כ-70% משטח פני כדור הארץ, מכוסה במים. לאוקיינוסים המקיפים את העולם שלנו, תפקיד מכריע ומשמעותי ביותר לחיים על פני היבשה. הם משפיעים באופן ישיר על הטמפרטורה ותנאי מזג האוויר, ההתחממות הגלובלית, אפקט החממה ועוד. בנוסף, מהווים האוקיינוסים מקור מחייה ופרנסה לאוכלוסיות עצומות בכל העולם, למאות המיליונים המתגוררים לחופי האוקיינוסים בכל היבשות ומיליארדי האנשים הניזונים מתוצרי הים, כגון דגים ומאכלי ים.

אלא שבחודשים האחרונים מזהים המדענים תופעה מדאיגה ביותר אשר עומדת להשפיע על החיים של כולנו ויתכן שלפחות בחלק מהעולם – משפיעה על חייהם של בני אדם כבר עכשיו. מאז מרץ, מתחממים פני הים של האוקיינוסים באופן חסר תקדים, והטמפרטורה שוברת שיאים שלא נמדדו קודם לכן. העובדה שמדאיגה עוד יותר את המדענים, הוא קצב ההתחממות המהיר של פני הים.

למדענים אין הסבר לתופעה המדאיגה הזו, אך ההשלכות שלה ניתנות לחיזוי – והן לא מעודדות. לפי מדידות של מנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי (NOAA), הטמפרטורה הממוצעת של פני הים באוקיינוסים הגיעה לשיא של 20.1 מעלות, כאשר השיא הקודם נמדד ב-2016 ועמד על 20 מעלות. אמנם לכאורה מדובר בעלייה מינורית, אך יש לזכור שזו טמפרטורה ממוצעת אשר נמדדת על פני שטחים עצומים ולכן משמעותה היא עלייה קיצונית של הטמפרטורה באזורים נרחבים של האוקיינוסים, בעלת השפעות מיידיות והשלכות ארוכות טווח. אחת ההשפעות המיידיות היא עלייה דרמטית במספר גלי חום קיצוניים המכים באוקיינוסים, אשר בתורם תורמים לעליית הטמפרטורה של פני הים. על אף שבישראל הדבר כלל אינו מדובר, בעולם זוכה הנושא לסיקור נרחב בעיתונות העולמית ובכלל זה במגזינים מובילים כגון הגרדיאן, El Pais, BBC ועוד.

למדענים, כאמור, אין הסבר מדוע תופעה מדאיגה זו מתרחשת, אך השילוב בין מגמת ההתחממות המהירה ביחד עם תופעות טבע נוספות, ובראשן אל-ניניו, מעורר חשש ממשי בקרב החוקרים, כי מגמת ההתחממות הגלובלית תאיץ באופן מדאיג כבר לקראת סוף שנת 2024. ביוני האחרון, פרסם מנהל האוקינוסים בארה"ב התראה, כי המשך המגמות האלו עלול להגביר את הסיכון לתנאי מזג אויר קיצוניים ושבירת שיאי חום נוספים גם ביבשה.

במהלך 3 השנים האחרונות, שררו באוקיינוס השקט, בעיקר באזורים הטרופיים, תנאי לה-ניניה אשר האטו את מגמת התחממות פני הים והתחזקות אפקט החממה. אולם על פי המדענים, מאז תחילת יוני האחרון, מתקיימים תנאי אל-ניניו אשר מגבירים את ההתחממות, והם צפויים להתחזק בהדרגה לאורך חצי הכדור הצפוני במהלך השנתיים הקרובות.

Sea surface temperatures (SST) globally has reached an all time high record since satellite start measurements (source University of Maine, US). The data is driven mostly by satellite observations but also verified with measurements from ships and buoys. The data does not include the polar regions.

