פעילי גרינפיס גרמניה דורשים לעצור פיתוח אתרי גז חדשים

למרות שהגז הוא מקור האנרגיה המרכזי של ישראל, משאב חשוב לכלכלה ובעל השפעות מרחיקות לכת על הסביבה והאקלים, בקרב מרבית הציבור הישראלי ישנו חוסר ידע והבנה בנוגע למהו גז טבעי, מה התועלות ומה החסרונות שלו, כמו גם מה ההבדל בינו לבין למקורות אנרגיה אחרים. כך עולה מסקר בינלאומי חדש שנערך ב-13 מדינות על ידי מכון המחקר Opinium ביניהן ישראל עבור גרינפיס ומתפרסם בסמוך לוועידת האקלים הבינלאומית COP 29. 

אחת הדרישות המרכזיות הצפויות לעלות בוועידת האקלים הקרובה, היא הפסקה מיידית של הרחבת תשתיות דלקים, גמילה מהתלות בדלקים מזהמים והאצת המעבר לאנרגיה מתחדשת. השימוש בגז, נפט ופחם הוא הגורם המרכזי לשינויי האקלים, ותורם לפחות ל-75% מפליטות הפחמן המחמירות את אפקט החממה.

מעל 70% מהחשמל המיוצר בישראל מקורו בשריפת ״גז טבעי״. המרכיב המרכזי של הגז בישראל (99%) הוא למעשה גז המתאן CH4, גז חממה עוצמתי פי 86 מפחמן דו-חמצני בהחרפת אפקט החממה, שאחראי על כשליש מההתחממות הגלובלית עד כה. למרות זאת, כך לפי ממצאי הסקר, רק 48% מהציבור הישראלי יודעים כי שריפה של "גז טבעי" פולטת גזי חממה לאטמוספירה וגורמת לשינוי האקלים. עוד נדמה כי בקרב הציבור הישראלי קיים בלבול בכל הנוגע למידה שבה "גז טבעי" נתפס כמקור אנרגיה נקי, אמין וזול. כך למשל 54% מהציבור הישראלי לא יודעים ו/או לא מסכימים ש"גז טבעי" הוא חלק ממשפחת דלקי מאובנים ו-52% מהציבור הישראלי סבורים ש״גז טבעי״ הוא טוב לסביבה. 

אף על פי כן, מרבית הישראלים (63%) סבורים שאנרגיה מתחדשת (שמש, רוח, מים) היא טובה לסביבה, כשרק 11% לא מסכימים עם האמירה הזאת. מנגד, חלק ניכר (44%) חושבים שאנרגיה מתחדשת היא בלתי אמינה. נתון המלמד על חוסר בקיאות בנושא הוא העובדה ש-42% מהציבור חושבים שאנרגיה מתחדשת היא דלק פוסילי, ורק 7% מאוד לא מסכימים עם האמירה הזו. 

פעילות הסברה על הגז ותביעת האקלים של גרינפיס ישראל

באופן כללי, המשיבים ידעו למקם אנרגיות מתחדשות כבעלות השפעה סביבתית נמוכה יותר מדלקים. אך מיד אחרי אנרגיה סולארית ורוח, ובפער קטן, מופיע הגז ״הטבעי״. עוד מעניין לגלות שדווקא צעירים הפגינו הרבה יותר בקיאות ממבוגרים בכל הנוגע להשפעה האקלימית החיובית של אנרגיה סולארית. 

בהקשר הזה, מעניין לראות כי מדינת ישראל בולטת לרעה ביחס לממוצע העולמי. ב-12 המדינות שנבדקו בסקר נמצא כי בממוצע 70% מהנבדקים דירגו אנרגיה סולארית כמקור האנרגיה הנקי ביותר, בעוד בישראל רק 46% דירגו אנרגיה סולארית כמקור האנרגיה הנקי ביותר. אנרגיית רוח דורגה כמקור אנרגיה נקי על ידי 62% מהנבדקים בעולם, אך רק 36% בישראל דירגו אותה כאנרגייה נקייה. לעומת זאת, בעוד בעולם רק 25% דירגו "גז טבעי" כאנרגיה נקייה, בישראל 33% דירגו אותו כמקור אנרגיה נקי. 


