Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον.Θέλοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, δε δέχεται χρηματοδότηση από εταιρείες, κρατικούς φορείς και διακρατικούς οργανισμούς, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις συνεισφορές των υποστηρικτών της.
Επιπλέον, για λόγους διαφάνειας, έχουμε αποφασίσει να ελέγχονται κάθε χρόνο τα οικονομικά μας από ορκωτούς λογιστές και να δημοσιοποιούνται μέσω του ενημερωτικού μας τεύχους και της ηλεκτρονικής μας σελίδας.

ΕΣΟΔΑ

Ο οικονομικός απολογισμός του 2009 καταδεικνύει την άνοδο του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Η οικογένεια των υποστηρικτών της οργάνωσης έχει ξεπεράσει πλέον τα 20.400 μέλη, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό του 1.425.731,30 ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 5%. Από αυτά,

 • τα 1.127.148,77 (περίπου το 79%) προήλθαν από τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη παλαιών υποστηρικτών, κυρίως μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής ή πιστωτικής κάρτας.
 • οι υποστηρικτές που βαφτίστηκαν αυτή τη χρονιά μέλη της οικογένειας της Greenpeace, συνεισέφεραν το ποσό των 232.490,89 ευρώ (16%).
 • τέλος, η προτίμησή σας στα αναμνηστικά (εκδόσεις, μπλουζάκια, τσάντες και ημερολόγια) και η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις, ενίσχυσε τις δράσεις μας με 66.091,64 ευρώ (5%).

ΕΞΟΔΑ

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τρεις σκοπούς.

 • για τις εκστρατείες (49%), τόσο του ελληνικού γραφείου όσο και τις διεθνείς
 • για την ενημέρωση των υποστηρικτών και την εξεύρεση νέων (31%)
 • για ανάγκες υλικής υποδομής, συντήρησης του γραφείου και διοικητικά έξοδα (20%)

Έξοδα εκστρατειών

Για τις ανάγκες των εκστρατειών μας (πανό, φόρμες, εξοπλισμός και μεταφορά εθελοντών, αγορά δέντρων και χώματος, φωτογραφικό υλικό και επιστημονικές έρευνες, προωθητικό υλικό, αναλύσεις σπόρων κ.ά.), τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και για την επικοινωνία και ενημέρωση του κοινού, τα έξοδα ήταν φυσικά τα μεγαλύτερα και ανήλθαν στο ποσό των 705.610,08 ευρώ.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣη εκστρατεία διέθεσε 224.553,12 ευρώ (32%)

 • Ιανουάριος-Φεβρουάριος: πρώτη μεγάλη επιτυχία της εκστρατείας ήταν ακύρωση της κατασκευής λιθανθρακικού σταθμού της ΔΕΗ στο Αλιβέρι δενδροφυτεύοντας την περιοχή, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο υπουργός ανάπτυξης ανακοίνωσε τη γενική απαγόρευση κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων.
 • Μάιος: ακολούθησε η έκθεση «Ενεργειακή Επανάσταση», που αποδεικνύει ότι η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών είναι εφικτή χωρίς πυρηνική ενέργεια, αποθήκευση άνθρακα και μετά το 2030 χωρίς λιγνίτη.
 • Ιούνιος-Ιούλιος: με νέες εκθέσεις, τεκμηριώσαμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη συνδέεται με νέες θέσεις εργασίας, προτείναμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το 2020, προωθήσαμε τους οδηγούς «εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον οικιακό – κτιριακό τομέα» και «αγοράς κλιματιστικού» με στόχο την ενημέρωσή σας.
 • Ιούλιος: τρεις έλληνες ακτιβιστές συμμετέχουν στην κατάληψη τεσσάρων ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ιταλία, στη διάρκεια της συνόδου των G8, απαιτώντας από αυτούς να αναλάβουν δράση για την παγκόσμια μείωση αερίων του θερμοκηπίου.
 • Σεπτέμβριος: πανηγυρίσαμε την απόφαση μιας ακόμα αλυσίδας σούπερ μάρκετ να αποσύρει τις ενεργοβόρες λάμπες πυράκτωσης.
 • Οκτώβριος-Νοέμβριος: σε συνεργασία με το WWF καλούμε τους έλληνες πολίτες να υπογράψουν ώστε να παρευρεθεί ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Μέσα σε 46 ημέρες, η εκστρατεία “Μαζί για το Κλίμα” συγκεντρώνει 63.888 υπογραφές, τις οποίες και παραδίνουμε στον πρωθυπουργό πριν την αναχώρησή του για την Κοπεγχάγη. Ενδιάμεσα, συνδιοργανώνουμε την πρεμιέρα της πιο σημαντικής ταινίας της χρονιάς για το κλίμα και τον πλανήτη μας, Age of Stupid, στην πλατεία Συντάγματος.
 • Δεκέμβριος: βρισκόμαστε στην Κοπεγχάγη και συμμετέχουμε ενεργά στην πιο σημαντική συνάντηση ηγετών του κόσμου για το κλίμα και μέσα από την ειδική ιστοσελίδα μας για την Ενεργειακή Επανάσταση αλλά και τη σελίδα μας στο Facebook σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: η εκστρατεία απορρόφησε 135.307,06 ευρώ (19%)

