În anul 2012 s-au înregistrat aproape 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de arbori sancționate cu amenzi contravenționale sau cu întocmirea de dosare penale, potrivit autorităților, adică aproape 53 de cazuri pe zi, față de 30 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011.

Greenpeace România a continuat analiza situației din pădurile României[1] și a trimis din nou zeci de solicitări de informații la autoritățile care dețin competențe în acest domeniu[2] și care ar trebui să aibă o evidență a cazurilor de tăieri ilegale de arbori.

Astfel, cele mai multe cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în județele Prahova, fiind pe primul loc cu 2.067 de cazuri, Mureș, Bacău, Suceava, Brașov și Maramureș, în fiecare județ înregistrându-se peste 1.000 de cazuri de tăieri ilegale în anul 2012[3].


[1]Tăierile ilegale de arbori din pădurile din România în 2009-2011” și harta despăduririlor

[2] Direcțiile Silvice (coordonate de Regia Autonomă a Pădurilor, Romsilva, care deține și administrează aproximativ jumătate din pădurile de stat), Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic și de Vânătoare (cu reprezentare în fiecare județ și cu nouă birouri regionale, aflându-se sub coordonarea și finanțarea Ministerului Mediului și Pădurilor) și Inspectoatele de Poliție.

[3]Tăierile ilegale de arbori din pădurile din România -2012” raport disponibil aici

Taierile ilegale de arbori din padurile Romaniei-2012