Arborii sunt incredibili. Pot trăi timp de mii de ani și pot atinge sute de metri înălțime. Nu există nicio specie de pe această planetă care să nu își datoreze existența arborilor. Azi, de Ziua Mondială a Pădurii, vă prezentăm o serie de informații uimitoare despre arbori și păduri.

Cel mai mare habitat de uscat de pe planetă este Pădurea Boreală – sau Taigaua.

Se întinde de-a lungul nordului Statelor Unite și Canadei, Sudul Islandei, Norvegia, Finlanda, Suedia, Rusia, Kazahstan, Mongolia și nordul Japoniei. Această regiune este una dintre cele mai amenințate de efectele schimbărilor climatice și a suferit cele mai dramatice creșteri ale temperaturilor decât oricare alt loc de pe Pământ. Un alt pericol este defrișarea pentru cherestea, hârtie igienică și, în Canada, pentru exploatarea șisturilor bituminoase, care acum se întind pe o suprafață mai mare decât Anglia.

În România, dispar 3 hectare de pădure pe oră, păduri care se transformă în PAL sau cherestea, sau care sunt tăiate pentru a face loc carierelor de cărbune.

În pădurile tropicale se găsește cea mai mare concentrație și diversitate de specii dintre toate habitatele de uscat

Doar pădurile tropicale din Indonezia găzduiesc o cincime din toate speciile de animale și plante de pe planetă și, cu toate astea, aceste păduri dispar într-un ritm mai rapid ca oricând. În prezent au rămas mai puțin de 400 de tigri de Sumatra în sălbăticie iar habitatul lor este distrus pentru a face loc plantațiilor de ulei de palmier. 

Nu toate pădurile tropicale sunt la Ecuator

Great Bear rainforest din vestul Canadei găzduiește ursul ”spirit” Kermode, care este extrem de rar. Deși au blana albă datorită unei gene recesive, ei sunt o subspecie a urșilor negri. Colorația specială este un avantaj pentru ei la pescuit, pentru că sunt mai greu de văzut. Deși mare parte din Great Bear rainforest este protejată, porțiuni din ea sunt încă amenințate de defrișări. Acolo crește molidul sitka, apreciat în mod deosebit pentru fabricarea de chitare, viori și mandoline.

Peste 25% din leacurile pe care le folosim își au originea în plante care cresc în păduri tropicale

Cu toate acestea, doar 1% dintre speciile de plante din pădurile tropicale au fost studiate pentru proprietăți medicinale. În fiecare secundă, o suprafață de pădure egală cu un teren de fotbal este defrișată, ceea ce înseamnă că zilnic pierdem șansa unui potențial medicament nou. 

Pădurile sunt plămânii planetei

Pădurile au un rol crucial în stabilizarea climei globale, prin transformarea dioxidului de carbon în oxigen. Pe măsură ce omenirea pompează din ce în ce mai mult CO2 în atmosferă, abilitatea pădurii de a regla clima globală scade semnificativ.

Urangutanul este cel mai mare mamifer care trăiește în copac

Spre deosebire de majoritatea celorlalte primate, urangutanii petrec mai mult timp în arbori decât pe sol. Aceștia construiesc cuiburi în arbori, folosesc bețe pentru a căuta miere în bușteni, iar un urangutan a fost chiar observat încercând să străpungă peștii cu bețe după ce observase localnicii pescuind cu sulița. Însă pădurile tropicale, căminul lor, este amenințat de defrișări pentru a produce hârtie și pentru a face spațiu pentru plantațiile de ulei de palmier. 

Hyperion: cel mai înalt arbore din lume 

Cel mai înalt arbore face parte din clasa rășinoaselor și se află în California. Acesta are impresionanta înălțime de 115,61m. Cel mai mare arbore din lume în ce privește volumul este un sequoia gigant numit Generalul Sherman care are circumferința trunchiului de 10m și conține estimativ 1486 metri cubi de lemn.

Care sunt cei mai bătrâni arbori?

Recent au fost descoperiți arbori cu vârste impresionante: în White Mountains, California, trăiește un pin cu o vârstă incredibilă de 5063 de ani. Un alt arbore, Old Tjikko are vârsta uimitoare de 9550 ani. Acești doi arbori prezintă o trăsătură unică, sunt arbori non-clonali, ceea ce înseamnă că din rădăcinile de bază cresc noi trunchiuri. 

Pando, cunoscut și sub denumirea de Uriașul Tremurător, este o colonie de plopi tremurători.

Testele au arătat că acest grup de arbori par să fie de fapt un singur organism și se presupune că este conectat printr-un sistem masiv unic de rădăcini. Iată acum și vârsta: se crede că Pando are cam 80.000 de ani, fiind astfel cel mai bătrân organism de pe planetă (cu excepția meduzei nemuritoare, care practic nu are cum să moară de bătrânețe).

Arborii sunt printre cele mai incredibile organisme de pe planetă.

În ciuda rolului vital pe care îl au în viața fiecărei ființe vii de pe pământ, pădurile sunt într-un pericol constant. Însă împreună ne putem mobiliza pentru apărarea pădurilor. Alătură-te aici.