Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Mads Christensen, Türkiye’deki Greenpeace destekçilerine verdiği mesajda “Türkiye’deki tüm destekçilerimize, bizimle birlikte durdukları, bize inandıkları ve daha yeşil, daha güvenli bir gezegen için mücadelemizde bizimle birlikte oldukları için teşekkür etmek istiyorum. Birlikte bunu başarabiliriz” dedi.

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Mads Christensen ve Greenpeace Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Kampanyalar Eş Sorumlusu Rafael Zein Next Economies Summit 2025’e katılmak üzere İstanbul’daydı.
Christensen ve Zein’in Türkiye’deki Greenpeace destekçileri için paylaştıkları mesajlarda Greenpeace’in çalışmaları ve birlikte mücadele vurguları yer aldı.
Christensen, mesajında “Kendisiyle savaş halinde olan, azınlığa hizmet eden bir ekonomi tarafından yönlendirilen, çoğunluğu ve gezegenimizi geride bırakan bir dünyayla karşı karşıyayız. Bu yüzden, son birkaç günü Kadir Has Üniversitesi’nde geçirmek çok ilham verici oldu. Fikirlerini paylaşmak, güç oluşturmak ve farklı bir gelecek hayal etmek için bir araya gelen bu kadar çok tutkulu insanla aynı odada olmak. Türkiye’nin dört bir yanından ve diğer ülkelerden gelen insanlarla tanışmak, buradaki zorlukların özellikle büyük olduğunu, ancak bunların aynı zamanda hepimizin paylaştığı küresel bir mücadelenin parçası olduğunu güçlü bir şekilde hatırlattı. Türkiye’deki tüm destekçilerimize, bizimle birlikte durdukları, bize inandıkları ve daha yeşil, daha güvenli bir gezegen için mücadelemizde bizimle birlikte oldukları için teşekkür etmek istiyorum. Birlikte bunu başarabiliriz” dedi.

Zein ise “Bu yaz, Türkiye iklim krizinin acımasız gerçekliğiyle karşı karşıya kaldı. Enflasyon ve derinleşen yaşam maliyeti krizine ek olarak yıkıcı yangınlar ve kuraklık kendini gösterdi. Oluşan bu ağır yükü, güvencesiz işlerde çalışan işçiler ile kira ve enerji faturalarını ödemekte zorlanan aileler gibi, sıradan insanlar taşıyor. Sosyal ve ekonomik alandaki çalışmalarımız bu insanları geçiş sürecinin merkezine koymayı ve kimsenin geride kalmamasını sağlamayı amaçlıyor. Kamu kaynaklarını adil ve eşitlikçi bir geleceğe yönlendirmek için çalışıyoruz. Bu, eşitsizliği azaltan, toplulukları koruyan ve sürdürülebilir çözümleri finanse eden politikalar için mücadele etmek anlamına geliyor. Dönüşüm sadece teknoloji veya enerji sistemleriyle ilgili değil, herkes için haysiyet, adalet ve fırsatlarla da ilgili. Bu adımların, zenginliği yoğunlaştıran ve fosil yakıtları tüketen bozuk bir sistemden çıkarak, insanların ve gezegenin birlikte gelişeceği, adil ve dirençli Gelecek Ekonomilerin yaygın olduğu bir geleceğe geçiş için gerekli olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Gezegen için verilen mücadele, insanlar için verilen mücadeleden ayrı düşünülemez”
Next Economies Summit 2025, Türetim Ekonomisi Derneği ile Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (CESD) işbirliğiyle düzenlendi. Christensen burada yaptığı konuşmasında Greenpeace’in geçtiğimiz yıl oluşturduğu sosyo ekonomik kampanya ağına dair bilgiler paylaşarak şunları söyledi:
“Çevresel sınırları dikkate alan, istihdam ve gelir yaratıcı politikaları açıkça savunacağız.
İklim ve biyolojik çeşitlilik çözümleri çalışmalarımızın merkezine herkesin onurunu ve geçim kaynaklarını koyacağız. Sosyal ve çevresel alanda çalışanlar ve diğer paydaşlarla işbirliği yaparak adil geçiş kavramını genişletecek ve en çok etkilenenlerin gündemi belirleyip yönlendirmesini sağlayacağız.”
“Yeşil hareket tek başına kazanamaz. Adalet hareketi tek başına kazanamaz. Ancak birlikte, ihtiyacımız olan geleceği şekillendirebiliriz. Farklı güçlerimizi bir araya getirdiğimizde hareketlerimiz en güçlü hale gelir. Her zaman aynı sözleri söylemeyebiliriz, ancak bu mücadelede omuz omuza yanınızda olacağımıza güvenebilirsiniz. Cesaretle, yaratıcılıkla ve her şeyden önce sizinle birlikte harekete geçmeye hazırız. Gezegen için verilen mücadele, insanlar için verilen mücadeleden ayrı düşünülemez. Ve birlikte, ikisini de kazanacağız” dedi.