A Greenpeace-nél hiszünk az átláthatóság fontosságában. Meggyőződésünk, hogy egy szervezet akkor tud jól és hatékonyan dolgozni, ha a működésével kapcsolatos fontos információk könnyen hozzáférhetőek. A Greenpeace működését az olyan emberek adományai teszik lehetővé, mint te. Ezért is tartjuk különösen fontos kötelességünknek, hogy minden évben részletesen beszámoljunk arról, milyen kampányokon dolgoztunk az adott évben, pontosan milyen forrásból származtak a bevételeink, és mire használtuk fel ezeket. Ha az átláthatóságunkkal kapcsolatban bármilyen további kérdésed merülne fel, kérlek, jelezd nekünk!

Bevételeink és kiadásaink számokban

A Greenpeace Magyarország 2023-as éves bevétele összesen 498 497 000 forint volt. Ebből 128 951 000 forint származik magyar magánszemélyektől, akik közül a rendszeres támogatók átlagosan havi 2155 forinttal segítik munkánkat. 19 950 000 forint érkezett szervezetünkhöz azoktól a Magyarországon adózó állampolgároktól, akik a Greenpeace Magyarországnak ajánlották fel 2023-ban személyi jövedelemadójuk 1%-át. A Greenpeace Magyarország része a Greenpeace közép- és kelet-európai irodájának. A régió országainak magánszemélyi adományaiból 322 957 000 forint támogatás érkezett a Greenpeace Magyarországhoz. A Greenpeace Magyarország Egyesületnek emellett további 26 155 000 forint bevétele származott más Greenpeace-irodákból. Devizaárfolyam-különbözetekből és banki kapott kamatokból 115 000 forint, kerekítési különbözetekből, elkülönített alaptól kapott támogatásokból, valamint elengedett kötelezettségekből pedig további 369 000 forint bevételünk származott.

2023-as kiadásaink összege 498 497 000 forint volt. Szakmai tevékenységünkhöz és működésünkhöz kapcsolódó munkabérekre, megbízási díjakra – adókkal és járulékokkal együtt – 347 570 000 forintot költöttünk. Kampányszervezetként jelentős összegeket fordítunk szakmai tevékenységünkre (laboratóriumi mérések, kiadványok, tanulmányok, rendezvények, események, elemzések, kommunikációs költségek stb.), amit kiegészítenek az iroda működtetéséhez szükséges kiadásaink, mint amilyen az irodabérlet, a rezsiköltség, a könyvelés, a könyvvizsgálat és a telekommunikációs szolgáltatások díjai, valamint egyéb működési költségek. Mindezeknek – az eredménykimutatásunkban anyagjellegű ráfordításokként szereplő költségeknek – az összege 2023-ban 144 429 000 forint volt. Emellett 5 862 000 forintot számoltunk el eszközeink és immateriális javaink értékcsökkenési leírására, további 267 000 forintot költöttünk egyéb ráfordításokra és 369 000 forintot a pénzügyi műveletek ráfordításaira.

Kérdések az adományozásról

Az adományozás módjáról

Hogyan támogathatom adománnyal a Greenpeace Magyarországot?

A Greenpeace támogatásának leggyorsabb módja a bankkártyás támogatás, amit honlapunkon keresztül, pár percen belül el tudsz juttatni hozzánk.

Lehetőség van banki átutalással is támogatni a Greenpeace Magyarország Egyesületet. Bankszámlaszámunk: MagNet Bank, 16200106-11676287-00000000. Kérjük, hogy a megjegyzés rovatban tüntesd fel elérhetőségeidet, hogy megköszönhessük adományod, és hogy a jövőben további információkat küldhessünk.

Adó 1%-os felajánlásokat is módunkban áll fogadni, a NAV által regisztrált befogadó civil szervezetként. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!
Amennyiben nem rendelkezel bankszámlával, de támogatnál minket, vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérésedre postai úton „sárga csekket” küldünk neked.

Jelenleg több mint 7400-an támogatnak minket rendszeresen, átlagosan havi 2000-2500 forinttal, ami nagyban segít minket a munkánk hosszú távú tervezésében, de az egyszeri adományokat is nagy hálával fogadjuk. Politikai és pénzügyi függetlenségünket pontosan ezeknek a támogatásoknak köszönhetjük.

