Becze Gábor – © Dörgő Zsuzsi

Becze Gábor

közösségi kapcsolattartó

Gábor korábban a pénzügyi szektorban dolgozott értékesítési területen, és az ott szerzett tapasztalatait a Greenpeace-nél is jól tudja hasznosítani. Gábor feladata a támogatók toborzása, és az, hogy telefonon tartsa a kapcsolatot az emberekkel: információt ad a szervezet munkájáról és beszélget velük az őket érdeklő környezetvédelmi témákról. Különösen szereti, ha egy kezdetben más véleményen lévő emberrel is megtalálják végül a közös nevezőt. Örül, hogy a Greenpeace-nél olyanokkal dolgozhat együtt, akik a szívügyüknek tartják, hogy tegyenek egy tisztább és szebb környezetért. Úgy gondolja, hogy ma nincs annál fontosabb dolog, mint hogy megpróbáljuk jobbá tenni a világot és egy élhetőbb bolygót hagyjunk a gyerekeinkre.

Berende Petra – © Dörgő Zsuzsi

Berende Petra

engagementmenedzser

Petra tartja kézben a Greenpeace Magyarország közösségimédia-csatornáit: posztokat gyárt, fordít, mozgósít és villámgyorsan fogalmaz. Nemzetközi marketinget tanult a Külkeren, majd dolgozott multinál, a divatiparban és turisztikai újságíróként is. Mindegyik feladatát szerette, de úgy érezte, valami hiányzik, többet szeretne tenni egy jobb világért, ezért 2019-ben csatlakozott a Greenpeace-hez. Otthonában nagyon odafigyel arra, hogy háztartásukból teljesen kiszoruljanak az egyszer használatos műanyagok, élelmiszereket pedig többnyire piacon, termelőktől vásárol. Petra nagyon szereti Indiát. Jógázni egy idős helyi mestertől tanult, amikor huzamosabb időt töltött az országban. Munkájában az motiválja, hogy segíthet széles körben ismertté tenni fontos környezetvédelmi problémákat. Hisz abban, hogy ha elég sokan fogunk össze egy jó ügyért, akkor elérhetünk rendszerszintű változásokat.

Bilej Kornélia – © Dörgő Zsuzsi

Bilej Kornélia

önkénteskoordinátor

Ha valaki önkéntesnek jelentkezik a Greenpeace-hez, valószínűleg Nellivel fog találkozni először. Ő az, aki segít megtalálni, ki, hogyan tudna bekapcsolódni a szervezet munkájába, ha tenni akar valamit a környezetvédelemért. Több száz aktivistával tart kapcsolatot, folyton szervez, lelkesít, tréningeket tart és csapatokat épít. Nelli korábban maga is részt vett nemzetközi környezetvédelmi akciókban. Kárpátalján nőtt fel, de mivel szeretett volna magyar nyelven továbbtanulni, az ELTE-re felvételizett és Budapestre költözött. Szabadidejében mantrailingezik, azaz nyomkövetésre, eltűnt emberek felkutatására tanítja csehszlovák farkaskutyáját.

Daróczi Péter – © Dörgő Zsuzsi

Daróczi Péter

a Tiszta levegőt! kampány koordinátora

Péter feladata, hogy segítse a közösségeket abban, hogy hatékonyan léphessenek fel a tisztább levegőért; például ő szervezte az iskolai légszennyezettség-mérő akciókat. Végzettsége szerint közgazdász, és évekig dolgozott Londonban, majd Luxemburgban. Miután hazajött, a főállása mellett önkéntesként csatlakozott a Greenpeace-hez, és elvégezte a humánökológia kurzust. Ez még jobban megerősítette abban, hogy olyasmire szeretné fordítani minden idejét, amivel jobbá teheti a világot. Aktivistaként a legkedvesebb emléke egy tiszai PET Kupa volt, amelyen ő vezette a Greenpeace csapatát és szemétszedő hajóját. Péter sokat sportol, télen-nyáron biciklivel jár, gyakran kajakozik, boulderezik és időnként barlangászik. Nemrég belevágott a kertészkedésbe is, bár ezen a téren egyelőre a csigák állnak nyerésre.

