© Greenpeace/ Panos Mitsios

Τροφή, εργασία, διασκέδαση, περιπέτεια, αθλητισμός και ζωή- δεν υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που να μας προσφέρουν όλα τα παραπάνω σε ένα. Ως λαός είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και όμως πόσο συχνά την τιμάμε που μας προσφέρει το οξυγόνο που αναπνέουμε και δίνει ζωή στο 80% όλων των ζωντανών οργανισμών, που μεγαλώνει τις σοδειές μας, που ρυθμίζει το κλίμα μας, εξασφαλίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προσφέρει έμπνευση και ευχαρίστηση;

Πριν λίγες ημέρες, το Μικρολίμανο πλημμύρησε από εκατοντάδες χρωματιστά καγιάκ με κουπιά και όμορφους ανθρώπους κάθε ηλικίας σε μια αληθινή γιορτή για τις θάλασσές μας που μας εξασφαλίζουν τόσα πολλά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Οι ακτιβιστές της Greenpeace και οι αθλητές του κανό-καγιάκ από όλη την Ελλάδα, γιορτάσαμε μαζί την Ευρωπαϊκή Μέρα για τη Θάλασσα στέλνοντας ενωμένοι έκκληση για την προστασία της θάλασσας με ένα τεράστιο πλωτό πανό με το μήνυμα «Σώστε τις Θάλασσες».

Μέχρι και σήμερα γνωρίζουμε πολύ λίγα κι έχουμε τόσα πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε για τις θάλασσες. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πατήσει στο φεγγάρι, παρά έχουν βουτήξει στη βαθύτερη τάφρο των Ωκεανών, ενώ λιγότερο από το 5% του συνόλου των ωκεανών έχει εξερευνηθεί. Ίσως να είναι αυτή η άγνοια που μας έκανε να πιστεύουμε για δεκαετίες ότι η θάλασσα αντέχει τα πάντα, ότι είναι ανεξάντλητη και ότι μπορεί να απορροφήσει οτιδήποτε της πετάξουμε. ‘Η απλά έτσι δώσαμε στον εαυτό μας συγχωροχάρτι για την ατέλειωτη ζημιά που της προκαλούσαμε.

Κι εκείνη σταθερά εδώ για εμάς, σιωπηλός μάρτυρας της περιβαλλοντικής καταστροφής, προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή. Για πόσο όμως; Τα νούμερα είναι αποθαρρυντικά:

  • 2,7 δις λίτρα πετρελαίου απορρίπτονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
  • 1.000.000 θαλάσσια πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ύπαρξη πλαστικών στους ωκεανούς μας.
  • Το 91% των αποθεμάτων της Μεσογείου είτε υπεραλιεύεται είτε είναι πλήρως εκμεταλλευμένο, γεγονός που καθιστά την υπεραλίευση τη σημαντικότερη  απειλή για τα μεσογειακά θαλάσσια οικοσυστήματα, περισσότερο από τη ρύπανση, τα ξενικά είδη ή τις κλιματικές αλλαγές.
  • Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Το πρόβλημα έχει κλιμακωθεί τα τελευταία 20 χρόνια και πρόχειρες εκτιμήσεις δείχνουν ότι 11-26 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται παράνομα κάθε χρόνο (αξίας 10 – 23 δις δολάρια).
  •  Το 65-70% των εμπορικών ειδών στη χώρα μας βρίσκεται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων. Ως αποτέλεσμα, η ετήσια εθνική αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία 15 χρόνια και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί χιλιάδες παράκτιοι ψαράδες θα δουν το επάγγελμά τους να σβήνει.

Μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα τραβάμε κουπί εδώ και χρόνια για να υπερασπιστούμε της ελληνικές θάλασσες: αποκαλύπτουμε περιβαλλοντικά εγκλήματα, χτίζουμε συμμαχίες με  παράκτιους ψαράδες, οι οποίοι ορθώνουν το ανάστημά τους και ζητούν την προστασία των ιχθυαποθεμάτων, προωθούμε τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων για την αποτελεσματική προστασία των θαλασσών και πιέζουμε την πολιτική ηγεσία να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί. Η συγκεκριμένη γιορτή μας γέμισε με αισιοδοξία και πίστη ότι εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας κάτι υπέροχο μπορεί να συμβεί: Θάλασσες Γεμάτες Ζωή!