Bármilyen támogatással kapcsolatos kérdés esetén keress minket bizalommal e-mailben: [email protected], vagy telefonon a 06 1 392-7590 számon.

Hogyan járul hozzá a rendszeres támogatás a Greenpeace Magyarország munkájához?

A céljaink eléréséhez nagy szükségünk van a kiszámíthatóságra, melyet a rendszeresen adományozó támogatóink biztosítanak. Sok ügyünk – mint például az éghajlati válság problémája vagy a budapesti Illatos úti vegyianyag-telephez hasonló szennyezett helyek megtisztítása – nem oldható meg egy-két hónap alatt. A rendszeres adományoknak köszönhető, hogy hosszú távon is tudunk tervezni, és több éven át tartó környezetvédelmi kampányokon tudunk dolgozni.

Támogathatom-e például tárggyal, (kedvezményes) szolgáltatással stb. a Greenpeace Magyarországot? Megjelölhetem-e a szervezetet örökösömként?

Minden támogatásnak nagyon örülünk. Erre sokféle lehetőség van, de minden ilyen jellegű támogatást egyenként bírálunk el. Ezzel kapcsolatban, kérjük, írj nekünk a [email protected] e-mail-címre. Köszönjük!

Az adományok felhasználásáról

Mire fordítja a Greenpeace Magyarország az adományomat?

Dolgozunk a fenntartható, egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdaság elterjedéséért; a tiszta, biztonságos megújuló energiaforrások népszerűsítéséért; a káros vegyi anyagok kivezetéséért és az elhagyatott, illegális veszélyeshulladék-tárolók felszámolásáért; valamint a városi fák és zöldterületek védelméért. Emellett mint minden szervezetnek, természetesen nekünk is vannak működési költségeink is, melyeket szintén a beérkezett adományokból fedezünk.

Szervezetünk éves költségvetésének 14.03%-át fordítottuk adományszervezéssel összefüggő költségeink fedezésére 2023-ban.

Tudj meg többet kampányainkról itt!

Kérhetem-e a Greenpeace Magyarországot, hogy adományomért cserébe bizonyos környezetvédelmi beruházásokat (pl. napelempark) támogasson/finanszírozzon?

Nem, mivel a Greenpeace Magyarország nem vesz részt semmiféle beruházásban. Így nincs lehetőség arra, hogy az adott támogatásod egy bizonyos, környezetvédelemhez kapcsolható építkezésre fordítsuk.

Egy másik civil szervezetet már támogatok. Miért adományozzak a Greenpeace Magyarországnak (is)?

Nagyon örülünk, hogy már ilyen módon is erősíted a hazai civil szférát!

A Greenpeace Magyarország semmilyen politikai párttól vagy vállalattól nem fogad el semmiféle anyagi támogatást. Működésünket csak az olyan magánszemélyek támogatásának köszönhetjük, mint amilyen te is vagy! Rámutatunk az egyes környezetvédelmi problémákra, és azok felelőseire is. Szakértőinkkel valós megoldásokat kínálunk, és ha kell, látványos, bátor és békés eszközökkel segítjük elő a pozitív változásokat.

Mit kapok a Greenpeace Magyarországtól a támogatásomért cserébe?

A sikereink a te sikereid is: adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy Magyarország és az egész Föld egy tisztább, élhetőbb, fenntarthatóbb hely legyen.

A Greenpeace Magyarország számára felajánlott adományokkal olyan sikerekhez járulhatsz hozzá, mint a 2000 tonnányi veszélyes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek volt telephelyéről, vagy hogy emberek ezreihez jutunk el az egészséges, vegyszermentes ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványainkkal. További sikereinket lásd itt!

A Greenpeace Magyarország pénzügyeiről

Honnan származnak a Greenpeace Magyarország bevételei?

