A Greenpeace elítéli a román kormány verespataki beruházást elősegítő döntését

Sajtóközlemény - szeptember 4, 2013
Budapest/Bukarest, 2013. szeptember 2.
Budapest/Bukarest, 2013. szeptember 2. - A román kormány augusztus 27-én elfogadott és a Parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amiben megegyezne a verespataki aranybánya projektről a beruházó bányacéggel. A tervezetben a kormányzat rögzíti, hogy az eddiginél jelentősebb 5%-os járadékot kap a cianidos bányaberuházás profitjából és az állam 25%-ra növelné részesedését a projektben. Mindez azt bizonyítja, hogy a jelenlegi román politikai vezetők kívánatosnak tartanák ezt a természeti és kulturális értékeket elpusztító, környezetszennyező beruházást. A törvénytervezet emellett több alapjogot is sért, mint például a magántulajdonhoz és a tiszta környezethez való jogot, továbbá felruház egy magáncéget olyan jogokkal, amivel közérdekeket is sérthet.
Victor Ponta miniszterelnök 2012 decemberében még az mondta: „Verespatakon jelenleg nem garantálták környezeti szempontból a környék biztonságát, ráadásul a román állam pénzügyi bevétele sem biztosított a projektből. A felhasználni kívánt technológia egyáltalán nem problémamentes. Amíg a beruházó nem garantálja a környezetvédelem legmagasabb szintjét, nincs is miről tárgyalnunk.” A kormányzat, választási ígéreteivel ellentétben nem a szaktárcákkal, szakhatóságokkal vizsgáltatná a projekt kulturális és környezeti veszélyeit, hanem könnyelműen a kormány parlamenti többségére bízza a szakmai döntést.
A Greenpeace továbbra is elítéli a  Roșia Montană Gold Corporation verespataki cianidos aranybánya beruházását.  300 tonna aranyért nem áldozhatjuk fel Verespatakot és környékét. A 15-20 évig tartó projekt elpusztítja a térség kulturális és természeti környezetét és évszázadokra veszélynek teszi ki az egész régiót.
A Greenpeace ezért elindított egy petíciós oldalt, ahol a lakosok írhatnak a román parlament képviselőinek, hogy ne szavazzák meg a Verespatak elpusztítását megalapozó jogszabályt. Kevesebb mint 24 óra alatt már több, mint 2500-an küldték el a petíciót, minek hatására a román parlament 11 tagja már reagált is, miszerint ők nem fogják támogatni a bányaberuházást.
További információ:
Simon Gergely, Regionális vegyianyag szakértő; +36 20 252 9212, 
A Greenpeace korábban számos alkalommal demonstrált a verespataki projekt ellen. 
Többek között: 
• 2010. Nyarán magyar és román Greenpeace aktivisták  lezárták a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) bejáratát, valamint  a környezetvédelmi minisztériumnál demonstráltunk.
• 2011-ben a Greenpeace önállóan és több magyar szervezettel közösen tiltakozott a beruházás fokozatos engedélyezése ellen
• Online petíciót kezdeményeztünk a beruházást támogató kormányzati lépések ellen.
• Aktivisták  2012. Januárjában behatoltak Borbély László akkori környezetvédelmi miniszter irodájába, így követelve a beruházás engedélyeinek visszavonását.
• Ugyancsak 2012 januárjában Európa szerte  demonstrációkat tartot a Greenpeace román követségek előtt.