טמפרטורת שטח פני הים של האוקיינוסים שנמדדה ביוני האחרון, הייתה הגבוהה ביותר ביחס לחודשי יוני קודמים מאז החלו המדידות. ההתחממות הגדולה ביותר נמדדה לאורך צפון האוקיינוס האטלנטי, שם, למרות ששיא החום העונתי אמור להגיע בחודש אוגוסט, נשבר שיא החום כבר ביוני – כאשר הטמפרטורה שנמדדה חרגה ב-0.91 מעלות ביחס לתקופה המקבילה לה. מדובר בפער עצום ביחס לטמפרטורה ממוצעת של פני הים, כחצי מעלה יותר משיא החום הקודם שנמדד באוקיינוס האטלנטי ב-2010. 

ההתחממות המהירה והמוקדמת של האוקיינוס, משפיעה באופן ישיר על היבשה. למרות שעונת ההוריקנים מתחילה רשמית ב-1 ביוני, השנה כבר התרחשו 3 סופות לפני המועד, כאשר שתיים מהן התרחשו בו זמנית. אולם מספר הסופות הוא רק חלק מהבעיה: התחממות פני הים יוצרת תנאים אשר מגבירים באופן משמעותי את עוצמתן של הסופות, ואת פוטנציאל הנזק הנגרם כתוצאה מכך. בשילוב עם תופעת אל-ניניו, קיים חשש לשינוי משמעותי של מזג האוויר העולמי, אשר בין היתר יביא להחלשות גשמי המונסון, עליהם מתבססים מיליארדי בני אדם, ויפגע באופן אנוש בחיות בר, כדוגמת אוסטרליה.

השפעה נוספת היא אובדן מינים של בעלי חיים ימיים, כולל דגים המשמשים מקור מזון למאות מיליוני התושבים המתגוררים לאורך חופי האוקיינוס וסביבתו. אחת הדוגמאות הבולטות היא ירידה דרסטית במספר דגי האנשובי המשמשים בסיס תזונתי מרכזי למיליוני בני אדם. מעבר לבני האדם, אובדן המינים והתחממות הים פוגעים בשוניות האלמוגים ומערערים את המערכת האקולוגית של האוקיינוס כולו.

The Reef is experiencing its second major bleaching event in 2 years. In March 2017, Greenpeace Australia Pacific is bearing witness to this tragedy and calling on Governments everywhere to take action against coal.

איום נוסף של ההתחממות הוא הגברת קצב המסת הקרחונים, וסכנה להגברת קצב עליית גובה פני הים. אך האיום החמור אף יותר, הוא הקטנה משמעותית של יכולת הספיגה של גזי חממה באוקיינוסים. קרוב ל-90% מגזי החממה הנפלטים כתוצאה משריפה של דלקים פוסיליים, נספגים בים. התחממות פני הים פוגעת ביכולתם של האוקיינוסים לספוג פחמן דו-חמצני. המשמעות – יותר פחמן יצטבר באטמוספירה, ויאיץ את אפקט החממה אשר בתורו יוביל להקצנה גדולה יותר של הטמפרטורה על פני השטח ושל פני הים.

ב-3 השנים האחרונות שררו תנאים נדירים של אל-ניניה, אשר הביאו לצינון הטמפרטורה ומנעו התחממות יתרה של האוקיינוסים, אולם מאז יוני השנה התחלפו התנאים באופן מהיר מאל-ניניה לתנאי אל-ניניו אשר מגבירים את ההתחממות ואת אפקט החממה. כאמור, על פי המדענים הצפי הוא שתנאים אלו יתקיימו לפחות לאורך השנתיים הקרובות (2023-2024) ויעצימו את ההשפעות השליליות שתוארו כאן.

מה ניתן לעשות:

בראש ובראשונה, לסיים את עידן הדלקים פוסיליים, הגורם המשמעותי ביותר לפליטות של גזי חממה ובראשם CO2. 

גרינפיס תובע את הממשלה

דור האקלים תובע את הממשלה על הפרת הסכם האקלים הבינלאומי

אני רוצה לעזור

כינונה של האמנה הבינלאומית להקמת רשת שמורות טבע ימיות, כולל מיפוי של מערכות אקולוגיות חיוניות לשמירה על מאגרים טבעיים של CO2 באוקיינוסים על מנת לשמר את החיים ואפשרויות המחיה של מאות המיליונים התלויים בהם.