Greenpeace România consideră eliminarea taxei Oxigen un act populist și complet iresponsabil. Dreptul la sănătate și aer curat nu e negociabil și nu se votează pe facebook! În România, mor anual peste 20.000 de oameni din cauza poluării, iar Primăria Municipiului Bucureşti, prin Gabriela Firea, este direct responsabilă de o parte dintre acești morți. Politicienii români uită, încă o dată, că sunt în slujba cetățenilor și au datoria să adopte cele mai eficiente măsuri pentu bunăstarea lor, chiar și atunci cînd acestea sunt nepopulare. Perspectiva unui nou mandat a cântărit mai mult pentru Gabriela Firea decât sănătatea bucureștenilor.
Cerem Ministrului Mediului, Costel Alexe, ca autoritate superioară, să intervină de urgență!

„Decizia Gabrielei Firea ne va costa pe toți. Dincolo de sănătatea noastră, vorbim și despre amenzile uriașe pe care urmează să le plătim tot noi, cetățenii. Reamintim, Comisia Europeană a declanșat mai multe procese de penalizare tocmai pentru că Primăria nu a luat și nu ia măsuri pentru a limita expunerea populației la nivelul alarmant de poluare din București.”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.
Discuţie
Nu e cinstit sa lasam la mina politicienilor ceea ce nu pot face- desi regulile si constitutia spun ca ei trebuie sa faca legile- in afara de populism si interese. Profund nemultumit de decizia primaritei capitalei de a renunta la restrictii, din scop pur electoral. Sunt sigur ca a vazut multe capitale si poate i-au placut, mai putin Bucurestiul, pe care se pare ca nu il place. Aiurea sondajul facut de ea, sunt posesor de masina dar constient ca asa nu se mai poate, mai ales ca toti primarrii de sectoare parca au luat-o razna cu mizeria pe care o lasa in urma sub pretextul infrumusetarii orasului. Va rog , daca nu e rea greu, sa va implicati in actiuni care sa duca la restictii pt. imbunatatirea calitatii aerului, macar la reducerea cantitatii de praf. oricum va trebui sa o facem daca vom fi obligatii de CE. Cine plateste amenda? cu multumiri, o zi buna.
Cam tarziu ne-am trezit! Daca postam si noi pe pagina primarului poate iesea altfel sondajul asta de 2bani! :(
Buna ziua. Am ascultat luarea de pozitie a d-lui Alin Tanase despre renuntarea la taxa oxigen. Nu inteleg pozitia dumneavoastra ( decat daca aveti un interes ) si nici nu sunt de acord cu aceasta pozitie ( mai ales ca printre randuri ne cam jigneste pe cei care nu suntem de acord cu introducerea unei taxe intr-un timp scurt ) dar nici nu vad ca luati pozitie fata de poluarea provenita din santierele de constructii ( principalul poluator ). Pana la urma vreti sa faceti bine sau sunteti ca invitatii de la televiziunile de stiri ? Aveti vreun program care sa duca la scaderea poluarii ? Ati aflat de unde provine aceasta poluare din Bucuresti ( un oras in care s-au inchis toti marii poluatori ) ? Aveti vreo solutie ca sa poata fi inlocuite sute de mii de masini in cateva luni ? Credeti ca daca se inlocuiesc masini euro 4 cu masini euro 5 sau euro 6 se rezolva ceva ( mai ales ca toate softurile sunt fake-uri) ? Cate masini trebuie sa nu mai circule ca sa echivaleze cu decolarea unui avion ? Un camion sau autobuz sau autocar cu cate autoturisme echivaleaza ? Si de fapt ce ne-a cerut d-na Firea in afara de a-i umple sacul de bani pe care sa il gestioneze dansa ( cam pe persoana fizica mi se pare ) . M-as fi asteptat de la dumneavoastra la o luare de pozitie profesionista bazata pe un plan de lucru , sau urmeaza ?
În București sunt mai multe surse de poluare printre care: traficul auto, șantierele, gropile de gunoi, CET-urile si centralele de apartament. Cum principala sursa de poluare o reprezinta traficul, trebuie inceput de aici. Pozitia noastra vizeaza limitarea accesului masinilor poluante in oraș. Acest lucru se poate face prin 2 moduri – fie printr-o zona restrictionata (zona cu emisii reduse) în care nu au voie masini sub un anumit standard EURO, fie printr-o taxa de intrare în oraș cu scop de descurajare. În întreaga lume, mai multe orașe și țări au deja planuri pentru a scoate de pe drumuri mașinile poluante tocmai pentru ca asta este una dintre cele mai eficiente măsuri. Pentru mai multe exemple de masuri puteti consulta harta din acest articol: https://www.greenpeace.org/romania/articol/2089/limitarea-accesului-masinilor-poluante-in-orase/