Dobos Balázs – © Dörgő Zsuzsi

Dobos Balázs

online engagement manager

Balázs felel az online kommunikáció technikai hátteréért, ő kezeli a hírlevélrendszert, a hirdetéseket, valamint ő irányítja a honlapfejlesztéseket is – de ha épp az kell, akkor komplett petíciós oldalakat is készít. Tiszakarádon született, ahol a szülei már csecsemőként magukkal vitték a családi vízitúrára. Természet iránti szeretete azóta is megmaradt. Waldorf iskolába járt, már ott elkezdett önkéntesként természetvédelmi gyerektáborokat szervezni. Emellett közlekedésrajongó, szívesen túrázik, madarászik, zenét hallgat: mindenfélét, a jazztől a progresszív rockig. Inspirálónak tartja, hogy a Greenpeace nemzetközi szervezetként nagyon sokszínű, és iszonyatosan menő dolgokat csinál, komoly szakmai háttérrel.

Dörgő Zsuzsi – © Járdány Bence

Dörgő Zsuzsi

irodavezető

Zsuzsi felel azért, hogy a munkatársak jól érezzék magukat és hatékonyan tudjanak dolgozni. Ő gondoskodik róla, hogy meglegyen minden szükséges dolog az irodában a kávétól a nyomtatópapírig. Ő készíti elő a nagyobb meetingeket, a belső rendezvényeket, és hozzá fut be a megkeresések zöme is e-mailen és telefonon. Zsuzsi művészetterapeuta, szociális munkás és képzett fotográfus. Ezeket kombinálva a szabadidejében művészetterápiás csoportok munkáját segíti, ahol a fotózást használják a terápia eszközeként. 2009 óta dolgozik a Greenpeace-nél, nagyon inspirálónak tartja a szervezetet. Szereti, hogy egy befogadó és elfogadó közegben tevékenykedhet, ahol mindenki bátran elmondhatja a véleményét.

Horváth Balázs – © Dörgő Zsuzsi

Horváth Balázs

regionális kommunikációs és mobilizációs vezető

Balázs feladata, hogy segítse a közép-kelet-európai régióban található kisebb Greenpeace irodák munkáját. Főleg szlovén, horvát, bolgár, szlovák és romániai munkatársakkal dolgozik. Támogatja őket abban, hogy hatékonyabban tudják használni a legújabb kommunikációs eszközöket, és minél több önkéntest tudjanak mozgósítani a céljaik elérése érdekében. Balázs képzettsége szerint szociálpolitikus, de a Greenpeace-hez már komoly online marketinges tapasztalattal érkezett. Dolgozott SEO szakértőként, médiaértékesítőként, volt ügynökségi kapcsolattartó és kontentgyáros. Szabadidejében jógázik és kéktúrázik.

Hevesi Flóra – © Dörgő Zsuzsi

Hevesi Flóra

társadalmi kapcsolatokért felelős munkatárs

Flóra kommunikációs szakember, aki évekig dolgozott tévés riporterként és újságíróként. Körbeutazta Amerikát, Spanyolországban kertészkedett, londoni évei alatt pedig egy videóklip erejéig jelmezesként ő öltöztette a Metallica együttes tagjait. Flóra feladata a Greenpeace-nél, hogy olyan ismert embereket állítson a zöld ügyek mellé, akikre sokan odafigyelnek. Ő maga is példakép az ismerősei számára: olyasvalaki, aki lelkesedésével és saját példamutatásával könnyen magával sodor másokat. Flóra a kutyások táborát erősíti a csapatban: ő fogadta örökbe a Greenpeace-iroda közelében, egy dobozban kidobva talált kiskutyák egyikét.

