În prezent există mai multe tipuri de forme juridice care permit constituirea și funcționarea unei comunități de energie, în principal, ca societate sau ONG.
Există mai multe tipuri de forme juridice în care se poate constitui și funcţiona o comunitate de energie, în principal ca societate sau ONG, însă forma cea mai potrivită se poate decide numai la momentul când se reunește grupul de persoane a căror voinţă comună este de a crea această comunitate raportat la nevoile și planurile lor de viitor.
Citește mai multe în analiza Greenpeace despre forma juridică pe care o poate lua o comunitate de energie în România.
În Uniunea Europeană există în prezent aproape 10.000 de comunități de energie. Tipul de energie regenerabilă și scopul unei comunități de energie poate varia și nu este vorba doar de electricitate, ci și de răcire, încălzire, eficiență energetică sau transport.
Partago este o cooperativă din Ghent, Belgia, ce folosește la comun vehicule electrice, pentru un oraș sănătos și sustenabil. Aceasta a fost fondată în 2015 de 5 vecini care își doreau ca pă străzile lor să nu mai circule mașini poluante. Cu sprijinul a 740 de localnici și câtorva mici întreprinderi, comunitatea de energie operează 74 de vehicule electrice și 8 stații de încărcare.
OurPower a început de la 3 prieteni fascinați de potențialul energiei verzi. Aceștia au creat o platformă online prin care pun în legătură persoanele interesate de electricitate verde locală. Platforma pune în legătură producătorii cu consumatorii de energie verde.
Repowering London este o organizație nonprofit fondată în 2013 de un grup de voluntari care și-au dorit să creeze comunități de energie în locuințe sociale, aceștia instalează panouri fotovoltaice pe clădiri publice. Localnicii pot deveni membri contra unei lire sterline, cotizația le oferă drept de vot în deciziile corporației.
Multe alte exemple ale unor comunități de energie pot fi regăsite în Ghidul comunităților de energie.
Asociația de bloc poate deveni prosumatoare și își poate instala panouri fotovoltaice pe bloc. Până la noi reglementări pentru consumul individual, electricitatea produsă poate fi consumată doar în spațiile comune, de exemplu, pe scara blocului și lift, restul mergând în rețea.
O astfel de inițiativă a fost întreprinsă de comunitatea ÎntreVecini, care între anii 2022 și 2023, a instalat panouri fotovoltaice pe acoperișul unui bloc din sectorul 6, București. Proiectul de energie comunitară a fost o componentă ce a consolidat legăturile dintre locatari, aceștia participând pe parcursul ultimului an la ateliere de civism, apicultură, compost, energie verde, creșterea calității aerului. Citește mai multe aici.
Autoritățile locale și regionale pot adopta obiective concrete legate de producția de energie regenerabilă, cum ar fi setarea unei ținte specifice a capacității de producție de energie din surse regenerabile deținute de comunitate.
Autoritățile pot fi susținători, dar și parteneri ai unei comunități de energie locală. Acestea pot atrage finanțare, pune la dispoziția comunităților de energie acoperișuri ale clădirilor publice, crea scheme de sprijin (finanțare/scutiri de taxe), terenuri, ori spații pentru întâlnirea sau derularea proiectelor de energie comunitară.
În funcție de potențialul zonei și de reglementarea legală a comunității tale, puteți alege dintre energia solară fotovoltaică, eoliană, hidroenergie, energie geotermală sau o combinație a acestor tehnologii. Puteți începe cu un tip de energie regenerabilă, pentru ca apoi să adăugați alte tehnologii pe măsură ce vă dezvoltați.
Discuțiile în interiorul comunității sunt esențiale pentru a vedea care este gradul de implicare al fiecărui membru și a agrea un scop comun. Totodată este necesară o cartografiere a resursele naturale locale disponibile: unde bate vântul în regiunea voastră? Unde ar fi mai bine să amplasați turbine eoliene sau panouri fotovoltaice? Ce acoperișuri sunt orientate spre sud sau vest și sunt expuse la mult soare?
Țineți cont de faptul că locațiile pe care le alegeți vor avea un impact asupra sumei de bani pe care o câștigă proiectul vostru. Va trebui să vă asigurați că va fi necesar să câștigați suficienți bani pentru a rambursa orice tip de împrumut pe care l-ați luat și să corespundă cu planul vostru de afaceri.
Deși există legislație primară în acest sens, ANRE trebuie să aducă clarificări asupra cadrului de reglementare ( de exemplu, cum pot să beneficieze membrii unei comunități de energia produsă de comunitate).
În Uniunea Europeană, comunitățile de energie pot fi finanțate în multe moduri diferite, prin finanțare privată și publică.
Finanțare privată
În general, o mare parte din finanțarea comunităților energetice provine din investițiile individuale ale membrilor acestora. Pentru a strânge capitalul necesar, comunitățile de energie se bazează pe investiții directe din partea persoanelor fizice sau instituțiilor în schimbul unui anumit număr de acțiuni. O altă variantă poate fi finanțarea proiectului prin împrumuturi. Prima opțiune – capitalul propriu – poate afecta autonomia comunității de energie, în timp ce împrumuturile pot pune în pericol activele, în cazul în care nu se reușește rambursarea datoriei.
Finanțare publică
Finanțarea publică constă în granturi, împrumuturi sau o combinație a celor două. La nivelul UE sunt disponibile mai multe forme de finanțare.