greenpeace

Οι παρακάτω πρωτοβουλίες/κινήσεις πολιτών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, θέλουμε να ενημερώσουμε τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας ότι:

  • Ενωμένοι προχωράμε ενάντια σε κάθε λογική, σχεδιασμό και εκτέλεση εξόρυξης υδρογονανθράκων στις περιοχές μας, σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα, το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας, υποθηκεύοντας το μέλλον μας και παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας.
  • To κόστος των εξορύξεων και της κλιματικής κρίσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην εθνική οικονομία.
  • Αναγνωρίζουμε ότι η χρήση υδρογονανθράκων συντελεί στην κλιματική κρίση, οι συνέπειες της οποίας θα είναι δυσβάσταχτες αν δεν ευθυγραμμιστούν άμεσα οι πολιτικές των κυβερνήσεων με τις υποδείξεις της επιστήμης, και συγκεκριμένα με τα πορίσματα της Ειδικής Έκθεσης για τον 1,5°C της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.
  • Υποστηρίζουμε τις μαθητικές πορείες/διαμαρτυρίες για το κλίμα και τασσόμαστε στο πλευρό των μαθητών και μαθητριών της χώρας και του πλανήτη, που κινητοποιούνται μαζικά για την ανατροπή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.
  • Συμμετέχουμε στο παγκόσμιο κίνημα το οποίο έχει ξεσηκωθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απαιτούμε:

  • Τερματισμό όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα μας
  • Άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την έγκαιρη απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η κλιματική επιστήμη για τον 1,5°C.

Οι πρωτοβουλίες:

– Πρωτοβουλία Πολιτών “Σώστε την Ήπειρο”

– SOS Epirus – Δίκτυο Πολιτών Ενάντια στην Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων

– Πρωτοβουλία Πολιτών Άρτας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α

– Πρωτοβουλία Πολιτών Πάργας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α

– Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ)

– Πρωτοβουλία πολιτών Πάτρας ενάντια στις εξορύξεις

– Πρωτοβουλία NO OIL Θεσπρωτίας

– Πρωτοβουλία Ζακύνθου για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υ/Α

– Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις

– Κέρκυρα χωρίς ορυκτά καύσιμα – Fossil Free Corfu

– Πρωτοβουλία Τριφυλίας SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ

– ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Πολιτών ΛΕΥΚΑΔΑΣ ενάντια στις εξορύξεις

– Εθελοντική Ομάδα Παξών

– Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης

– Κίνημα Πολιτών Αγρινίου ΄ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ’