המכה ה-11: פלסטיק

סרטן לכוד בפסולת חד-פעמית של פלסטיק. גרינפיס

בחג הזה – בואו נעזוב את החד״פ. למה?
הנה ציטוט של הרב ד״ר רפאל זרום:

״זה מעט אירוני שהיהדות, שהיא דת לכל הזמנים, נשענת כל-כך על פלסטיק שמשתמשים בו לעתים רק לפעם אחת.

״החוק המקראי נגד הרס מיותר ידוע. בהתבסס על הביטוי ״בל תשחית״ מספר דברים, התורה מזהירה אותנו לא לכרות עצי פרי אפילו כדי לנהל קרב נגד אויבנו. חכמי התלמוד הסבירו כי איסור זה אינו מוגבל רק לעצי פרי אלא אף יכול לחול על קיום מצווה: ״אמר רבי אלעזר: מי שקורע את בגדיו יתר על המידה כדי להתאבל על אדם מת עובר על אל-תשחית״.

"ברור ש״כוונה הרסנית״ כוללת נזק מיותר, מכיוון שהוא בזבזני ולא מקיים. הייתי מציע שאת אותו היגיון ניתן להחיל על ההסתמכות שלנו על פלסטיק חד-פעמי. לא זו בלבד שהוא בזבזני אלא כפי שהבנו כעת – הוא גורם נזק לטווח ארוך לסביבתנו״.

תרבות החד פעמי היא כל כך צעירה ומסבה נזקים שיישארו עמנו לדורי דורות. העולם מתארגן לעצור את המגיפה הזו וישראל צריכה להיות חלק מהמאמץ, לשמירה על היופי של הטבע ועל בריאות הדורות הבאים. הצטרפו אלינו בקריאה לאסור את החד"פ.

אגדת הפלסטיק של רא״ם

איזור ים המלח צריך שיקום ולא תוכנית הרסנית. תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס

זוהי תקופה מצוינת להציע פתרון עבור בעיית פסולת הפלסטיק אשר נחשב לאחד מהאיומים האקולוגים החמורים ביותר כיום.

שותפות רא"מ (רותם אנרגיה מחצבים) מבקשת לכאורה למצוא פתרון לבעיה זו כשהיא מקדמת בימים אלה פרויקט להפקת נפט מפצלי שמן סמוך לים המלח. איך רא"מ מתכוונים לתרום לפתרון משבר הפלסטיק בישראל? "חזון" החברה הוא להפיק מדי שנה 1.5 מיליון חביות נפט (קרוב ל-200 אלף טון, פי 200 מכמות הזפת שכיסתה את חופי ישראל), תוך ניצול של 1.8 מיליון טון פצלי שמן ו-200 אלף טון פסולת פלסטיק, כ-20% ממשקל פסולת הפלסטיק בישראל.

מתנדבי גרינפיס נגד התוכנית ההרסנית

אז מה הבעיה? כריית פצלי שמן להפקת נפט ידועה לשמצה כשיטה ההרסנית ביותר להפקת נפט. הכרייה, הגריסה והשריפה של פצלי השמן מייצרות כמויות עתק של זיהום אוויר, הכולל חומרים רדיואקטיביים ותוצר לוואי של אפר רעיל. הכרייה גם דורשת שטחים עצומים שהופכים להיות לא שמישים. 

כן, הבנתם נכון: רא"ם מתכננים לקחת 200 אלף טון של פסולת פלסטיק שהייתה מיועדת להטמנה (כלומר, לא הפסולת הכי בעייתית שעושה את דרכה לטבע ולים) ובסוף נקבל פי 6.5 יותר פסולת מסוג הרבה יותר מסוכן.

להמשך קריאה בבלוג

אסון הנפט מוגש בחסות איתן כבל

מסע ההטעייה הציבורי של רא"מ מתאפשר בזכות דמויות כמו איתן כבל, ששבר שיא חדש של ציניות כאשר פרסם מאמר שניצל את אסון הזפת בחופי ישראל, על מנת לקדם… פרויקט להפקת נפט!

בשנים האחרונות, חבר הכנסת לשעבר היה שותף למספר מהלכים של התנועה הסביבתית כיו"ר ועדת הכלכלה בכנסת. למרבה הצער, לאחר שפרש מתפקידו בכנסת בחר "לעשות לביתו", והפך לדירקטור בשותפות רא"מ – "רותם אנרגיה מחצבים", חברה שממצבת עצמה כפתרון לבעיית הפלסטיק בישראל אך למעשה עושה שימוש ציני בערכים ירוקים, ומייצרת מצג שווא על מנת לקדם פרויקט הרסני במיוחד לסביבה, לאקלים, לכלכלה ולבריאות הציבור. 

כבל הפך לפרזנטור נושא הדגל עבור אחד ממסעות ההטעיה וההתיירקקות (גרינוושינג) הבוטים ביותר שנראו במחוזותינו בשנים האחרונות. הוא אינו יוצא דופן אלא דמות נוספת בשיטה של תעשיית הדלקים הפוסיליים המטייחת את נזקיה מזה עשרות בשנים.

אגדת הפלסטיק של רא"מ היא המשך הגיוני וישיר של הטיוח וההסתרה של ענקיות הנפט, שידעו כבר בשנות ה-80 את מידת הנזק שהן גורמות לאקלים כדור הארץ. לא ניתן לרא"מ לבלבל אותנו, גם לא בעזרת איתן כבל.

לקריאת הכתבה

הבנקים הגדולים בעולם תמכו בתעשיית הדלקים המזהמים בהיקף של 3.8 טריליון דולר בחמש שנים

דוח חדש חושף ששישים הבנקים הגדולים בעולם מימנו ב-3.8 טריליארד דולר פרויקטים של דלקים פוסילים (גז, נפט ופחם) מאז הסכם פריז לאקלים ב-2015. בזמן מגיפת הקורונה, היה המימון גבוה מזה של השנים 2016 ו-2017. השפעה על המגזר הפיננסי היא ללא ספק אחד האפיקים השקטים והעוצמתיים להשפיע, לטובה או במקרה הזה לרעה על משבר האקלים.

הממשלה בשירות חברות הגז

אם חיפשנו הוכחה נוספת לכך שממשלת ישראל פועלת בכיוון ההפוך ומקדמת את חברות הגז על חשבון פעולה למען האקלים והעתיד שלנו, הכתבה החשובה בדה-מארקר מראה זאת היטב. כך, נכנעו מפלגות הליכוד ויש עתיד ללחץ לוביסטים של חברות הגז והביאו לקבירת החוק שנועד להגדיל את גביית המס מרווחי טבע, במקביל להפחתת קנסות ורגולציה ידידותית לעידוד קידוחים ופיתוח מאגרים. במקום לעצור את פיתוח משק הגז ולהשקיע באנרגיית שמש שהיא הזולה והנקייה ביותר ומצויה בישראל בשפע, הממשלה דואגת לחקיקה ששומרת על חברות הגז ולא על אזרחי ישראל.  

כל התשובות

במסגרת פעולת חירום, בגרינפיס הכנו עבורכם דף שמרכז את התשובות לכל השאלות, דרכים לסייע ולהתנדב בניקוי החופים, תיעוד בלעדי, כתבות ועוד.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור