Cum am instalat panouri solare pe Școala Gimnazială nr. 1 din Rovinari? Vă invităm să citiți următoarele rânduri pentru a vedea care au fost provocările noastre și ce am învățat din această experiență.
  • În intervalul martie-iunie, echipa noastră a realizat un proiect fotovoltaic pentru Școala Gimnazială nr.1 din Rovinari. Mai exact, am instalat panouri fotovoltaice pe școală, care vor asigura aproximativ un sfert din necesarul de electricitate. Este un proiect pe care ni l-am dorit de mai mult timp. Colegul nostru, Ionuț Cepraga, coordonatorul campaniei de energie, vă povestește cum a decurs.
  • De asemenea, la sfârșitul acestui articol, aveți posibilitatea de a descărca studiul ”Finanțări pentru energie regenerabilă”, pe care l-am creat cu scopul de a veni în ajutorul celor care caută surse de finanțare pentru proiecte de energie regenerabilă.

Cât durează instalarea

Instalarea panourilor fotovoltaice în sine a decurs fulgerător – două zile au fost de ajuns pentru instalarea sistemului de prindere și a celor patruzeci de panouri, inclusiv a părții de conectică.

Etapa care a decurs mai greoi a fost cea anterioară, legată de procesul de avizare a proiectului. Pe de-o parte noi nu aveam niciun fel de experiență în asemenea proiecte, iar de cealaltă parte nici procesul de avizare nu a fost unul ușor.

Data fiind distanța mare București – Gorj, parcurgerea etapei de avizare pe cont propriu ar fi fost anevoioasă și ne-ar fi luat mult mai mult timp. Am apelat însă la o firmă de arhitectură, din Târgu Jiu, care a pregătit documentația tehnică, a scris cererile și a făcut toate demersurile pentru obținerea avizelor, contra cost. În felul acesta, durata etapei de avizare a fost de două luni și jumătate.

Avize necesare

Ce avize sunt necesare pentru a dota o clădire publică cu panouri fotovoltaice? 

Pentru început, directorul școlii a cerut primăriei acordul scris pentru amplasarea sistemului pe clădire, fiindcă aceasta din urmă se află în patrimoniul municipalității. Primăria a răspuns prompt și favorabil, cu mențiunea că sunt necesare documentația tehnică și obținerea autorizației de construire.

Acesta a fost momentul în care am contactat firma gorjeană de arhitectură, pentru colaborarea privind avizele și documentația.

A fost depusă o cerere la primărie pentru certificat de urbanism, document obținut repede. Certificatul de urbanism este hârtia care indică avizele necesare pentru obținerea autorizației de construire. în cazul proiectului nostru, certificatul menționa că avem nevoie de documentație tehnică pentru autorizația de construire, de aviz pentru securitate în incendii (rezolvat prompt), salubritate (a presupus plata unei taxe), expertiză tehnică, plata taxelor legale și de actul administrativ al autorității competente de mediu (APM Gorj).

Firma de arhitectură a depus cererile către organismele menționate, iar în paralel a demarat documentația tehnică.

Notificarea proiectului la Ordinul Arhitecților Români a decurs, de asemenea, ușor.

Obținerea avizului de mediu

Cea mai de durată avizare a fost cea de mediu, care a presupus mai multe etape. Inițial a fost necesară depunerea unui memoriu de prezentare și publicarea unor anunțuri la școală, la primărie, pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului și în presa locală. Apoi am așteptat ședința Consiliului de analiză tehnică (CAT),[1] să vedem la ce concluzie ajung specialiștii în urma etapei de evaluare inițială – ce tip de documentație va fi necesară. Verdictul a fost că proiectul necesita derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. A urmat încă o rundă de anunțuri[2] si din nou ședința CAT, plus emoțiile de rigoare.

Într-un final, a sosit decizia APM Gorj de care aveam nevoie și care întregea setul de documente necesare pentru autorizația de construire.

Odată depusă documentația la primărie, autorizația de construire a fost emisă de la o zi la alta, ceea ce ne-a permis să trecem la etapa de instalare a panourilor pe școală.

Racordarea la sistemul de distribuție

Ceea ce face proiectul nostru mai special este că, în curând, va putea livra energie în rețeaua locală de electricitate, prin intermediul unui contor bidirecțional, dispozitiv care va permite contorizarea surplusului produs în vacanțe și compensarea lui în perioadele de consum. Aceasta necesită un aviz de racordare la rețeaua distribuitorului local de electricitate, aviz ce presupune, de asemenea, un proiect tehnic. Am contactat o firmă de consultanță în energetică, din Craiova, care să deruleze acest proces de avizare și să facă proiectul tehnic. Odată prezentată situația și discutate condițiile, am pus în contact reprezentanții firmei cu cei ai școlii, pentru continuarea demersurilor. Costurile pentru această ultimă colaborare au fost asigurate la nivel local.

Autoritățile locale – deschidere spre colaborări și proiecte

Am colaborat foarte bine atât cu directorul școlii, dl Romeo Prunescu, cât și cu cei de la primărie. Viceprimarul – primul cu care am stat de vorbă despre proiect – s-a bucurat să audă de inițiativa noastră și ne-a asigurat că primăria ne va oferi sprijinul necesar. A urmat o întâlnire la primărie în cadru extins, în care a participat dl Primar Dorin Filip împreună cu directorul de investiții și cu alți colegi, în care am punctat etapele de parcurs și posibilele momente în care avem nevoie de sprijinul primăriei.

Acum ca proiectul a ajuns la final, mă bucur să confirm că lucrurile pentru care am agreat s-au petrecut întocmai.

Asemănător a decurs și colaborarea cu școala – beneficiarul proiectului – inclusiv la activitățile din final, din momentul inaugurării. Am comunicat foarte bine și am avut încredere unii în ceilalți.

Recomandări pentru reprezentanții autorităților locale 

Consider că este important să ai acces la informație și că este de ajutor să ai în echipă specialiști în investiții.

Video instalare panouri fotovoltaice

Video în varianta integrală poate fi vizualizat la următorul link: Greenpeace – Energie verde pentru viitor curat 


Descarcă studiul ”Finanțări pentru energie regenerabilă”

În preajma evenimentului de inaugurare pentru proiectul nostru de la Rovinari, am realizat un sumar al oportunităților de finanțare disponibile pentru proiecte similare. Este vorba despre un ghid care menționează finanțările disponibile în prezent și în viitorul apropiat atât pentru mediul rural, cât și pentru urban, pe diverse categorii de beneficiari. Ne-am dorit ca acest studiu să vină în ajutorul autorităților locale ce vor sa echipeze cu energie regenerabilă diverse clădiri publice. Spectrul beneficiarilor este mult mai larg, însă autoritățile publice au fost principalul public vizat. Studiul este disponibil pe site-ul Greenpeace și îl recomandăm tuturor celor interesați.

De asemenea, este foarte benefic să aibă angajați specializați în scrierea și implementarea de proiecte, lucru ce le-ar aduce beneficii și în alte domenii.


[1] Aceasta are loc în zilele de vineri

[2] Cu timp de reacție de 7 zile lucrătoare, pentru comentarii