Bevételeink magyar magánszemélyektől és magánszemélyek által alapított alapítványoktól, valamint a közép- és kelet-európai Greenpeace-től származnak, mely ugyancsak kizárólag magánszemélyek és magánszemélyek által alapított alapítványok adományait fogadja el. Sem államoktól, kormányoktól, pártoktól, sem vállalatoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást.

Magyarországon jelenleg több mint 7 ezer, az adó 1%-felajánlókat is beleszámolva több mint 10 ezer támogatónk van. Ők mind magánszemélyek, akik saját pénztárcájukhoz mérten járulnak hozzá a Greenpeace munkájához, sok esetben havi egy-kétezer forinttal. Ők biztosítják a függetlenségünket. Ha pedig valamely támogatótól származó adomány veszélyeztetné ezt a függetlenséget, akkor visszautaljuk a támogatást.A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek mostanra több mint húsztagú csoportjának, és mindenben megfelel az etikai kódexben foglalt szigorú előírásoknak (amelyek egyebek mellett a törvényességre és az átláthatóságra is vonatkoznak).

Milyen forrásokból működik a Greenpeace Magyarország?

A magyar Greenpeace a Magyarországon élő magánszemélyek adományából, a közép- és kelet-európai Greenpeace iroda támogatásából (melynek nagy része a régióban élő magánszemélyektől származik), és más Greenpeace-irodák anyagi hozzájárulásával tartja fönt magát.

Magyarországon több mint 7 ezer támogatónk van, akik saját pénztárcájukhoz mérten járulnak hozzá a munkánkhoz. A rendszeres támogatóink átlagosan havi 2155 forinttal segítik munkánkat.A magyar Greenpeace része a nyolc országot (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) magába foglaló közép- és kelet-európai Greenpeace-nek. Működésünkhöz így a magyarországi támogatók mellett a Greenpeace Közép- és Kelet-Európa irodát támogató további mintegy 178 ezer magánadományozó is hozzájárul. Ők átlagosan havi 9.16 euróval támogatják a Greenpeace Közép- és Kelet-Európa iroda működését. Adományaikból a Greenpeace Magyarország is részesül.


Hogyan gyűjt adományokat a Greenpeace Magyarország?

A Greenpeace Magyarország hazai bevételei nagy részéhez online kampányokon, telefonos megkereséseken és direktmarketing-eszközök (pl. postai levél) használatán keresztül jut hozzá. Továbbá minden évben gyűjtünk adó 1%-os felajánlásokat.

Hol érhetőek el a Greenpeace Magyarország éves beszámolói?

Éves közhasznúsági jelentéseink megtalálhatóak ezen az oldalon lejjebb görgetve. Az adott tárgyév előtti évről készült éves beszámoló az adott év júniusától érhető el a honlapon.

Az adományozáson kívül segíthetem-e más módon a Greenpeace Magyarországot?

Természetesen! Munkánk nem lenne lehetséges anélkül a több száz önkéntesünk nélkül, akik legdrágább erőforrásukkal, a szabadidejükkel járulnak hozzá sikereinkhez. Fontos, hogy ténylegesen önkéntességről van szó: mindenki teljesen szabadon dönthet arról, milyen tevékenységekben vesz részt nálunk, illetve mikor és mennyi időt szán ezekre. Ha szeretnél többet megtudni, vagy jelentkeznél aktivistának, kattints ide!

Munkánkat emellett figyelemmel követheted hírlevelünkön és a Facebook-oldalunkon is. Köszönjük, ha segítesz terjeszteni a híreinket!

Jogi és technikai kérdések

Mi garantálja, hogy a Greenpeace Magyarország megfelelően kezeli az adományokat?

Tagjai vagyunk az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT). Mindenben megfelelünk az adománygyűjtésre vonatkozó etikai kódex – többek között a hitelességre és az átláthatóságra vonatkozó – szigorú előírásainak.

Minden évben független könyvvizsgáló ellenőrzi és hagyja jóvá az éves beszámolónkat és közhasznúsági jelentésünket. Ezek, illetve adó 1%-os bevételeink elszámolása mindig megfeleltek az előírt törvényes kritériumoknak.

Mi történik a bankkártyaadataimmal és személyes adataimmal az adományozás során?

