בתחילת דצמבר 2022, אחרי בדיקה של שנה, פירסמה את מסקנותיה ועדה של בית הנבחרים האמריקאי שמטרתה לבדוק את התנהלותן של חברות האנרגיה הפוסילית הגדולות בארה"ב. חברות אלה מכונות Big Oil וכוללות את של, שברון, BP ואקסון מובייל. הוועדה קבעה שחברות אלה מנהלות מזה שנים "קמפיין גרינווש מתמשך" וכי הן "פועלות כדי להגן ולבסס את השימוש בדלקי מאובנים הרבה מעבר לפרק הזמן שמדענים קובעים שהוא בטוח על מנת למנוע שינויי אקלים קטסטרופליים". 

הכוכבת אמה תומפסון במחאה הקוראת לאסור על תעמולה ופרסום של חברות הדלקים

התנהלות זו אמנם לא חדשה, אך לדברי קרוליין מלוני, נציגה בבית הנבחרים אשר עומדת בראש הוועדה ויזמה חקירה זו, "איננו יכולים להתמודד עם משבר האקלים בלי להתמודד עם משבר הדיס-אינפורמציה בנוגע לאקלים". לדבריה, חברות הנפט והגז הגדולות במשק מטעות את הציבור האמריקאי מזה עשרות שנים והגיע הזמן להטיל את האחריות על ההטעיה הזו על כל תעשיית הנפט והגז.

במסגרת חקירות הוועדה, נדרשו חברות האנרגיה להגיש מסמכים שהיו מסווגים עד כה והמנכ"לים של החברות אף נדרשו להעיד תחת שבועה. המנכ"לים הודו כולם שמשבר האקלים נגרם על ידי האנושות, שהתעשייה שהם מנהלים מחריפה את המשבר ושהמשבר מהווה סכנה קיומית. עם זאת, כשהם נדרשו להבטיח שהם "לא יוציאו כספים באופן ישיר או עקיף כדי להתנגד למאמצים לצמצם פליטות", הם סירבו לכך. 

הוועדה הסיקה שלמרות ההבטחות של החברות שדלקי המאובנים יהוו רק "דלקי מעבר" לקראת מעבר לאנרגיות מתחדשות, הן הכפילו את התלות שלהם בדלקי מאובנים בלי שום כוונה לנקוט במאמצים אמיתיים לעבור לאנרגיה ירוקה. כך, במצגת שהוצגה לדירקטוריון שברון על ידי מנכ"ל החברה, נכתב שלמרות שחברות מתחרות מתחילות לסגת מנפט וגז, האסטרטגיה של שברון היא "להמשיך להשקיע" בדלקי מאובנים. במסמך פנימי של BP נכתב כי החברה מתכוונת "להרחיב באופן משמעותי את הפיתוח באזורים עם פוטנציאל נפט".

פעילי גרינפיס ביוון במחאה נגד התעמולה של חברות הדלקים

שנית, הוועדה הסיקה שהבטחות השווא של החברות לצמצם פליטות נועדו לטייח את העבודה שלהן ולאפשר להן להמשיך להרוויח מיליארדים מעסקי האנרגיה הפוסילית לעוד עשרות שנים. במזכר מישיבת דירקטוריון API במרץ 2021 צוין שהמנכ"ל מייק סומרס הסביר שהם תומכים במאמצים מסוימים להפחית זיהום, אך זאת במטרה להשיג לגיטימציה שתאפשר להפיק עוד דלקי מאובנים. בהקשר הזה, הוא ציין שהפחתת פליטות על ידי הימנעות משריפת גז באופן מכוון (Flaring) בתהליך הפקת הנפט היא הזדמנות שתעזור להבטיח שהתעשייה תוכל להמשיך לפעול.ֿ

שלישית, הוועדה הסיקה שהחברות החליטו להתנגד ולחסום באופן פעיל תקנות שנועדו להפחית פליטות גזי חממה. כך, בתכתובת מיילים פנימית, בכיר של BP אישר שאין לחברה התחייבות לצמצם פליטות ושהם יעשו כך רק כשיש לצעד היגיון מסחרי. בכיר אחר הודה שהסטת נכסים של דלקי מאובנים היא "חלק חשוב באסטרטגיה שלנו" אף על פי שהדבר לאו דווקא יגרום לירידה בפליטות גזי חממה. לבסוף, הועדה הסיקה שהחברות נאבקו כדי להסתיר את האמת לגבי הפעילות שלהם על ידי כך שלא שיתפו פעולה באופן מלא עם הועדה וכן על ידי תקיפה של עיתונאים שחשפו את ההתנהגות של התעשייה הזו. 

בתגובה לפרסום מסקנות הועדה, אמר אנושה נראינאן, מנהל קמפיין אקלים בגרינפיס ארה"ב כי: "עבור חברות הנפט והגז, דחייה והסחת דעת הן הכחשת [האקלים – מ"ל] החדשה…. הדו"ח מראה שאקסון, שברון, של ו-BP ממשיכות את הקמפיין ארוך השנים שלהם על מנת לחסום פתרונות אמיתיים ומבוססי מדע".

מסקנות הוועדה מזכירים את השימוע שנערך לבכירי תעשיית הטבק ב-1994, אז שיקרו הבכירים תחת שבועה וטענו שניקוטין אינו ממכר. שקרים בוטים אלה הביאו בשעתו לתגובה ציבורית עזה נגד התעשייה ועל ידי כך לאקטיביזם שלטוני בעניין הפיקוח על תעשיית הטבק. לדברי נראינאן: "אחרי שימועי הטבק, מחוקקים היו יכולים לנסח חוקים עם הבנה ברורה לגבי הנזקים הבריאותיים של טבק. זה מה צריך לקרות עכשיו עם תעשית הנפט והגז. זה ברור שהם לא צריכים להיות בתוך החדר כאשר מתקבלות החלטות". הצהרה זו מהדהדת את העובדה שבקופ 27, פסגת האקלים האחרונה של האו"ם, השתתפו יותר מ-600 לוביסטים מטעם תעשיית האנרגיה הפוסילית.

אני רוצה לעזור