Bevételeink és kiadásaink számokban


A Greenpeace Magyarország 2019-es éves bevétele összesen 314 398 000 forint volt. Ebből 87 921 000 forint származik magyar magánszemélyektől, akik átlagosan 1700 forintos havi támogatásokkal segítik munkánkat. 15 294 000 forint érkezett szervezetünkhöz azoktól a Magyarországon adózó állampolgároktól, akik a Greenpeace Magyarországnak ajánlották fel 2019-ban személyi jövedelemadójuk 1%-át. A Greenpeace Magyarország része a Greenpeace közép- és kelet-európai irodájának. A régió országainak magánszemélyi adományaiból 211 052 000 forint támogatás érkezett a Greenpeace Magyarországhoz. A Greenpeace Magyarország Egyesületnek emellett további 31 378 000 forint bevétele származott más Greenpeace-irodákból. A kerekítési különbözetekből, devizaárfolyam-különbözetekből és hasonló technikai tranzakciókból 129 000 forint bevételünk származott, és további 2 000 forintot jelentettek a különböző pénzügyi műveletek (pl. bankszámlakamat) bevételei.


2019-es kiadásaink összege 314 398 000 forint volt. Szakmai tevékenységünkhöz és működésünkhöz kapcsolódó munkabérekre, megbízási díjakra – adókkal és járulékokkal együtt – 173 431 000 forintot költöttünk. Kampányszervezetként jelentős összegeket fordítunk szakmai tevékenységünkre (laboratóriumi mérések, kiadványok, tanulmányok, rendezvények, események, elemzések, kommunikációs költségek stb.), amit kiegészítenek az iroda működtetéséhez szükséges kiadásaink, mint amilyen az irodabérlet, a rezsiköltség, a könyvelés, a könyvvizsgálat és a telekommunikációs szolgáltatások díjai, valamint egyéb működési költségek. Mindezeknek – az eredménykimutatásunkban anyagjellegű ráfordításokként szereplő költségeknek – az összege 2019-ben 135 956 000 forint volt. Emellett 4 202 000 forintot számoltunk el eszközeink és immateriális javaink értékcsökkenési leírására, további 664 000 forintot költöttünk egyéb ráfordításokra és 145 000 forintot a pénzügyi műveletek ráfordításaira.

Kérdések az adományozásról

Az adományozás módjáról

A Greenpeace támogatásának leggyorsabb módja a bankkártyás támogatás, amit honlapunkon keresztül, pár percen belül el tudsz juttatni hozzánk.

Lehetőség van banki átutalással is támogatni a Greenpeace Magyarország Egyesületet. Bankszámlaszámunk: UniCredit Bank, 10918001-00000015-73370002. Kérjük, hogy a megjegyzés rovatban tüntesd fel elérhetőségeidet, hogy megköszönhessük adományod, és hogy a jövőben további információkat küldhessünk.

Adó 1%-os felajánlásokat is módunkban áll fogadni, a NAV által regisztrált befogadó civil szervezetként. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Amennyiben nem rendelkezel bankszámlával, de támogatnál minket, vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérésedre postai úton „sárga csekket” küldünk neked.

Jelenleg több mint 4600-en támogatnak minket rendszeresen, átlagosan havi 1500-2000 forinttal, ami nagyban segít minket a munkánk hosszú távú tervezésében, de az egyszeri adományokat is nagy hálával fogadjuk. Politikai és pénzügyi függetlenségünket pontosan ezeknek a támogatásoknak köszönhetjük.

Bármilyen támogatással kapcsolatos kérdés esetén keress minket bizalommal e-mailben: [email protected], vagy telefonon a 06 1 392-7590 számon.

A céljaink eléréséhez nagy szükségünk van a kiszámíthatóságra, melyet a rendszeresen adományozó támogatóink biztosítanak. Sok ügyünk – mint például az éghajlati válság problémája vagy a budapesti Illatos úti vegyianyag-telephez hasonló szennyezett helyek megtisztítása – nem oldható meg egy-két hónap alatt. A rendszeres adományoknak köszönhető, hogy hosszú távon is tudunk tervezni, és több éven át tartó környezetvédelmi kampányokon tudunk dolgozni.

Minden támogatásnak nagyon örülünk. Erre sokféle lehetőség van, de minden ilyen jellegű támogatást egyenként bírálunk el. Ezzel kapcsolatban, kérjük, írj nekünk a [email protected] e-mail-címre. Köszönjük!

Igen. Amennyiben így szeretnél nekünk adományt utalni, kérjük, a Közlemény rovatban tüntesd fel, hogy melyik kampányra adományozol. Köszönjük!