Hunyadi Réka – © Dörgő Zsuzsi

Hunyadi Réka

engagement- és kommunikációs vezető

Réka feladata a Greenpeace külső kommunikációjának összehangolása – a sajtótól kezdve a közösségi médián át a támogatókkal és az aktivistákkal való kapcsolattartásig. Nagyon szeret megtervezni egy sokféle elemből álló folyamatot, és látni, ahogy végül összeérnek a szálak. Mindig keresi az új utakat. Az foglalkoztatja, miként lehet a környezetvédelmi üzeneteket úgy átadni az embereknek, hogy az átélhető és magával ragadó legyen számukra. Réka korábban rádiózott, dolgozott televíziós műsorszerkesztőként, és projekteket vezetett a civil és a kulturális életben. Ami közös volt mindegyikben: a környezetvédelem. Szabadidejében vadkempingezve járja a világot, jógázik, sziklát mászik, a munkába pedig télen-nyáron biciklivel jár. Nagyon élvezi, hogy a Greenpeace-nél olyanokkal dolgozhat, akik hasonlóan elkötelezettek a társadalmi igazságosság és a környezetvédelem iránt, mint ő.

de Jonge Dorina – © Dörgő Zsuzsi

de Jonge Dorina

digitális engagement manager

Dorina a Kisképzőben végzett, egy művészlelkű kommunikációs szakember. A Greenpeace-es munkájában nagyon szereti, hogy sokféle emberrel kerülhet kapcsolatba a közösségimédia-felületeken, és ugyanakkor dizájnnal is foglalkozhat: ő készít például az Instagram tartalmak nagy részét. Korábban egy pénzügyi szolgáltatónál dolgozott e-mail marketingesként, aminek a tapasztalatait a környezetvédelmi ügyeknél is jól tudja hasznosítani. Dorinának van egy mentett kutyája, és nagy álma, hogy egyszer legyen egy állatfarmja is, ahol pusztulásra ítélt haszonállatoknak nyújthat menedéket. A háztartás-zöldítésben már ott tart, hogy építi a lakásban tartható gilisztakomposztálóját, amivel a tervei szerint minimálisra tudja csökkenteni a hulladékot.

Kappel Judit – © Dörgő Zsuzsi

Kappel Judit

HR- és irodamenedzsment-vezető

Judit 2002-ben csatlakozott a Greenpeace-hez, eleinte önkéntesként. 2003 év végén kezdett el dolgozni a magyar irodában, kezdetben segített önkénteseket toborozni, majd irodavezetőként tevékenykedett. Jelenleg az ő feladata az új munkatársak megtalálása, az egyéni fejlesztések megszervezése és a kollégák IT-s támogatása is. Ő az az irodában, aki pontosan tudja, hogy melyik gyártó hogy áll az elektronikus eszközeinek zöldítésével. Judit eredeti képzettsége szerint távközlésforgalmi szakember, de amit igazán szeret, az a szervezés, intézkedés és az új emberekkel való megismerkedés. Több mint 15 éve van a Greenpeace-nél, szerinte ezt a munkát egyszerűen nem lehet megunni!

Kebiche Nabila – © Dörgő Zsuzsi

Kebiche Nabila

engagementvezető

Nabila feladata, hogy csapatával megteremtse a magyar Greenpeace iroda anyagi függetlenségét. 19 évesen utcai támogatótoborzóként kezdte a szervezetnél, és az azóta eltelt években végigjárta a ranglétra összes fokát. Borzasztóan élvezi a munkájában, hogy rengeteg emberrel kerülhet kapcsolatba, állandóan új dolgokat tanulhat, kiélheti a kreativitását. Különleges vezetéknevét Algériából származó édesapjától kapta, ő a testvéreivel együtt Magyarországon született és nőtt fel. Szabadidejében utazik: gyerekkori álma volt például az, hogy eljusson egy őserdőbe, és megnézze az ott élő állatokat, növényeket, megismerje, hogyan élnek ott az emberek. Nincs más, ami jobban lenyűgözné, mint a természet tökéletessége.