Amint kitöltöd az adataidat, a bankkártyádról automatikusan elindul a támogatásod. A Greenpeace Magyarország a kártyádról, illetve a mögötte álló számlád adatairól, számáról, kódjairól semmilyen formában nem szerez tudomást, azokba betekintést nem nyerhet. Ha többet szeretnél tudni adatvédelmünkről, nézd meg az adatkezelési tájékoztatónkat.

A bankkártyádhoz tartozó adatokat nem a Greenpeace Magyarország, hanem egy arra jogosult pénzügyi szolgáltató kezeli – ugyanúgy, mint bármilyen online tranzakció (például online vásárlás) esetében.

A mi esetünkben ez az Adyen nevű nemzetközi pénzügyi szolgáltatót jelenti, akinek tevékenységére a nemzetközi pénzintézetekre érvényes szigorú szabályok vonatkoznak.

Leírhatom-e a Greenpeace Magyarországnak adott támogatásomat az adómból?

A mostani törvényi szabályozás szerint sajnos erre nincs lehetőség.

Greenpeace-taggá válok, ha legalább egyszer adományozok?

Nem, de ha adományozol a szervezetnek, támogatóvá válsz. Ha pedig hozzájárulsz, hogy küldhessünk neked tájékoztatást működésünkről, akkor rendszeresen e-mailt küldünk neked az aktuális tevékenységeinkről. Egyúttal részévé válsz olyan emberek informális közösségének is, akik ugyanúgy hisznek a pozitív környezetvédelmi változásokban, mint te!

Beszámolók és közhasznúsági jelentések

A Greenpeace Magyarország Egyesület közhasznú civil szervezetként működik, ezért minden évben közzétesszük a közhasznúsági jelentésünket. Ezeket itt találod:

Közhasznúsági jelentések

Statisztikai jelentések

Beszámolók az adó 1%-felajánlások felhasználásáról

Etikus Adománygyűjtő Szervezet

A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek mostanra több mint harminctagú csoportjának, és mindenben megfelel a szervezet etikai kódexében foglalt szigorú előírásoknak (amelyek egyebek mellett a törvényességre és az átláthatóságra is vonatkoznak).

Hogy mit is jelent pontosan az Etikus Adománygyűjtő Szervezet-minősítés, és hogy mely szervezetek felelnek meg ennek a minősítésnek, azt ide kattintva megtudhatod.

Alább megtalálod az átláthatóságunkkal kapcsolatos további dokumentumokat:

Jelenlegi adományozással kapcsolatos programjaink a következőkre fókuszálnak:

Itt adományozhatsz te is: https://greenpeace.hu/tamogatas

Egyesületünk nem rendelkezik kuratóriummal, közgyűléseink időpontjáról aktuális tájékoztatást nyújtunk a meghívók közzétételével, ezen az oldalon lejjebb görgetve.

Az egyesülettel kapcsolatos hivatalos dokumentumokba az Országos Bírósági Hivatalnál (1055 Budapest, Szalay utca 16.) lehet betekinteni.

Ha bármilyen kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal a [email protected] e-mail címen vagy a 06 1 392 75 90 telefonszámon.

Alapszabály

A Greenpeace Magyarország Egyesület jelenleg érvényben lévő alapszabálya letölthető ide kattintva.

Közgyűlési meghívók és jegyzőkönyvek

2024. május 8.

2023. december 12.

2023. május 12.

2022. december 14.

2022. november 4.

2022. május 18.

2021. december 17.

2021. december 6.

2021. május 11.

2020. december 10.

2020. május 18.

2019. december 5.

2019. május 21.

2018. november 16.

2018. május 15.

2017. december 15.

2017. május 8.

2016. május 21.

2016. március 9.

Pénzügyi ellenőrzéseink

A szervezet gazdálkodását az Egyesület Elnöksége, valamint Felügyelőbizottsága, illetve az Egyesület által megbízott független könyvvizsgáló ellenőrzi. A szervezet irataiba (kivéve a személyes adatokat tartalmazó vagy egyéb ok miatt nem publikus iratokat) bárki betekinthet előzetes egyeztetést követően a Greenpeace Magyarország Egyesület irodájában.