לוויתנים ודולפינים ניצבים בפני סכנה חדשה

הים העמוק הוא אחד המקומות הפחות מוכרים, אך היקרים ביותר בכדור הארץ – עולם עשיר בייצורים חיים, שבו מתקיימות מערכות אקולוגיות ייחודיות, אשר אינן קיימות בשום מקום אחר. עכשיו, כל זה נמצא בסכנה.
תאגידים רבי עוצמה מנסים לפתוח את הדלת לכרייה תעשייתית בעומק הים, כדי לחפש מינרלים בקרקעית האוקיינוס – באזורים בהם לפי מחקרים, חיים בעלי חיים רבים ונדירים, כולל מינים בסכנת הכחדה.
חברת המתכות (The Metals Company's), בעידודו של הנשיא טראמפ, הגישה בקשה ראשונה לכרייה מסחרית בעומק הים בשטח ארה״ב ובמים הבינלאומיים, והעלתה בחזרה את הנושא לסדר היום, כמו גם את ההתנגדות הציבורית לכרייה.
מחקר חדש תיעד 74 קולות של לווייתנים ודולפינים, ב-13 ימים בלבד, בשני אזורים המיועדים לכרייה – כולל את קולו של לוויתן שנמצא בסכנת הכחדה (ראשתן גדול-ראש). כרייה בעומק הים תגרום לזיהום רעש משמעותי, כמו גם לענני משקעים, אשר יכולים להשפיע על מינים אלה, שמסתמכים על איכון-הד.
ממשלות העולם מתכנסות החודש בפעם הראשונה מאז הבקשה לדיון של הרשות הבינלאומית לקרקעית הים (ISA), האחראית על הגנה על האוקיינוס מפני השפעות מזיקות. זה בדיוק הזמן להשמיע את קולנו ולעצור את התעשייה ההרסנית הזו. 37 מדינות כבר אמרו באופן נחרץ "לא!" לכרייה בעומק הים ועוד קרוב ל-200 מדינות תומכות במנגנונים הבינלאומיים ובחוק הבינלאומי בנוגע לסוגיות אלה.
חיתמו על העצומה ותימכו במאבק הבינלאומי להגנה על האוקיינוסים ועל החיים בהם.

כיצד נוכל להפוך את המעבר לאנרגיה נקייה להוגן ובר קיימא?

גרינפיס ישראל מקבל פניות רבות בנושא של כריית מחצבים עבור המעבר לאנרגיה מתחדשת ויש בנושא מידע מוטעה רב, והוא אף משמש כבסיס לתיאוריות קונספירציה והכחשת אקלים. זהו נושא ראשון בחשיבותו כי לפי תחזיות, כריית המינרלים הנחוצים למעבר הגלובלי לאנרגיה נקייה צפויה להתרחב ברחבי העולם בשנים הקרובות. התרחבות זו מייצרת סיכונים רבים למערכות האקולוגיות ולאוכלוסיות ילידיות, מה שמחייב את האנושות לייצר קווי מסגרת וגבולות אדומים ברמה הגלובלית.
אך למרות שהמעבר לאנרגיה נקייה אינו חף מהשלכות סביבתיות, במיוחד בכל הקשור לכריית מינרלים קריטיים, ייצור טכנולוגיות אגירה וטיפול בסוף חיי המוצרים – חשוב להבין: הפגיעה הסביבתית הנגרמת כיום משימוש בדלקים פוסיליים היא חמורה בהרבה. מחקרים מקיפים של מחזור החיים (Life Cycle Analysis) מצביעים בבירור על כך שטכנולוגיות אנרגיה נקייה גורמות לנזק סביבתי נמוך יותר בטווח הארוך, גם כאשר מובאות בחשבון עלויות הכרייה והייצור.
על כן, יש לתעדף את השימוש במינרלים קריטיים לטובת מטרות שיבטיחו מעבר אנרגיה מהיר, צודק וירוק, שיאפשר את הפחתת התלות בדלקים מזהמים. יחד עם זאת, המודל הכלכלי הנוכחי – המתמקד בצמיחה מתמדת ובכריית משאבים – צריך לעבור שינוי ולהפוך למודל בר-קיימא, הוגן, שנשאר בגבולות יכולת הנשיאה של כדור הארץ.
אבל – מהם בכלל המינרלים האלו, איזה תפקיד הם ממלאים במאבק בשינוי האקלים, וכיצד נוכל להפיק אותם ולהשתמש בהם בדרך ברת-קיימא מבחינה סביבתית? יצאנו לבדוק.
קיראו על זה בבלוג חדש באתר שלנו >>