Mező János Bálint

ügyvezető igazgató

János földrajzzal és környezetvédelemmel kapcsolatos végzettséget szerzett a Pécsi Egyetemen. 2018 év vége óta ő a magyar Greenpeace-iroda ügyvezető igazgatója, melynek 2013-ban kampányosként lett a munkatársa, de önkéntesként már 2004-ben bekapcsolódott a munkába. Mindig is aktív volt közösségi ügyekben; hisz a közösségek erejében, a pozitív társadalmi változásban. Igazgatóként János feladata, hogy biztosítsa a szervezet céljainak megvalósítását itthon, illetve gondoskodjon az ehhez szükséges emberi kapacitásokról, anyagi és tárgyi erőforrásokról. Büszke a munkatársaira, az aktivistákra és a támogatókra, akik a magyar Greenpeace erejét, kivételes szakmai tudását és hitelességét adják. János művészeti gyökereket is hoz családjából, akik saját keramikusműhelyt is működtetnek. Szívesen olvas szépirodalmat, és kifejezetten szereti a történetmesélést a zenében is.

Nyitray Dániel – © Dörgő Zsuzsi

Nyitray Dániel

közösségi kampányfelelős

Dani humánökológus, zenész és a Greenpeace csapatának egyik legfiatalabb tagja. Feladata, hogy segítsen a helyi közösségeknek megoldani a környezetükben felmerülő problémákat. Olyan dolgokkal támogatja az alulról jövő kezdeményezéseket, amire szükségük van: legyen az a közösségi média hatékony használata, nyilvános beszédek tartása, vagy egy kampány közösségi finanszírozásának megvalósítása. Dani élete a természet mellett a zene körül forog. A Törzs nevű posztrock-zenekar basszusgitárosa, rengeteg koncertre jár. Elkötelezett vegán és biciklis. A Greenepeace-nél végzett munkát nagyon inspirálónak tartja, hiszen elhivatott és lelkes fiataloknak segíthet abban, hogy valódi változást érhessenek el.

Perger András – © Dörgő Zsuzsi

Perger András

klíma- és energiakampány-felelős

Pergi tanár és környezetmérnök, aki több mint 15 éve dolgozik civil környezetvédőként azon, hogy pozitív változásokat érjen el a hazai energiapolitikában. Ő foglalkozik a megújuló energiák terjesztésével, és fáradhatatlanul küzd azért, hogy megállítsuk a környezetvédelmi és társadalmi szempontból is kockázatos Paks II. beruházást. Ha van egy kis szabadideje, azt a családjával tölti: pl. focizni mennek a fiával vagy kutyaiskolába a családi ebbel. Azért szeret itt dolgozni, mert véleménye szerint a Greenpeace sikereit a munkatársak, támogatók és önkéntesek elkötelezettsége, illetve a szervezetben felhalmozott hatalmas szellemi tőke együtt garantálja.

Rodics Katalin – © Dörgő Zsuzsi

Rodics Katalin

agrárkampány-felelős

Kati kutatóbiológus, a genetikai tudományok doktora. Olyan tudós, aki tud beszélni az emberek nyelvén, nagyon inspiráló előadó. A Greenpeace-nél ő foglalkozik a mezőgazdaság környezeti hatásaival és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésével. Szereti járni a vidéket és beszélgetni az ott élő emberekkel, szívesen támogat helyi kezdeményezéseket. Többek között azért szeret a Greenpeace-nél dolgozni, mert cégektől és kormányoktól független szervezetként itt lehetőség van arra, hogy szabadon, a meggyőződése szerint kiállhasson a számára fontos ügyekért. Kati 30 éve majd’ minden nap futással kezdi a napot, és munkája mellett is sokat foglalkozik unokáival.

Ruszti Zsombor – © Dörgő Zsuzsi

Ruszti Zsombor

közösségi kapcsolattartó

Ha valaki adományozással kapcsolatban keresi a Greenpeace-t, akkor nagy valószínűséggel Zsombival fog beszélni. Ő kezeli az adományozói adatbázisokat, rögzíti a tranzakciókat, és követi, hogy minden a megfelelő helyre legyen könyvelve. Zsombi nagyon precíz ember. Eredetileg gépész, de dolgozott kertépítőként, volt elektronikai nagyvállalatnál minőségellenőrzési vezető és ipari alpinistaként fadoktor egy botanikus kertben. Mászóaktivistaként egyike volt azoknak, akik 2013-ban egy órási bannert lógattak le a Westend tetejéről, ezzel üzenve az ott üzletet nyitó GAP-nek, hogy vonja ki a mérgező vegyi anyagokat a ruháiból. Szabadidejében kislányuk társaságában hátizsákkal és sátorral járják az országot.

