Aproape 100 de hectare de pădure tăiată la ras ilegal pe Valea Sadului – Greenpeace cere intervenția Ministerului Apelor și Pădurilor

Echipa noastră a documentat anul acesta opt tăieri ilegale de pădure, de aproape 100 de hectare în total, pe Valea Sadului, în munții Cîndrel. Sesizările au fost trimise la Romsilva – Direcția Silvică Sibiu și Garda Forestieră Brașov, instituții care au dat un răspuns complet nesatisfăcător: lucrările silvice au fost executate conform normelor, doar într-un singur caz s-au dat niște mici amenzi contravenționale. Greenpeace cere intervenția Ministerului Apelor și Pădurilor pentru cercetarea situației.

Tăierile la ras nu sunt permise în păduri de amestec rășinoase-foioase și nu pot depăși 3 hectare în pădurile de molid. După o tăiere la ras, regenerarea pădurii trebuie să aibă loc în termen de două sezoane de vegetație. Află de aici care sunt indiciile unei tăieri posibil ilegale.

 

Inițial, echipa noastră a trimis sesizări la Direcția Silvică Sibiu și Garda Forestieră Brașov, care a verificat sesizările și au răspuns că aproape totul este în regulă și că s-au dat și niște amenzi derizorii într-un singur caz:

–  au fost executate lucrări de împăduriri și completări conform prevederilor amenajamentelor silvice și a normelor tehnice în vigoare, în termele legale;

–  tăierile au fost autorizate cu respectarea prevederilor amenajamentului silvic;

–  pentru tăierea la ras executată în locul unei tăieri de conservare (cazul 1) s-a aplicat o amendă contravențională de 2 mii lei și una de 4 mii lei.

Suntem indignați de aceste răspunsuri, așa că solicităm Ministerului Apelor și Pădurilor:

– să facă un control intern cu privire la modul în care au fost efectuate verificările și măsurile luate pentru cele 8 sesizări referitoare la potențiale tăieri ilegale pe Valea Sadului, jud. Sibiu;

– să facă un control pe teren, nu doar în hârtii, pentru cele 8 sesizări și să ia măsurile legale de sancționare și recuperare a prejudiciului;

– să dispună regenerarea suprafețelor tăiate la ras ce fac obiectul sesizărilor.

Toate aceste măsuri nu vor putea înlocui pădurea care a dispărut și nu vor ajuta cu nimic viețuitoarele din zonă care au avut de suferit de pe urma tăierilor rase sau bucățile de pădure ciuntită rămasă pe munți, pentru că știm că pădurea este puternică și sănătoasă cu cât este mai veche și mai lipsită de intervenția omului.

Acesta este însă un semnal pentru toți cei care nu respectă o lege menită să apere pădurea, pentru cei care fac lucrurile pe jumătate pentru că sunt convinși că nu îi vede nimeni, nu îi prinde nimeni.

Pe www.salvezpadurea.ro poți învăța cum să recunoști indiciile unei păduri tăiate abuziv, neglijent, ilegal și dacă ești acolo și culegi datele, nu rămâi singur. Trimiți informațiile sub forma unei sesizări care ajunge și la Greenpeace. Noi urmărim firul poveștii, pentru ca sesizarea ta să aibă și consecințe pentru cei care au crezut că nu vor fi niciodată prinși.

Pădurea vorbește, iar noi suntem aici să o ascultăm împreună!