המאבק נגד מיזם פצלי שמן נמשך כל הזמן

השבוע, יחד עם ארגון אדם טבע ודין, פנינו שוב ליועצת המשפטית של הות״ל בבקשה לקבל הבהרות בכל הנוגע לקידום מיזם הפקת הנפט מפצלי שמן של רא״ם. אף על פי שהחברה היזמית, רא"מ, דיווחה למשקיעים על כך שהיא מקדמת את הנושא, ולמרות הפרסום על כך ששר הפנים משה ארבל המליץ על העברת התכנית למסלול תכנון מהיר עם דרישות סביבתיות מקלות, ישנה אי בהירות לגבי המעמד החוקי הנוכחי של המיזם. הפינג פונג המשפטי מול הוועדה נועד על מנת לקבל פרטים ברורים ושקיפות בכל הנוגע לקבלת ההחלטות שייאפשרו להתנגד משפטית לקידום המיזם, כפי שהחוק מאפשר. גרינפיס ישראל, יחד עם ארגוני סביבה נוספים, כמי שהיו מעורבים בעבר בדיונים שהתקיימו על עתיד פצלי השמן בישראל, ובדיונים על המיזם הנוכחי, שהתקיימו בוועדות התכנון, קוראים שלא לאפשר למיזם פצלי השמן של רא״מ לעבור לות"ל. לטענתנו, מטרתה העיקרית של התוכנית – כרייה וניצול של פצלי שמן לטובת הפקת נפט – אינה מן המטרות אותן מגדיר החוק כ'תשתית לאומית'.
כריית פצלי שמן היא השיטה ההרסנית ביותר להפקת נפט: היא מרעילה את הקרקע, מבזבזת מים ומזהמת את האוויר. למפעל רא״מ תהיה גם השפעה אקלימית דרמטית – המפעל צפוי להיות אחד המזהמים הגדולים בישראל ולהגדיל את סך פליטות גזי החממה ב-6% (בדומה לבתי הזיקוק באשדוד). קיים הכרח כי השלכות הפרויקט ייבחנו בהתאם לסטנדרטים הבריאותיים והסביבתיים המקיפים, ולכן ההחלטה לאפשר למיזם מסלול תכנון מקוצר היא לא רק בלתי אחראית, אלא גם מהווה תקדים מסוכן למיזמים נוספים, שמעוניינים לעקוף הליך תכנוני סדור בועדות המחוזיות. היעדר שקיפות לגבי ההליך לא ירפה את ידינו במאבק הממושך והסיזיפי הזה נגד הקמת אחד מן המיזמים המזהמים ביותר בתולדות ישראל.
אי אפשר להטביע קשת בענן

השבוע לפני 40 שנה, הוטבעה ספינת גרינפיס האייקונית "לוחמת הקשת" בנמל אוקלנד על ידי סוכני השירות החשאי הצרפתי. בפעולה חבלנית זו, נהרג פעיל גרינפיס, הצלם פרננדו פריירה.
עכשיו, כשאנו מכבדים את זכרו של פרננדו ואת כל אלה שעמדו איתנים ב-1985, אנו זוכרים: התוקפים לא רק ניסו להטביע ספינה, הם ניסו להטביע תנועה שלמה. בכך הם נכשלו ובגדול. המשימה של מעשה נתעב זה הייתה להשתיק מחאות נגד ניסויי הגרעין באוקיינוס השקט. אך, במקום זאת, היא עוררה זעקה עולמית, ונתנה תנופה לתנועה שרק גדלה, גברה והפכה לנחושה יותר מאי פעם. הקריאה "אי אפשר להטביע קשת בענן" הפכה לקריאה להתאחדות, להתנגדות, קריאה לאומץ ולסמל של תקווה בפעולה. לא רק שלאחר החבלה נקנתה ונבנתה ספינה חדשה – המאבק נגד ממשלת צרפת והניסויים הגרעיניים שערכה רק התחזק.
ב-1995, שוב תפסו כוחות צרפתים את הספינה, הצוות שלנו נעצר. אבל, העולם צפה והתגובה התעצמה כל כך, עד שבשנת 1996, הפסיקה צרפת סוף סוף את הניסויים הגרעיניים וחתמה על אמנת האיסור המקיף על ניסויים גרעיניים. גם היום, מנסים תאגידים וממשלות להשתיק את מאבקנו בתביעות השתקה, צמצום המרחב הדמוקרטי והזכות למחות. לא נפסיק אף פעם.

חברות נפט מאיימות להרוס את הטבע הישראלי: עיזרו לנו לעצור אותן!
אני רוצה לעזורהשבוע מסביב לעולם
עכשיו הזמן לעזור לכדור הגדול ב-5 ש"ח לחודש בלבד!

(תיעוד: רועי גליץ, שגריר גרינפיס ישראל)
הרבה דברים קורים אצלנו בתחום המאבקים הסביבתיים, ולך יש הזדמנות לקחת בהם חלק ולעזור לנו להגן על כדור הארץ, הסביבה והבריאות של כולנו – המשימה החשובה ביותר לקיומנו.
מעגלים רבים כבר הצטרפו לשורותינו והם מעתה חברים בארגון גרינפיס. עכשיו זה הזמן להצטרף אליהם!
באמצעות העיגול הקטן של האגורות שלכם לשקל הקרוב, תוכלו לסייע לפעילות שלנו להתקיים ולהתרחב.
לדוגמה: קנית ב-9.80 ₪? שילמת 10 ₪ ותרמת לגרינפיס ישראל 20 אג’! סכום התרומה הממוצע לחודש עומד על 5-3 שקלים בסך הכול.
התרומה שלך תסייע לנו לקיים מחאות ומאבקים פרלמנטריים ומשפטיים, לקדם מחקרים, לחשוף שקרים, להגיש תביעות משפטיות, לבצע פעולות מחאה, אקטיביזם סביבתי ועוד, למען בעלי החיים שלא יכולים להשמיע את קולם ו- למען כולנו.

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב
לקבלת כל העדכונים שלנו למייל