בתקופתה של תמר זנדברג כשרה להגנת הסביבה, היא ביקשה לשנות את שמו של הגז הטבעי לגז מחצבים (פוסילי). המהלך עורר דיון ציבורי בנושא בזמנו, והסקר הנוכחי מוכיח כי גם בישראל, כמו בכל מקום אחר שנבדק בעולם, ישנו בלבול רב בנוגע לשם התואר של הגז, כש-56% לא יודעים או לא חושבים שגז טבעי וגז מחצבים הם למעשה אותו הדבר. יתרה מכך, 53% הסכימו עם האמירה שגז ״טבעי״ הוא סביבתי יותר וטוב יותר לבריאות האדם לעומת ״גז מחצבים״ או ״גז מתאן״, וגם חשבו שהוא יקר יותר.

בכל הנוגע לתועלות כלכליות מחיפושי והפקת גז, נדמה כי הנרטיב שפיתחו חברות הדלקים, וטופח בישראל לאורך השנים, בעיקר על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה לשעבר ד״ר יובל שטייניץ, הולך ונשחק. המיתוס לפיו הגז יביא לשגשוג ולביטחון כלכלי ואזורי, כבר לא נתפס כאמין בידי הציבור הישראלי. כ-15 שנה חלפו מאז התגלו מאגרי הגז לחופי ישראל, ונדמה כי הישראלים מבינים כי ההבטחות הגדולות שהוצגו לא מומשו בפועל, כשרק 33% הסכימו שמדינות שיש להן גז הן מדינות יציבות יותר, ורק 36% הסכימו שמדינות שיש להן גז הן בעלות עוצמה כלכלית גדולה יותר.

מתשובת המדינה לבג"צ בחודש ספטמבר האחרון לעתירה שהוגשה בנוגע ליעדי הפחתת פליטות הפחמן, עולה כי מדינת ישראל אינה צפויה לעמוד ביעד הפחתת הפליטות בהיקף של 27% עד שנת 2030, כאשר בקצב הנוכחי היקף ההפחתה יגיע ל-12% בלבד – מהנמוכים בעולם. על אף אי העמידה הצפויה ביעדי האקלים, ההסתמכות על דלקים מזהמים בישראל ממשיכה להתרחב, באמצעות הענקת רישיונות חדשים והארכת רישיונות קיימים לחיפושי נפט וגז, בים וביבשה. המשך הרחבת משק הגז במים הכלכליים של ישראל, בין אם באמצעות חיפושי גז ונפט חדשים, ובין אם בשל הקמת מתקן הנזלה (LNG) ותשתיות נוספות שמטרתן לאפשר ייצוא גז לחו"ל, צפוי להביא לגידול דרמטי בפליטות גזי החממה של ישראל בעשורים הקרובים. גידול זה עתיד למנוע מישראל הלכה למעשה, להשיג אי פעם את יעדי האקלים הבלתי שאפתניים להם התחייבה בטווח הקרוב והארוך.

דנה כהן ראש תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל: ״גם השנה ישראל מגיעה לוועידת האקלים בלי חוק אקלים, כשהגישה של הממשלה לפתח במקביל את משק הגז ואנרגיות מתחדשות מתגלה כלא אפקטיבית, וכך המעבר למשק דל פחמן מדשדש. במקום להפחית את הפליטות, כפי שהתחייבה בהסכמי האקלים הבינלאומיים, ממשלת ישראל מגבירה אותן ומעמיקה את התלות בגז, באופן שמשרת בעיקר את האינטרסים של חברות דלקים כמו ״שברון״ ו״ניו-מד״ של יצחק תשובה. הבלבול הקיים בקרב הציבור לגבי 'נקיון' הגז, רק מחזק את השפעתן של חברות הדלקים על קבלת ההחלטות, ומונע מאיתנו להתמודד עם האמת: כדי להבטיח עתיד בר-קיימא ובטוח, ישראל חייבת להפסיק לקדם את החיפוש וההפקה של דלקים מזהמים ולהתמקד במעבר אמיתי לאנרגיה מתחדשת."

למידע נוסף: אודי אבני גרינפיס ישראל 0544724256
למצגת הנתונים המלאים מישראל לחצו כאן