 • Μάρτιος: σε συνεργασία με τους παράκτιους αλιείς των Κυκλάδων και την επιστημονική κοινότητα, τεκμηριώνουμε την ανάγκη δημιουργίας Θαλάσσιων Καταφύγιων στις Κυκλάδες, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης του βυθού που είχαμε κάνει τον Ιούλιο του 2008.
 • Ιούλιος: συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και σε συναργασία με το σύλλογο ερασιτεχνών αυτοδυτών “ΤΗΘΥΣ” και ομάδα επιστημονικής κατάδυσης, καταγράφουμε την καταστροφή του βυθού γύρω από τη Γυάρο και ζητάμε την ανακύρηξη του νησιού σε ζώνη απόλυτης προστασίας.
 • Αύγουστος: για τρίτη συνεχή χρονιά το πλοίο Rainbow Warrior καταπλέει στη χώρα μας, για να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες στο βυθό των Βόρειων Κυκλάδων, με αίτημα τη δημιουργία Θαλάσσιου Καταφύγιου στην περιοχή.

METAΛΛΑΓΜΕΝΑ: η εκστρατεία χρησιμοποίησε 121.770,80 ευρώ (17%)

 • Φεβρουάριος-Μάρτιος: τα 4.804 δικά σας μηνύματα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο ώστε οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ να απορρίψουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
 • Απρίλιος: συγκεντρώνουμε 20.201 υπογραφές διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ για να σταματήσει η παραγωγή του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού της Bayer. Η ΕΕ αναμένεται ακόμη να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την εισαγωγή του ρυζιού στις χώρες της.
 • Ιούνιος: δημοσιοποιούμε το νέο Οδηγό Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα, ο οποίος αποτυπώνει αναλυτικά τη στάση των εταιριών σχετικά με τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: η συμβολή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace σε διεθνείς δράσεις για τις κλιματικές αλλαγές, τις θάλασσες και την προστασία των φαλαινών, τα μεταλλαγμένα, τα τοξικά, τα πυρηνικά και τα αρχέγονα δάση έφτασε τα 223.980,00 ευρώ (32%).

Έξοδα υποστηρικτών

Για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την οικογένεια των υποστηρικτών του ελληνικού γραφείου και για την ενημέρωσή τους, χρειάστηκε να επενδύσουμε 444.372,44 ευρώ, έξοδα απαραίτητα για να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά σχέδια και να υποστηρίξουμε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι λοιπόν, 

 • για την εξεύρεση νέων υποστηρικτών, πάντα χάρη στη βοήθεια των παιδιών με τα πορτοκαλί μπλουζάκια που συναντάτε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκαν 201.003,67 ευρώ (46%)
 • για την ενημέρωσή των υποστηρικτών και την ανανέωση της υποστήριξής τους (ενημερωτικό φυλλάδιο, έντυπα ανανέωσης, επικοινωνία με υποστηρικτές από τα παιδιά του τηλεφωνικού κέντρου) διαθέσαμε 124.906,17 ευρώ (28%)
 • για τη λειτουργία, το συντονισμό και την ανάπτυξη του τμήματος εξεύρεσης πόρων δαπανήθηκαν 99.091,17 ευρώ (22%)
 • τέλος, η συμμετοχή μας στις διάφορες εκδηλώσεις (εκθέσεις βιβλίου – βιολογικών προϊόντων, ΔΕΘ, ecofestival, ecolife, energyres κλπ.) και η δημιουργία εκδόσεων και t-shirt, κόστισε 19.371,43 ευρώ (4%)

Έξοδα υποδομής και συντήρησης κτιρίου – Διοικητικά έξοδα

Για τις ανάγκες του κτιρίου (ενοίκια, λογαριασμοί, κλπ.), για χρήση της υφιστάμενης υποδομής αλλά και για αγορά ή ενοικίαση απαραίτητων υλικών, τα έξοδα άγγιξαν το ποσό των 100.894,90 ευρώ. Επίσης, για διοικητικά έξοδα (μισθοί διοικητικού προσωπικού, έξοδα λογιστηρίου, γραμματειακή υποστήριξη) χρειάστηκε το ποσό των 189.365,95 ευρώ.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που όπως κι εσείς πιστεύουν στη δράση μας και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, είναι σταθερή χρόνο με το χρόνο. Για όλους εμάς, που ζούμε την καθημερινότητα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, περισσότεροι υποστηρικτές σημαίνει δυνατότητα για περισσότερες δράσεις. Σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες, μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά και μεγαλύτερη πρόκληση. Η ευθύνη να σε υποστηρίζουν πάνω από 20.400 άνθρωποι, να νιώθεις ότι περιμένουν αποτέλεσμα από εσένα, είναι πολύ μεγάλη. Μεγάλο όμως είναι και το χαμόγελο όταν το πετυχαίνουμε. Σας ευχόμαστε το 2010 να είναι και για εσάς γεμάτο προκλήσεις, υπευθυνότητα, επιτυχία και χαμόγελο. Σας ευχαριστούμε.