Greenpeace Türkiye, Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nde ulusal sınırların ötesindeki doğal alanları koruma fırsatı sunan Küresel Okyanus Antlaşması’nı onaylama çağrısı yapıyor.
22 Mayıs 2025, İstanbul – Bugün Dünya Biyoçeşitlilik Günü. Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler, okyanusların korunmasına yönelik Küresel Okyanus Antlaşması’nı Eylül 2023’te ilk imzaları aldı ancak bu başarının hayata geçmesi için bir adım daha atılması gerekiyor: Antlaşmanın onaylanması. Greenpeace Türkiye, Eylül 2024’te antlaşmaya imza veren Türkiye’ye antlaşmayı Meclis’te onaylama çağrısı yapıyor.
Açık denizlerin dünya yüzeyinin yüzde 64’ünü kapsamasına karşın bu alanların yüzde 1’inden azı etkin şekilde korunabiliyor. Küresel Okyanus Antlaşması, ulusal yetki alanları dışında kalan denizlerdeki biyoçeşitliliğin korunması için tarihi bir kazanım oldu. Bölünmüş bir dünyada bile doğanın korunmasının, siyasi çıkarların ve şirket kârlarının önüne geçebileceğini gösteren bu antlaşma Mayıs 2025 itibariyle 21 ülke tarafından resmen onaylandı. Antlaşmanın hukuki olarak bağlayıcı olabilmesi için en az 60 ülkenin onayı gerekiyor.
Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, antlaşmanın etkin şekilde uygulanmasının 2030’a dek okyanusların en az %30’unu koruma altına almayı tanımlayan 30×30 hedefine ulaşmanın bir yolu olduğunu söyledi.
“Mevcut koruma hızında gidersek 30×30 hedefine ancak 2107 yılında ulaşılabilecek. Bu hedefi yakalayabilmek için her yıl 11 milyon km²’den fazla deniz alanını koruma altına almamız gerekiyor. Antlaşma bize okyanusları korumak için güçlü bir araç sunuyor. Hükümetlerin acilen bu antlaşmayı onaylaması ve deniz koruma alanlarını hayata geçirmesi gerekiyor. Türkiye, antlaşmayı imzalayarak gösterdiği duruşu, antlaşmanın yürürlüğe konmasını sağlayarak sürdürmeli. Okyanusların korunması için atılan bu tarihi adımın başarıya ulaşması mümkün. Türkiye de bu tarihi anın parçası olabilir.”
Editöre notlar:
- Antlaşmanın tam adı: Ulusal Yetki Alanları Dışında Kalan Denizlerdeki Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımına Dair Antlaşma (BBNJ Antlaşması)
- Greenpeace Türkiye’nin konuyla ilgili kampanya sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Detaylı Bilgi için
Berkan Özyer, Greenpeace Türkiye Direktörü, [email protected]
Beyza Kural, Greenpeace Türkiye İletişim Sorumlusu, [email protected]