עתרנו לבג"צ למען האמזונס ובעלי החיים


יחד עם קואליציית ארגונים ומומחים מתחומי הבריאות, הסביבה וההגנה על בעלי החיים, הגשנו היום(יום חמישי) עתירה לבג"צ נגד שר האוצר, אביגדור ליברמן, ומשרד החקלאות, בדרישה לבטל את התכנית להורדת המכסים על יבוא בשר בקר טרי ובשר מעובד. התכנית צפויה להעלות את היקפי צריכת בשר הבקר והבשר המעובד בישראל, שהינה מהגבוהות בעולם. בשר מעובד מסווג ע"י ארגון הבריאות העולמי כגורם ודאי לסרטן ומשרד הבריאות ממליץ להימנע ממנו ולצמצם את צריכתו ככל הניתן. מעבר לכך, מבחינה סביבתית, תעשיית המזון מן החי – ובפרט גידול פרות ועגלים לאכילה – אחראית, על פי ההערכות השמרניות ביותר, לפליטה של כ- 14.5 אחוז מסך פליטות גזי החממה בעולם. גידול בעלי חיים לבשר כרוך בניצול שטחי קרקע עצומים – כולל כ-90% משטחי היער שבוראו באמזונס – אשר משטחיו מייבאת ישראל חלק ניכר מהבשר הנצרך במדינה. עידוד צריכת בשר עומד בניגוד מוחלט לעמדתם של גורמי המקצוע במשרד הבריאות ובמשרד להגנת הסביבה, ומביא להשלכות משמעותיות על בריאות הציבור, הגנת הסביבה ומשבר האקלים.

הסטייקים של ״בלדי״ גדלים על חורבן היערות בדרום אמריקה.


תחקיר גרינפיס ישראל חשף בעבר את הקשר בין הבשר המשווק בישראל להרס יערות בדרום אמריקה. כך, לדוגמה, רכשה חברת בלדי, אחת מחברות המזון הגדולות בשוק הישראלי – בין ה-1.1.2019 ועד ה-31.10.2020 – 4,897 טון של בקר, שמקורו מאזורים בהם התבצע הרס יערות נרחב בפנטנל, בשווי של 25,716,471 דולר. בלדי הודיעה, שתוריד את מחיר הבשר ה״הטרי״ שלה, וכך כבר רואים את ההשפעות של ביטול המכסים. אין אנו מתנגדים להורדת יוקר המחייה, כי אם סבורים שעל המדינה לקדם את הצריכה של מזון בריא מהצומח, שאינו גורם נזק לסביבה ופוגע בבעלי החיים. הפנטנל הוא אזור הביצות היבשתי הטרופי הגדול בעולם, החולש על פני ברזיל, בוליביה ופראגוואי. האזור נודע כבית גידול ליגוארים וכאחד מהעשירים ביותר בעולם החי, תודות לתופעת טבע ייחודית של הצפת המישורים הנרחבים שלו. כשליש מן האזור הזה נשרף במהלך חודשי קיץ 2020, כאשר מרבית הדליקות הן כתוצאה ממעשה ידי מגדלי בקר. ממצאים אלה מראים בבירור כי יבוא בשר מדרום אמריקה עלול להפוך את הצרכנים הישראלים לשותפים בעל כרחם לפשע אקולוגי בקנה מידה רחב מאוד, שיש לו השלכות כבירות על עתיד המגוון הביולוגי ואקלים כדור הארץ. 

ההרס רק מחריף

חציה הראשון של 2022 רשם שיא חדש של בירוא יערות באמזונס על פני שטח מבורא, השווה לפי חמישה מהעיר ניו יורק. במלאת 3.5 שנים לכהונתו של נשיא ברזיל, בולסונרו, הממשלה הברזילאית מעודדת בפועל פשעים סביבתיים ומעלימה עין מהשתלטות בלתי חוקית על אדמות, ובכך מעודדת אלימות וביזה. השוואה של היקף ההרס באמזונס בשנת 2021 ביחס ל-2018, השנה האחרונה לפני כניסתו של בולסונרו לתפקיד, מראה כי תחת הנשיא החדש נסק בירוא האמזונס ב-75%. שריפות יער, שאינן אופייניות ליערות הגשם, עלו ב-218%. בשלוש השנים האחרונות עלתה פליטת גזי החממה של ברזיל, הנגרמת ברובה עקב הרס היערות ושינוי השימוש בקרקעות, ב-9.5%, אפילו תחת ההגבלות הכלכליות עקב מגפת הקורונה. 

אסדת הגז הנודדת מגיעה לחוף נתניה! 

לאחר שבועות ארוכים של הכנות, בניה, תפירה וצביעה, אסדת הגז הנודדת יצאה לדרך, יחד עם תהלוכה צבעונית ומושקעת, במטרה לחבר אלפי רוחצים ורוחצות עם המסר הפשוט – עיצרו את קידוחי הגז החדשים בים התיכון ועברו לאנרגיות מתחדשות. לאחר חוף גורדון בתל אביב והמרינה באשקלון, נגיע בשבת הקרובה לחוף פולג בנתניה.

מכיוון שיש לנו המון תפאורה – נשמח לכמה שיותר אנשים שיבואו לצעוד איתנו. 

