Κάθε φορά που μιλώ με τους παράκτιους ψαράδες της χώρας μας,  εντυπωσιάζομαι από τον τρόπο που περιγράφουν την καθημερινότητά τους στη θάλασσα. Δε ξεχνώ τα λόγια ενός ψαρά, του Σωτήρη (50 ετών) που συναντήσαμε πέρσι, στην Άνδρο: «Το μέλλον, μας απασχολεί πολύ. Σήμερα τα βολεύουμε κούτσα-κούτσα. Του χρόνου όμως; Σε μια πενταετία, τι θα γίνει; Κάθε χρόνο και χειρότερα. Θα αναγκαστούμε να βάλουμε τα καΐκια στη στεριά και να αλλάξουμε επάγγελμα. Έτσι θα καταντήσουμε. Αυτές είναι οι προβλέψεις μας…». Δυστυχώς, τα λόγια του Σωτήρη επαληθεύονται και από την καταγραφή της καταστροφής στο βυθό των Κυκλάδων, που έκανε η Greenpeace μαζί με ειδικούς επιστήμονες, δύο χρόνια πριν.

Στη φετινή μας εξόρμηση στον «τόπο του εγκλήματος», φορτώσαμε στο φορτηγάκι μας τα υλικά της έκθεσης που θα παρουσιάσουμε στα νησιά που θα επισκεφτούμε, κυρίως όμως τις ελπίδες μας ότι ενώνοντας τη φωνή μας με τους παράκτιους ψαράδες, θα καταφέρουμε το αυτονόητο. Την προστασία της θάλασσας, των ψαριών και της ζωής μας!

Η εξόρμησή μας στα λιμάνια, ξεκίνησε χθες Δευτέρα στις 07:00 το πρωί, με πρώτους προορισμούς  μας τη χώρα της Άνδρου και το Κορθί. Εκεί βρήκαμε τον παλιό μας γνώριμο, τον ψαρά Δημήτρη Ζάννε και μαζί πήγαμε για να μιλήσουμε με διάφορους ψαράδες. Μας υποδέχτηκαν, η αλήθεια είναι, πολύ θερμά. Μας μίλησαν και πάλι για τις δυσκολίες της δουλειάς τους, εξ’ αιτίας της καταστροφής. Αντιμετωπίζουν τα πράγματα με εκπληκτική γενναιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα να βρεθεί λύση. Αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να δημιουργηθεί καταφύγιο στη θάλασσα, ώστε τα ψάρια να μπορούν να ζήσουν, να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν. Μαζέψαμε κιόλας αρκετές υπογραφές ψαράδων, για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες!!

Πολύς ήταν και ο κόσμος που μας επισκέφτηκε στην έκθεση φωτογραφίας που στήσαμε στην Άνδρο, με θέμα: «Ψαρεύοντας την αλήθεια. Μαρτυρίες των ανθρώπων που ζουν τη θάλασσα καθημερινά». Η ομάδα της Greenpeace με τα πορτοκαλί μπλουζάκια, κατάφερε και μίλησε με πολλούς ανθρώπους που έδειξαν, αληθινό, ενδιαφέρον για την προσπάθειά μας. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που γράφτηκαν υποστηρικτές της Greenpeace και με τη δωρεά τους συμβάλλουν στη δράσης μας.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και στα άλλα λιμάνια.  Έχουμε σίγουρα πολλή δουλειά ακόμη. Μείνε μαζί μας! Περιμένω τα σχόλιά σου και τις τυχόν ιδέες σου για το θέμα.

Άντζελα Λάζου Dean

Βιογραφικό

Άντζελα Λάζου Dean
Η Άντζελα Λάζου Dean γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ταξινομική και Συστηματική. Εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace από το 2005 και είναι η συντονίστρια εκστρατειών.