הקוטב הצפוני הוא מהאזורים הטבעיים הבתוליים ביותר בכדור הארץ. יש בו מעל 33 מיליון קילומטרים רבועים של סביבות ימיות ויבשתיות, עם אזורי בר פראיים אדירים בגודלם. כיפת הקרח העצומה והעבה באזור הקוטב הצפוני צפה על אוקיינוס הקרח הצפוני (הים הארקטי) והיא מצטמצמת ומתפשטת מדי שנה, בהתאם לעונות. אזור זה אינו נמצא בגבולות או בתוך סמכות השיפוט של אף מדינה, לכן האוצרות שבו הם כלל-עולמיים וגם נמצאים באחריות כלל-עולמית. משום כך, עם שינויי האקלים ההופכים את המערכת האקולוגית הזאת, השבירה ממילא, לפגיעה עוד יותר, גרינפיס יוצא בקמפיין להקמת שמורה ארקטית בקוטב הצפוני כדי להגן על האזור.

מדוע אנו זקוקים לשמורת טבע בקוטב הצפוני? הנה רשימת הסיבות שלי להגנה על הקוטב הצפוני.

1. מדובר במקום ממש נדיר. אותנו לא צריך לשכנע שהאזור הארקטי הוא מקום מדהים – עכשיו הוא זכה להכרה דומה גם מצד הקהילה המדעית העולמית ומצד אלה שאחראים לניסוח החוקים להגנת האוקיינוסים שלנו. בראשית 2014, הגדירה אמנת האו”ם את אוקיינוס הקרח הצפוני כאזור משמעותי מבחינה אקולוגית וביולוגית. תואר המכיר בחשיבות האזורית והעולמית של אזור זה כמערכת אקולוגית.

ואכן, חיי הבר בקוטב באמת מעוררים השראה: מיליוני ציפורים נודדות באות להתרבות באזור זה, שניתן למצוא בו בעלי חיים מדהימים כמו לווייתנים, אריות וכלבי ים, לווייתני חד-קרן, שועלים, איילי הצפון ודובי קוטב. בחודשי הקיץ, זוהי ארץ השמש בחצות הלילה, המתאפיינת בפרודוקטיביות ביולוגית מן הגבוהות בעולם. זהו גם ביתם של מעל ארבעה מיליון בני אדם; מעל 20 קבוצות ילידים בעלות תרבות עשירה ומגוונת. בואו לא נהרוס מקום כל כך מיוחד עם קידוחי נפט או דיג בקנה מידה תעשייתי.

2. שינויי האקלים יוצרים לחץ אדיר על האזור הארקטי. אף כי שינויי האקלים משפיעים על כל חלקי כדור הארץ, האזור הארקטי רגיש במיוחד. באזור הזה נמדד שיעור כפול של התחממות בהשוואה לאזורים אחרים והמדענים מזהים ירידה משמעותית בכמות הקרח בים.  דבר זה משפיע על בעלי החיים המסתמכים על הקרח הזה לציד, מנוחה וגידול צאצאים. כתוצאה מכך, מושפעות גם קהילות ארקטיות, בייחוד אלה המסתמכות על אוכלוסיות בריאות של בעלי חיים לציד למחיה באזורים הנמוכים יותר.

במחקרים מדעיים נצפו גם דברים כמו עלייה בתפוצה של טפילים מחוללי מחלות באזור זה, דבר העלול להשפיע הן על חיי הבר והן על בני אדם. אף כי הקמה של שמורה ארקטית אין בה כדי לטפל ישירות במקורות של גזי החממה, זהו אמצעי בעל חשיבות עליונה להקלת הלחץ על האזור ולחיזוק המערכות האקולוגיות, כדי לסייע להם להסתגל ולפתח עמידות.

בנות אינואיט מקאאנאאק, גרינלנד.

3. למען הדגים. האוקיינוסים שלנו במשבר. 80% ממלאי הדגה העולמי מנוצלים באופן מלא או מוגזם, כלומר דרושים כאן ניהול והגנה רציניים ביותר. ואיך העניין הזה קשור לקוטב הצפוני? אף כי אנו רחוקים מלדעת הכל על השפעת נסיגת הקרח על אוכלוסיות הדגים, מדענים וקובעי מדיניות צופים כי עם המשך התמוססות הקרח, תעשיית הדיג המסחרי תוכל להגיע ואף תגיע לאזורים שבעבר לא היו נגישים.

בשנת 2009, הטילה ממשלת ארה”ב איסור דיג במים הטריטוריאליים של ארה”ב באזורים הארקטיים כדי לאפשר מחקר הולם באזור בטרם תתקבל החלטה אם לאפשר דיג בקנה מידה גדול באזורים אלה. יצירת שמורה בחלק המרכזי של אוקיינוס הקרח הצפוני תפעל למעשה לפי אותם עקרונות זהירות, וכך תגן על אוכלוסיות הדגים מגורל דומה לזה שסובלות אוכלוסיות רבות אחרות בעולם. 

להקת לווייתני חד-קרן סמוך לגרינלנד