Az adományok felhasználásáról

Dolgozunk a fenntartható, egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdaság elterjedéséért; a tiszta, biztonságos megújuló energiaforrások népszerűsítéséért; a káros vegyi anyagok kivezetéséért és az elhagyatott, illegális veszélyeshulladék-tárolók felszámolásáért; valamint a városi fák és zöldterületek védelméért. Emellett mint minden szervezetnek, természetesen nekünk is vannak működési költségeink is, melyeket szintén a beérkezett adományokból fedezünk.

Szervezetünk éves költségvetésének 13%-át fordítottuk adományszervezéssel összefüggő költségeink fedezésére 2019-ben.

Tudj meg többet kampányainkról itt!

Nem, mivel a Greenpeace Magyarország nem vesz részt semmiféle beruházásban. Így nincs lehetőség arra, hogy az adott támogatásod egy bizonyos, környezetvédelemhez kapcsolható építkezésre fordítsuk.

Nagyon örülünk, hogy már ilyen módon is erősíted a hazai civil szférát!

A Greenpeace Magyarország semmilyen politikai párttól vagy vállalattól nem fogad el semmiféle anyagi támogatást. Működésünket csak az olyan magánszemélyek támogatásának köszönhetjük, mint amilyen te is vagy! Rámutatunk az egyes környezetvédelmi problémákra, és azok felelőseire is. Szakértőinkkel valós megoldásokat kínálunk, és ha kell, látványos, bátor és békés eszközökkel segítjük elő a pozitív változásokat.

A sikereink a te sikereid is: adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy Magyarország és az egész Föld egy tisztább, élhetőbb, fenntarthatóbb hely legyen.

A Greenpeace Magyarország számára felajánlott adományokkal olyan sikerekhez járulhatsz hozzá, mint a 2000 tonnányi veszélyes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek volt telephelyéről, vagy hogy emberek ezreihez jutunk el az egészséges, vegyszermentes ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványainkkal. További sikereinket lásd itt!

A Greenpeace Magyarország pénzügyeiről

Bevételeink magyar magánszemélyektől és magánszemélyek által alapított alapítványoktól, valamint a közép- és kelet-európai Greenpeace-től származnak, mely ugyancsak kizárólag magánszemélyek és magánszemélyek által alapított alapítványok adományait fogadja el. Sem államoktól, kormányoktól, pártoktól, sem vállalatoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást.

Magyarországon jelenleg több mint 10 ezer támogatónk van, világszerte pedig közel 3 millió. Ők mind magánszemélyek, akik saját pénztárcájukhoz mérten járulnak hozzá a Greenpeace munkájához, sok esetben havi egy-kétezer forinttal. Ők biztosítják a függetlenségünket. Ha pedig valamely támogatótól származó adomány veszélyeztetné ezt a függetlenséget, akkor visszautaljuk a támogatást.

A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek mostanra több mint húsztagú csoportjának, és mindenben megfelel az etikai kódexben foglalt szigorú előírásoknak (amelyek egyebek mellett a törvényességre és az átláthatóságra is vonatkoznak).

A magyar Greenpeace

  • a Magyarországon élő magánszemélyek adományából,
  • a közép- és kelet-európai Greenpeace iroda támogatásából (melynek nagy része a régióban élő magánszemélyektől származik), és
  • más Greenpeace-irodák anyagi hozzájárulásával tartja fönt magát.

Magyarországon több mint 10 ezer támogatónk van, akik saját pénztárcájukhoz mérten járulnak hozzá a munkánkhoz, átlag havi 1500-2000 forinttal.

A magyar Greenpeace része a nyolc országot (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) magába foglaló közép- és kelet-európai Greenpeace-nek. Működésünkhöz így a magyarországi támogatók mellett a Greenpeace Közép- és Kelet-Európa irodát támogató további mintegy 170 000 magánadományozó is hozzájárul. Ők átlagosan évi 81 euróval támogatják a Greenpeace Közép- és Kelet-Európa iroda működését. Adományaikból a Greenpeace Magyarország is részesül.

A Greenpeace Magyarország hazai bevételei nagy részéhez online kampányokon, telefonos megkereséseken és direktmarketing-eszközök (pl. postai levél) használatán keresztül jut hozzá. Továbbá minden évben gyűjtünk adó 1%-os felajánlásokat.

Éves közhasznúsági jelentéseink megtalálhatóak ezen az oldalon lejjebb görgetve. Az adott tárgyév előtti évről készült éves beszámoló az adott év júniusától érhető el a honlapon.

Természetesen! Munkánk nem lenne lehetséges anélkül a több száz önkéntesünk nélkül, akik legdrágább erőforrásukkal, a szabadidejükkel járulnak hozzá sikereinkhez. Fontos, hogy ténylegesen önkéntességről van szó: mindenki teljesen szabadon dönthet arról, milyen tevékenységekben vesz részt nálunk, illetve mikor és mennyi időt szán ezekre. Ha szeretnél többet megtudni, vagy jelentkeznél aktivistának, kattints ide!