Simon Gergely – © Dörgő Zsuzsi

Simon Gergely

regionális vegyianyag-szakértő

Simi vegyész, környezetkémikus és világutazó. Tagja annak a gyorsan mozgósítható nemzetközi szakértő csapatnak, amelyet a Greenpeace környezeti katasztrófák esetén küld a helyszínre, hogy mintákat vegyen, feltárja a problémákat és javaslatokat tegyen a következmények mérséklésére. Hol Kínában, hol a Balti-tengeren, hol a budapesti Illatos úton vizsgálódik. Amikor itthon van, a hazai légszennyezettségi kutatások elemzésével foglalkozik, a mindennapjainkban található vegyszerekre hívja fel a figyelmet, veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett területeket tár fel. Hisz a nyilvánosság erejében, és azon dolgozik, hogy a politikusokat cselekvésre bírja a tisztább környezetért. Szabadidejében gyakran leszalad a Dunára kajakozni, esetleg hegyet mászik a szomszédos országok valamelyikében. Macskapárti.

Török Márton – © Dörgő Zsuzsi

Török Márton

engagementszakértő

Marci igazi geek. A hazai és néhány szomszédos ország Greenpeace-irodáját is segíti az adományszervezéshez és az online kommunikációhoz szükséges webes szolgáltatások használatában. Emellett kontentgyáros, villámgyors és precíz szövegíró, mások után söprögető nyelvi lektor, aki gyakran online vizuális anyagokat is tervez. Elszánt és elkötelezett környezetvédő. Mászóaktivistaként fent járt a lengyel turówi hőerőmű 100 méter magas hűtőtornyának tetején, hogy húsz másik lengyel és térségbeli aktivistával együtt felszólítsa a lengyel kormányt: ne támogassa tovább zöldenergia-termelésként a szén és az erdők égetését. De bátran kiállt Kishantos földjeiért is, amikor az erőszakmentesség iskolapéldájaként védte testével a biobúzaföldeket. Marci rajong a hálózatokért, a számítógép-hálózatoktól kezdve a térképekig.

Turchányi Bálint – © Dörgő Zsuzsi

Turchányi Bálint

logisztikai koordinátor

Bálint feladatainak valójában csak egy kis szelete a klasszikus logisztika. Rendszeresen tart hazai és nemzetközi tréningeket mászóaktivistáknak, illetve olyan önkénteseknek, akik veszélyes vegyi anyagokkal kapcsolatos környezetszennyezések felderítésében segítik a Greenpeace-t. Bálint geológiára járt az ELTE-n, de végül más pályát választott. Dolgozott Strasbourgban kocsmárosként, volt csempenagykerben árumozgató és számtechszakkönyvboltban mindenes. Aztán 2011-ben önkénteskoordinátorként csatlakozott a Greenpeace-hez, és azóta elválaszthatatlan része lett a szervezetnek. Szabadidejében siklóernyőzik, dobol a Dirty Koala nevű zenekarban, valamint játszott a magyar válogatott tagjaként a korfball-Európa- és világbajnokságon.

Zmeskál Zita – © Dörgő Zsuzsi

Zmeskál Zita

engagementkoordinátor

Zita 2006-ban aktivistaként csatlakozott a Greenpeace-hez, miután látta a zöld szervezet egy atomerőműnél tartott akcióját a tévében. Később ő lett az önkéntesek koordinátora, dolgozott egy nemzetközi földközi-tengeri projekten, 2019-től pedig az adományszervező csapat tagjaként folytatja munkáját. Ő foglalkozik az olyan közösségi gyűjtőakciókkal, mint amilyenek a városi futóversenyek, és ő koordinálja az 1%-os kampányt. Már huszonévesen arról álmodozott, hogy egyszer majd a Greenpeace-nél fog dolgozni, hasonló értékrendű emberekkel, jó célokért. Férjével és két kisfiukkal a lakóhelyükön is igazi közösségszervező és környezetvédő aktivisták, legyen szó faültetésről, szüretről, vagy egy új közösségi kert kialakításáról, ők szívvel-lélekkel csinálják.