Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες αλλά και συγκινήσεις. Στην Ελλάδα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, που η επιβίωση έχει τον πρώτο λόγο, η Greenpeace επικεντρώθηκε σε δράσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ευκαιρία τόνωσης της οικονομίας και ανάδειξης και επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων.

Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές μας -αυτούς που συνέχισαν να είναι δίπλα μας σε τόσο δύσκολους καιρούς, αλλά και αυτούς που είναι νέοι στην οικογένεια της Greenpeace. Η στήριξη και η εμπιστοσύνη σας μας κάνει καλύτερους και μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία!

Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Θέλοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, δεν δέχεται χρηματοδότηση από εταιρείες, κρατικούς φορείς και διακρατικούς οργανισμούς, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις συνεισφορές των υποστηρικτών της. Επιπλέον, για λόγους διαφάνειας, έχουμε αποφασίσει να ελέγχονται κάθε χρόνο τα οικονομικά μας από ορκωτούς λογιστές και να δημοσιοποιούνται μέσω του ενημερωτικού μας τεύχους και της ηλεκτρονικής μας σελίδας.


ΕΣΟΔΑ

Ο οικονομικός απολογισμός του 2013 -όπως και των προηγουμένων 3 ετών- καταδεικνύει ότι η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας, με επακόλουθο την οικονομική στενότητα των περισσοτέρων ελληνικών νοικοκυριών, δεν θα άφηνε ανεπηρέαστα τα έσοδα της οργάνωσης, που για τέταρτη συνεχή χρονιά ακολουθούν πτωτική πορεία. Η οικογένεια των υποστηρικτών της οργάνωσης μετρά κοντά στα 16.500 μέλη (έχοντας μειωθεί κατά 17% από τα επίπεδα του 2009) ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό του 1.127.773,54 ευρώ, που ισοδυναμεί με μείωση περίπου 21%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2009.

 • Τα 858.259,97 ευρώ (περίπου το 76%) προήλθαν από τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη παλαιών υποστηρικτών, κυρίως μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής ή πιστωτικής κάρτας.
 • Οι νέοι υποστηρικτές, δηλαδή αυτοί που μπήκαν στην οικογένεια της Greenpeace το 2013, συνεισέφεραν το ποσό των 209.647,56 ευρώ (19%).
 • Η προτίμησή σας στα αναμνηστικά (εκδόσεις, μπλουζάκια, τσάντες και ημερολόγια) και η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις, ενίσχυσαν τις δράσεις μας με 30.666,01 ευρώ (3%).
 • Τέλος, η διεθνής GREENPEACE ενίσχυσε το ελληνικό γραφείο με 29.200,00 (3%) για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων εξεύρεσης πόρων και συμμετοχή σε διεθνείς εκστρατείες.

 


ΕΞΟΔΑ

Τα έξοδα της οργάνωσης κατά το 2013 καταμερίστηκαν ως εξής:

 • για τις εκστρατείες (57%), τόσο του ελληνικού γραφείου όσο και τις διεθνείς
 • για την εξεύρεση υποστηρικτών (25%)
 • για ανάγκες υλικής υποδομής, συντήρησης του γραφείου και διοικητικά έξοδα (18%)

Έξοδα εκστρατειών

Για τις ανάγκες των εκστρατειών μας (πανό, φόρμες, εξοπλισμός και μεταφορά εθελοντών, αγορές υλικών, φωτογραφικό υλικό και επιστημονικές έρευνες, προωθητικό υλικό, αναλύσεις σπόρων κ.ά.), τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και την επικοινωνία και ενημέρωση του κοινού, τα έξοδα ήταν φυσικά τα μεγαλύτερα και ανήλθαν στο ποσό των 695.262,33 ευρώ.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ: η εκστρατεία απορρόφησε 225.469,56 ευρώ (32%)

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: η εκστρατεία απορρόφησε 235.669,66 ευρώ (34%)

ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: η εκστρατεία απορρόφησε 224.123,10 ευρώ (32%)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: η συμβολή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace σε διεθνείς δράσεις για τις κλιματικές αλλαγές, τις θάλασσες και την προστασία των φαλαινών, τα μεταλλαγμένα, τα τοξικά, τα πυρηνικά και τα αρχέγονα δάση ανήλθε στα 10.000,00 ευρώ (1%).

