Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι στον πλανήτη, από το 1880 που ξεκίνησαν οι παγκόσμιες καταγραφές. Αυτό, δυστυχώς, δείχνει ένα συνεχιζόμενο και ανησυχητικό μοτίβο αύξησης των ακραίων φαινομένων σε συχνότητα και ένταση: των πλημμυρών, των πυρκαγιών, του λιωσίματος των παγετώνων και των κυμάτων καύσωνα.

Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που λένε ότι πρέπει ΤΩΡΑ να βάλουμε τέλος στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ΔΡΑΣΟΥΝ άμεσα γιατί η κατάσταση είναι πραγματικά επείγουσα. Και το 2024, συνεχίζουμε μέχρι να το πετύχουμε.

Οι παρακάτω εικόνες μαρτυρούν το συλλογικό θάρρος, την αποφασιστικότητα, την ανησυχία αλλά και την αισιοδοξία όσων αγωνίζονται για την προστασία του πλανήτη.

Protesters Erect Giant Spoof Billboard at Shell’s HQ in London. © Chris J Ratcliffe / Greenpeace
© Chris J Ratcliffe / Greenpeace

Ακτιβιστές του αγγλικού γραφείου της Greenpeace στήνουν μια γιγαντιαία “διαφημιστική πινακίδα” έξω από τα κεντρικά γραφεία της Shell, κατηγορώντας την ότι τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και άρα είναι συνένοχη στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Νότια Ευρώπη, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη δισεκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η διαφημιστική πινακίδα, στην οποία απεικονίζεται ένας Έλληνας πυροσβέστης που δίνει μάχη με μια πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα, έχει το σύνθημα “το κέρδος μας, η ζημιά σας”, για να δείξει την ευθύνη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση την ώρα που εκείνες κερδοφορούν. Η Greenpeace απαιτεί από τη Shell και όλες τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να σταματήσουν να εξορύσσουν και να αρχίσουν να πληρώνουν για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει.

Activists Arrive in Haugesund after 13-day Occupation of Shell's New Oil Platform. © Matthew Kemp / Greenpeace
© Matthew Kemp / Greenpeace

Μετά από 13ήμερη κατάληψη της νέας πλατφόρμας πετρελαίου της Shell που έφτανε στη Νορβηγία, ακτιβιστές ανέβηκαν στον 125 μέτρων βραχίονα της πλατφόρμας και κρέμασαν ένα μπάνερ που έγραφε “Σταματήστε τις εξορύξεις, ξεκινήστε να πληρώνετε”. Εν τω μεταξύ, πέντε άλλοι ακτιβιστές με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Greenpeace στη Νοτιοανατολική Ασία, Yeb Saño, βρίσκονταν σε σκάφος του σκανδιναβικού γραφείου της Greenpeace και εμπόδισαν συμβολικά την είσοδο του πλοίου White Marlin, 51.000 τόνων, συμβεβλημένο με τη Shell, στο λιμάνι.

Projection Calling for Ocean Protection in New York. © Stephanie Keith / Greenpeace
© Stephanie Keith / Greenpeace

Ακτιβιστές του αμερικανικού γραφείου της Greenpeace προβάλλουν μηνύματα για την προστασία των ωκεανών στον ορίζοντα του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, με στόχο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών όσο βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη των Ωκεανών, η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία του 30% των ωκεανών του πλανήτη μέχρι το 2030. Τα καλά νέα; Τα καταφέραμε και η Συνθήκη είναι πλέον πραγματικότητα!

Night Confrontation with a Deep Sea Mining Ship in the at-risk Pacific Region. © Martin Katz / Greenpeace
© Martin Katz / Greenpeace

Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν με κανό και φουσκωτά γύρω από το MV COCO, ένα εξειδικευμένο σκάφος για εξορύξεις βαθέων υδάτων, που συνέλεγε δεδομένα για την εταιρεία εξόρυξης βαθέων υδάτων “The Metals Company”, που μάλιστα είναι η πρώτη στον κόσμο που κατέθεσε αίτηση για εξόρυξη του βυθού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων είναι μια ακόμα τεράστια απειλή για τη θαλάσσια ζωή και πρέπει να τις σταματήσουμε πριν ξεκινήσουν!

Storm Daniel Floods Relief in Larissa, Thessaly, Greece. © Nicoletta Zarifi / Greenpeace
© Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στην περιοχή της Θεσσαλίας, δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Ομάδα εθελοντών και προσωπικού του γραφείου μας επισκέφθηκε την περιοχή για να καταγράψει μαρτυρίες, να δει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις και να παράσχει υποστήριξη. Με τη βοήθεια των κατοίκων στη Φαλάνη της Λάρισας, η ομάδα κατάφερε να φτάσει στις πλημμυρισμένες περιοχές προσφέροντας βοήθεια και συνδρομή στον καθαρισμό των σπιτιών των κατοίκων. 

Protest Banner in the Largest Illegal Clearing of Argentina. © Martin Katz / Greenpeace
© Martin Katz / Greenpeace

Ακτιβιστές του γραφείου της Greenpeace στην Αργεντινή ξεδιπλώνουν ένα γιγαντιαίο μπάνερ σε ένα αγρόκτημα 12.000 εκταρίων, έκταση ίση με το μισό μέγεθος της πόλης Μπουένος Άιρες, το οποίο αποψιλώθηκε παράνομα. Στην ειρηνική διαμαρτυρία συμμετείχαν 33 ακτιβιστές από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι ανάρτησαν μέσα στο αγρόκτημα την πινακίδα με ένα γιγαντιαίο ερωτηματικό και τη φράση “Y El Bosque?” (“Και το δάσος;”). Οι άλλες δύο αφίσες με τη μορφή ταινίας οριοθετούσαν την επιφάνεια ενός εκταρίου, ως ένα μικρό δείγμα από τα 11.875 που αποψιλώθηκαν παράνομα εκεί.