הכל מוכן, צריך רק להגיע לים ולהצטרף אלינו. יהיה כיף ומשמעותי.

שבת, 27.8 בשעה 17:00 בחוף פולג בנתניה.

עתיד האוקיינוסים נידון עתה בניו-יורק


מחר (שישי) תסתיים  ועידת האוקיינוסים של האו"ם בניו-יורק, לאחר 11 ימי דיונים. זהו סבב הדיונים החמישי, לאחר שהסבבים הקודמים הסתיימו ללא הסכמה על פרטיה של אמנת אוקיינוסים גלובלית, שתחול על המים הבינלאומיים. סניפי גרינפיס השונים יצרו מיצגים כדי להעלות את המודעות הציבורית למאבק העולמי על הגנת האוקיינוסים וללחוץ על מדינות להסכים על אמנת אוקיינוסים גלובלית, חזקה ומחייבת: גרינפיס סיאול יצרו מופע רחפנים ימי בפארק היער בסיאול, ובו 300 רחפנים, שציירו בשמי הלילה לוויתנים, פינגווינים, צבי ים ודגים. בניו-יורק הוקרנו אנימציות על בניינים שונים, שהשמיעו את הקריאה למנהיגי המדינות.

נציגי גרינפיס וקהילות חוף מרחבי העולם, נפגשים בימים אלה עם נציגי הארצות השונות ומפעילים לחץ רב בקמפיין עולמי, אשר זוכה לתמיכה ציבורית רחבה וחסרת תקדים, במסגרתו נאספו למעלה מ-5 מיליון חתימות להקמת שמורות טבע ימיות. האוקיינוסים שלנו מצויים במצב חירום עקב התחממות מהירה של המים, זיהום פלסטיק, עליית פני הים, דיג יתר ועליית רמת החומציות, במקביל לירידה ברמות החמצן במי הים. גרינפיס קורא לאמנה עולמית, שתהפוך 30% משטחי האוקיינוסים לשמורות ימיות מוגנות עד סוף העשור, ואשר תשמור על האוקיינוסים שלנו מפני תעשיות הדיג, הקידוחים והכרייה. זהו המינימום ההכרחי, לדעת חוקרים, על מנת לשמור על המגוון הביולוגי הימי ולאפשר לאוקיינוסים להשתקם. נכון להיום, אחוז אחד בלבד מהמים הבינלאומיים מוגן תחת הסכמים גלובליים.

מספיק בקושי – תגובת גרינפיס לתוכנית האקלים של ארה"ב

Greenpeace USA activists delivered a 16-foot inflatable Earth to the White House along with nearly half a million petition signatures demanding that President Biden declare a climate emergency. The action, which symbolized that a livable planet is in Biden’s hands, kicked off a day of climate emergency rallies in 19 cities across the country.

בתחילת החודש, לאחר עיכוב של חודשים בסנאט, אישר הקונגרס האמריקאי את תוכנית האקלים של ביידן, בגרסה רזה וצנועה בהרבה מהמקור. החקיקה החדשה מייעדת 370 מיליארד דולר למאבק במשבר האקלים, הפחתת פליטות גזי חממה, קידום פתרונות אנרגיה ירוקה ומעבר נרחב לשימוש ברכבים חשמליים. בין הצעדים גם סיוע של מאות מיליוני דולרים לקהילות ילידיות, המתמודדות עם נזקי משבר האקלים, הקצאת כספים להתמודדות עם נזקי הבצורת במערב ארה"ב וקנסות על פליטות חריגות של מתאן. החקיקה נועדה לאפשר לארה"ב לעמוד ביעדי האקלים, עליהם התחייבה, ובהם הפחתת פליטת גזי חממה בשיעור של 40% ביחס לרמתן ב-2005.

בעוד שהתוכנית היא אכן ההשקעה הגדולה בהיסטוריה של המדינה באנרגיה נקייה, החקיקה כשלה בתפקידה מבחינת הטיפול בתעשייה המשתוללת של הדלקים המזהמים, המהווים את הגורם העיקרי של משבר האקלים, ואף מעודדת פתיחת אדמות ומים פדרליים לקידוחים חדשים. מיליוני בני אדם מתים בכל שנה עקב זיהום אוויר, הנובע משריפת גז, נפט ופחם. אם אנחנו רוצים להימנע מקטסטרופה אקלימית, איננו יכולים להרשות לעצמנו שום השקעה נוספת בפרויקטים חדשים של דלקים מזהמים. שיווק של הפחתה של 40% בפליטות גזי החממה על פני 8 שנים על ידי הממשל האמריקני ובמקביל להגדיל את מספר הפרויקטים הפטרוכימיים והסכמה לאישור מזורז של הקמת תשתיות פוסיליות, פשוט לא יעבוד. 85 מיליון אמריקאים היו הקיץ תחת חום קיצוני ו-41 מדינות מצויות כעת בתנאי בצורת. על הנשיא ביידן למלא את הבטחותיו הנוגעות להכרזה על מצב חירום אקלימי ולהפסיק את התרחבותה של תעשיית הדלקים המזהמים  על מנת להבטיח עתיד בר-קיימא.