Έξοδα υποστηρικτών

Για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την κοινότητα των υποστηρικτών του ελληνικού γραφείου, αλλά και για φροντίσουμε να τους κρατάμε ενήμερους για τις δράσεις μας, χρειάστηκε να επενδύσουμε 304.555,69 ευρώ, έξοδα απαραίτητα για να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά σχέδια και να υποστηρίξουμε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 • Για την εξεύρεση νέων υποστηρικτών, πάντα χάρη στη βοήθεια της Ομάδας Άμεσου Διαλόγου (δηλαδή των παιδιών με τα πορτοκαλί μπλουζάκια που συναντάτε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης!), χρειάστηκαν 131.008,82 ευρώ (43%).
 • Για την ανανέωση της υποστήριξης των παλιών μας υποστηρικτών (ενημερωτικό φυλλάδιο, έντυπα ανανέωσης, επικοινωνία με υποστηρικτές από τα παιδιά του τηλεφωνικού κέντρου) διαθέσαμε 78.119,39 ευρώ (26%).
 • Για τη λειτουργία, το συντονισμό και την ανάπτυξη του τμήματος εξεύρεσης πόρων δαπανήθηκαν 62.055,80 ευρώ (21%).
 • Τέλος, η συμμετοχή μας στις διάφορες εκδηλώσεις (εκθέσεις βιβλίου – βιολογικών προϊόντων) και η δημιουργία ειδικών εκδόσεων και Τ-shirt, κόστισε 33.371,68 ευρώ (10%).

Έξοδα υποδομής και συντήρησης κτιρίου – Διοικητικά έξοδα

Για τις ανάγκες του κτιρίου (ενοίκια, λογαριασμοί, κλπ.), για χρήση της υφιστάμενης υποδομής αλλά και για αγορά ή ενοικίαση απαραίτητων υλικών, τα έξοδα άγγιξαν το ποσό των 107.280,14 ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι από αυτό το ποσό τα 29.636,85 ευρώ αφορούν το κόστος διαμόρφωσης του νέου κτιρίου μας, καθώς και το κόστος μετακόμισης. Το ποσό αυτό θα αποσβεσθεί μέσα στο επόμενο 15μηνο, λόγω του μειωμένου ενοικίου. Στην συνέχεια θα έχουμε εξοικονόμηση 2.000 ευρώ ανά μήνα. Επίσης, για διοικητικά έξοδα (μισθοί διοικητικού προσωπικού, έξοδα λογιστηρίου, γραμματειακή υποστήριξη) χρειάστηκε το ποσό των 115.223,35 ευρώ.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Από την παραπάνω αναλυτική παρουσίαση προκύπτει ότι τα έξοδα του 2013 ήταν 94.547,97 ευρώ περισσότερα από τα έσοδα. Η «ζημιά» αυτή καλύφθηκε από το αποθεματικό που είχε δημιουργηθεί από τις θετικές διαφορές των προηγουμένων ετών, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. Το ελληνικό γραφείο πήρε την στρατηγική απόφαση να μην περιορίσει τις δραστηριότητες του, αλλά αντίθετα να τις εντείνει, δεδομένου ότι τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα -δυστυχώς- δεν υποχωρούν με την οικονομική κρίση.

Η δική σας εμπιστοσύνη και υποστήριξη, καθώς και η αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, μας δίνουν την δυνατότητα να συνεχίσουμε, με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, τις προσπάθειες για έναν καλύτερο πλανήτη.

Δες το άλμπουμ των δράσεών μας για το 2013