1. Ce este o inițiativă cetățenească europeană (ECI)?

Este instrumentul oficial pe care Comisia Europeană îl pune la dispoziția cetățenilor europeni, prin care aceștia pot, dacă obțin sprijin suficient, să propună noi legi europene.

 1. Care este diferența dintre ECI și o petiție obișnuită?

Inițiativa cetățenească europeană este un tip special de petiție pe care Comisia Europeană se obligă să o ia în considerare dacă cel puțin 1 milion de cetățeni o semnează în decurs de un an și dacă toate semnăturile lor sunt validate. Este un instrument important al democrației participative în UE, care poate să influențeze puternic agenda politică europeană. 

În schimb, o petiție obișnuită, chiar dacă e semnată de un număr mai mare de oameni, poate fi ignorată de politicieni și guverne. 

Pentru ca o semnătură să fie considerată validă, persoana care semnează trebuie să fie cetățean al unui stat membru UE și să aibă vârsta minimă legală de vot. Formularul ECI solicită informații specifice de identificare cu scopul exclusiv de validare a semnăturilor.

 1. De ce trebuie să ofer atât de multe date cu caracter personal ca să semnez ECI?

Pentru a putea să susții inițiativa cetățenească europeană, Comisia Europeană are obligația legală să solicite tuturor semnatarilor date specifice de identificare, astfel încât autoritățile competente din fiecare stat membru UE să poată să valideze semnăturile. Fiecare stat membru UE hotărăște ce tip de date solicită pentru validarea semnăturilor. Mai multe informații poți găsi aici.

 1. Datele mele personale pot fi folosite și în alte scopuri?

Prin transmiterea formularului îți exprimi acordul ca datele cu caracter personal să fie utilizate exclusiv în scopul acestei inițiative cetățenești europene. Ele nu vor fi utilizate în niciun alt scop.

 1. Cum vor fi protejate datele mele personale și cât timp vor fi stocate?

Datele cu caracter personal sunt criptate și stocate în siguranță pe un server certificat de autoritățile germane. O singură persoană – reprezentantul oficial al grupului de organizatori ECI – are cheia. Datele vor rămâne criptate pe toată durata ECI. Noi nu vom vedea cine a semnat inițiativa (vom vedea doar numărul total de semnături). La încheierea campaniei, ele vor fi decriptate și transmise autorităților statelor membre UE relevante pentru numărătoare.

Organizatorii vor stoca datele tale personale o perioadă maximă de o lună de la data transmiterii inițiative, sau 21 de luni de la data începerii colectării semnăturilor, în funcție de care dintre ele are loc mai devreme. În mod excepțional, adică în cazul unor proceduri administrative sau legale (de exemplu, dacă validitatea semnăturilor este contestată), ele pot fi stocate o perioadă mai lungă. În acest caz, ele vor fi șterse la o lună după încheierea acelor proceduri.

Mai multe informații despre protecția datelor cu caracter personal, aici.

 1. Cum procedez în cazul în care am întrebări suplimentare despre procesarea datelor mele cu caracter personal?

Ai dreptul să soliciți acces la, rectificarea, ștergerea sau restricționarea procesării datelor tale cu caracter personal colectate prin formularul ECI. Dacă dorești să faci oricare dintre acestea, sau mai ai întrebări despre utilizarea datelor tale cu caracter personal, te rugăm să iei legătura cu controlorul de date: Silvia Diaz Perez: [email protected]

 1. Ce trebuie să facem ca să obținem interzicerea publicității pentru combustibili fosili și a sponsorizărilor din acest sector?

Trebuie să strângem 1 milion de semnături în decursul unui an (12 luni) și, în același timp, să strângem un număr minim de semnături în cel puțin 7 state membre UE. Găsești aici mai multe informații despre numărul minim de semnături pe care fiecare stat trebuie să îl obțină. 

 1. Cum poți să contribui la succesul inițiativei?

Pentru ca ECI să devină un succes, trebuie să strângem 1 milion de semnături. Semnează și distribuie! Invită-ți familia și prietenii să semneze, distribuie petiția în Social Media, și folosește hashtag-ul #BanFossilAds

 1. Ce obligație are Comisia Europeană?

Dacă reușim să strângem 1 milion de semnături validate în decursul a 12 luni, Comisia Europeană este obligată să dezbată noua lege pe care o propunem pentru interzicerea publicității pentru combustibili fosili și a sponsorizării din partea acestui sector în Europa. 

 1. Unde a fost implementată deja o astfel de inițiativă?
 • În Franța, în controversatul Proiect de lege privind clima și reziliența există câteva măsuri de limitare a reclamelor toxice. Vor fi implementate interziceri sau limitări ale produselor din sectorul combustibililor fosili, sau ale oricăror elemente care sugerează greenwashing.
 • În decembrie 2020, Amsterdam a interzis publicitatea pentru combustibili fosili
 • Client Earth a contestat o campanie BP de promovare a energiei regenerabile, argumentând că aceasta inducea cetățenii în eroare și că încerca să îi convingă că BP este o companie de energie regenerabilă când, în realitate, 96% din bugetul acesteia era direcționat către petrol și gaz. În urma acestei mobilizări, BP a renunțat la reclama “Advancing Possibilities” în 2020.

Dacă nu ai făcut-o deja, poți să susții inițiativa aici.

Îți mulțumim!