Munkánkat emellett figyelemmel követheted hírlevelünkön és a Facebook-oldalunkon is. Köszönjük, ha segítesz terjeszteni a híreinket!

Jogi és technikai kérdések

Tagjai vagyunk az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT). Mindenben megfelelünk az adománygyűjtésre vonatkozó etikai kódex – többek között a hitelességre és az átláthatóságra vonatkozó – szigorú előírásainak.

Minden évben független könyvvizsgáló ellenőrzi és hagyja jóvá az éves beszámolónkat és közhasznúsági jelentésünket. Ezek, illetve adó 1%-os bevételeink elszámolása mindig megfeleltek az előírt törvényes kritériumoknak.

Amint kitöltöd az adataidat, a bankkártyádról automatikusan elindul a támogatásod. A Greenpeace Magyarország a kártyádról, illetve a mögötte álló számlád adatairól, számáról, kódjairól semmilyen formában nem szerez tudomást, azokba betekintést nem nyerhet. Ha többet szeretnél tudni adatvédelmünkről, nézd meg az adatkezelési tájékoztatónkat.

A bankkártyádhoz tartozó adatokat nem a Greenpeace Magyarország, hanem egy arra jogosult pénzügyi szolgáltató kezeli – ugyanúgy, mint bármilyen online tranzakció (például online vásárlás) esetében.

A mi esetünkben ez az Adyen nevű nemzetközi pénzügyi szolgáltatót jelenti, akinek tevékenységére a nemzetközi pénzintézetekre érvényes szigorú szabályok vonatkoznak.

A mostani törvényi szabályozás szerint sajnos erre nincs lehetőség.

Nem, de ha adományozol a szervezetnek, támogatóvá válsz. Ha pedig hozzájárulsz, hogy küldhessünk neked tájékoztatást működésünkről, akkor rendszeresen e-mailt küldünk neked az aktuális tevékenységeinkről. Egyúttal részévé válsz olyan emberek informális közösségének is, akik ugyanúgy hisznek a pozitív környezetvédelmi változásokban, mint te!

Az Adyen nevű nemzetközi pénzügyi szolgáltató rendszerét számos Greenpeace-iroda használja világszerte. Ezért bankkártyás adományozáskor – regionális irodánkra utalva – a „Greenpeace Central and Eastern Europe, Vienna” név látható ellenpartnerként. Természetesen minden nekünk szánt adományt mi, a Greenpeace Magyarország Egyesület kapunk meg és használunk fel.

Beszámolók és közhasznúsági jelentések

A Greenpeace Magyarország Egyesület közhasznú civil szervezetként működik, ezért minden évben közzétesszük a közhasznúsági jelentésünket. Ezeket itt találod:

Közhasznúsági jelentések

Statisztikai jelentések

Beszámolók az adó 1%-felajánlások felhasználásáról

Etikus Adománygyűjtő Szervezet

A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek mostanra több mint harminctagú csoportjának, és mindenben megfelel a szervezet etikai kódexében foglalt szigorú előírásoknak (amelyek egyebek mellett a törvényességre és az átláthatóságra is vonatkoznak).

Hogy mit is jelent pontosan az Etikus Adománygyűjtő Szervezet-minősítés, és hogy mely szervezetek felelnek meg ennek a minősítésnek, azt ide kattintva megtudhatod.

Alább megtalálod az átláthatóságunkkal kapcsolatos további dokumentumokat:

Jelenlegi adományozással kapcsolatos programjaink a következőkre fókuszálnak:

Itt adományozhatsz te is: https://greenpeace.hu/tamogatas

Egyesületünk nem rendelkezik kuratóriummal, közgyűléseink időpontjáról aktuális tájékoztatást nyújtunk a meghívók közzétételével, ezen az oldalon lejjebb görgetve.

Az egyesülettel kapcsolatos hivatalos dokumentumokba az Országos Bírósági Hivatalnál (1055 Budapest, Szalay utca 16.) lehet betekinteni.

Ha bármilyen kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal a [email protected] e-mail címen vagy a 06 1 392 75 90 telefonszámon.

Alapszabály

A Greenpeace Magyarország Egyesület jelenleg érvényben lévő alapszabálya letölthető ide kattintva.

Közgyűlési meghívók és jegyzőkönyvek

2020. május 18.

2019. december 5.

2019. május 21.

2018. november 16.

2018. május 15.

2017. december 15.

2017. május 8.

2016. május 21.

2016. március 9.

Pénzügyi ellenőrzéseink

A szervezet gazdálkodását az Egyesület Elnöksége, valamint Felügyelőbizottsága, illetve az Egyesület által megbízott független könyvvizsgáló ellenőrzi. A szervezet irataiba (kivéve a személyes adatokat tartalmazó vagy egyéb ok miatt nem publikus iratokat) bárki betekinthet előzetes egyeztetést követően a Greenpeace Magyarország Egyesület irodájában.