Global Day of Action For World Oceans Day in New Zealand. © Greenpeace
© Greenpeace

Εθελοντές της Greenpeace στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κρατούν ένα πανό που φωτίζει, με δύο μέδουσες και το μήνυμα “Σταματήστε τις εξορύξεις βαθέων υδάτων”, για να τονίσουν τη μη αναστρέψιμη ζημιά που θα προκαλέσει η εξόρυξη αυτή στον βυθό των ωκεανών,ένα από τα τελευταία ανέγγιχτα οικοσυστήματα στη γη. Η διαμαρτυρία αυτή έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, στην οποία συμμετείχαν εθελοντές από όλο τον κόσμο, και καλούσαν τις κυβερνήσεις να ψηφίσουν κατά της εξόρυξης βαθέων υδάτων στη συνεδρίαση της Διεθνής Αρχής Βυθού (ISA) τον Ιούλιο. 

Action against Private Jets at EBACE in Geneva. © Thomas Wolf / Stay Grounded
© Thomas Wolf / Stay Grounded

Εκατό κλιματικοί ακτιβιστές που υποστηρίζουν τις οργανώσεις Greenpeace, Stay Grounded, Extinction Rebellion, Scientist Rebellion και άλλες ομάδες του κλιματικού κινήματος από 17 χώρες, διέκοψαν τη μεγαλύτερη έκθεση πώλησης ιδιωτικών αεροσκαφών στην Ευρώπη, την European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) στη Γενεύη, απαιτώντας την απαγόρευση των ιδιωτικών αεροσκαφών. Οι ακτιβιστές κατέλαβαν ειρηνικά τα ιδιωτικά αεροσκάφη που εκτίθενται στην εκδήλωση, έχοντας δεθεί στους διαδρόμους των αεροσκαφών και στην είσοδο της έκθεσης. Επίσης, τοποθέτησαν στα αεροπλάνα γιγάντιες προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία, χαρακτηρίζοντάς τα ως τοξικά αντικείμενα και προειδοποιώντας ότι “τα ιδιωτικά τζετ καίνε το μέλλον μας”, “σκοτώνουν τον πλανήτη μας” και “τροφοδοτούν την ανισότητα”. 

Rally against Corporations Trying to Sue Critics into Silence in Oakland. © Marlena Sloss / Greenpeace
© Marlena Sloss / Greenpeace

Ακτιβιστές με καγιάκ διαμαρτύρονται ενάντια σε μια αγωγή SLAPP (Στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού, με στόχο τον εκφοβισμό όσοι ασκούν κριτική σε ισχυρά πρόσωπα ή οργανισμούς). Οι ακτιβιστές, μαζί με τον στόλο Mosquito Fleet, υψώνουν πανό με το μήνυμα “Δεν θα μας σιωπήσετε”, πριν την πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε το αμερικανικό γραφείο της Greenpeace στην ακρόαση για την έκδοση συνοπτικής απόφασης, όπου ο δικαστής θα αποφάσιζε αν η υπόθεση θα απορριφθεί – ή αν θα προχωρήσει σε δίκη. Το αμερικανικό γραφείο έχει μηνυθεί από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υλοτομίας του Καναδά επειδή αμφισβήτησε δημοσίως τις δασοκομικές πρακτικές της εταιρείας. 

'Make Love not Macrofarms" Balloon Action in Spain. © Mario Gomez / Greenpeace
© Mario Gomez / Greenpeace

Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το ισπανικό γραφείο της Greenpeace έκανε αυτή την πρωτότυπη διαμαρτυρία με αερόστατο, για να ζητήσει τον τερματισμό της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Το μήνυμα στο αερόστατο γράφει “κάντε έρωτα, όχι βιομηχανικές φάρμες” και πέταξε πάνω από τη βιομηχανική φάρμα της εταιρείας CEFUSA -El Pozo- στο Albacete της Ισπανίας. Με αυτή τη δράση, η Greenpeace καταγγέλλει τις ζημιές που δημιουργεί το βιομηχανικό μοντέλο παραγωγής της τροφής μας στο περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων, την ευημερία των ζώων και τις αγροτικές περιοχές.

Activists at the 11th Pride Parade in Thessaloniki. © Spyridon Mostratos / Greenpeace
© Spyridon Mostratos / Greenpeace

Ακτιβιστές και εθελοντές του γραφείου μας συμμετείχαν στην 11η Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙΑ+, ενώ το γραφείο μας συμμετείχε και στην αντίστοιχη Παρέλαση στην Αθήνα. Όλοι μαζί, αγωνιζόμαστε για έναν πράσινο και ειρηνικό κόσμο όπου όλοι έχουν ίσα δικαιώματα, όπου η αγάπη είναι απλά αγάπη και όπου το συμφέρον των ανθρώπων και η προστασία του πλανήτη είναι πάνω απ’ όλα. Στις αξίες της Greenpeace βρίσκεται η πίστη στην ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία, καθώς τα περιβαλλοντικά δικαιώματα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους.