Csapatunk

A Greenpeace Magyarország csapata 2002 óta azért dolgozik nap mint nap, hogy egészséges és tiszta környezetben élhessünk hazánkban. Egy lendületes és lelkes csapat vagyunk, akik elkötelezettek környezetünk védelme iránt. Vannak köztünk fiatalabbak és idősebbek, fővárosiak és vidékiek, de ami mindannyiunkban közös: a küldetésünk. Hiszünk abban, hogy ha együtt cselekszünk, a változások elérhetőek hazánkban és az egész világon. Hiszünk az összefogás erejében, a Föld szeretetében, saját és gyermekeink jövőjének védelmében.

Becze Gábor - közösségi kapcsolattartó – © Dörgő Zsuzsi

Becze Gábor

közösségi kapcsolattartó

Gábor korábban a pénzügyi szektorban dolgozott értékesítési területen, és az ott szerzett tapasztalatait a Greenpeace-nél is jól tudja hasznosítani. Gábor feladata a támogatók toborzása, és az, hogy telefonon tartsa a kapcsolatot az emberekkel: információt ad a szervezet munkájáról és beszélget velük az őket érdeklő környezetvédelmi témákról. Különösen szereti, ha egy kezdetben más véleményen lévő emberrel is megtalálják végül a közös nevezőt. Örül, hogy a Greenpeace-nél olyanokkal dolgozhat együtt, akik a szívügyüknek tartják, hogy tegyenek egy tisztább és szebb környezetért. Úgy gondolja, hogy ma nincs annál fontosabb dolog, mint hogy megpróbáljuk jobbá tenni a világot és egy élhetőbb bolygót hagyjunk a gyerekeinkre.

Berende Petra -kommunikácós vezető helyettes – © Dörgő Zsuzsi

Berende Petra

kommunikációs vezető-helyettes

Petra tartja kézben a Greenpeace Magyarország közösségimédia-csatornáit: posztokat gyárt, fordít, mozgósít és villámgyorsan fogalmaz. Nemzetközi marketinget tanult a Külkeren, majd dolgozott multinál, a divatiparban és turisztikai újságíróként is. Mindegyik feladatát szerette, de úgy érezte, valami hiányzik, többet szeretne tenni egy jobb világért, ezért 2019-ben csatlakozott a Greenpeace-hez. Otthonában nagyon odafigyel arra, hogy háztartásukból teljesen kiszoruljanak az egyszer használatos műanyagok, élelmiszereket pedig többnyire piacon, termelőktől vásárol. Petra nagyon szereti Indiát. Jógázni egy idős helyi mestertől tanult, amikor huzamosabb időt töltött az országban. Munkájában az motiválja, hogy segíthet széles körben ismertté tenni fontos környezetvédelmi problémákat. Hisz abban, hogy ha elég sokan fogunk össze egy jó ügyért, akkor elérhetünk rendszerszintű változásokat.

Bilej Kornélia - önkénteskoordinátor – © Dörgő Zsuzsi

Bilej Kornélia

önkénteskoordinátor

Ha valaki önkéntesnek jelentkezik a Greenpeace-hez, valószínűleg Nellivel fog találkozni először. Ő az, aki segít megtalálni, ki, hogyan tudna bekapcsolódni a szervezet munkájába, ha tenni akar valamit a környezetvédelemért. Több száz aktivistával tart kapcsolatot, folyton szervez, lelkesít, tréningeket tart és csapatokat épít. Nelli korábban maga is részt vett nemzetközi környezetvédelmi akciókban. Kárpátalján nőtt fel, de mivel szeretett volna magyar nyelven továbbtanulni, az ELTE-re felvételizett és Budapestre költözött. Szabadidejében mantrailingezik, azaz nyomkövetésre, eltűnt emberek felkutatására tanítja csehszlovák farkaskutyáját.

Dobos Balázs – © Dörgő Zsuzsi

Dobos Balázs

digitális technológiai vezető

Balázs felel az online kommunikáció technikai hátteréért, ő kezeli a hírlevélrendszert, a hirdetéseket, valamint ő irányítja a honlapfejlesztéseket is – de ha épp az kell, akkor komplett petíciós oldalakat is készít. Tiszakarádon született, ahol a szülei már csecsemőként magukkal vitték a családi vízitúrára. Természet iránti szeretete azóta is megmaradt. Waldorf iskolába járt, már ott elkezdett önkéntesként természetvédelmi gyerektáborokat szervezni. Emellett közlekedésrajongó, szívesen túrázik, madarászik, zenét hallgat: mindenfélét, a jazztől a progresszív rockig. Inspirálónak tartja, hogy a Greenpeace nemzetközi szervezetként nagyon sokszínű, és iszonyatosan menő dolgokat csinál, komoly szakmai háttérrel.

Dörgő Zsuzsi – © Járdány Bence

Dörgő Zsuzsi

iroda- és szervezetfejlesztési menedzser

Zsuzsi felel azért, hogy a munkatársak jól érezzék magukat és hatékonyan tudjanak dolgozni. Ő gondoskodik róla, hogy meglegyen minden szükséges dolog az irodában a kávétól a nyomtatópapírig. Ő készíti elő a nagyobb meetingeket, a belső rendezvényeket, és hozzá fut be a megkeresések zöme is e-mailen és telefonon. Zsuzsi művészetterapeuta, szociális munkás és képzett fotográfus. Ezeket kombinálva a szabadidejében művészetterápiás csoportok munkáját segíti, ahol a fotózást használják a terápia eszközeként. 2009 óta dolgozik a Greenpeace-nél, nagyon inspirálónak tartja a szervezetet. Szereti, hogy egy befogadó és elfogadó közegben tevékenykedhet, ahol mindenki bátran elmondhatja a véleményét.

Kappel Judit - HR- és irodamenedzsment-vezető – © Dörgő Zsuzsi

Kappel Judit

HR- és irodamenedzsment-vezető

Judit 2002-ben csatlakozott a Greenpeace-hez, eleinte önkéntesként. 2003 év végén kezdett el dolgozni a magyar irodában, kezdetben segített önkénteseket toborozni, majd irodavezetőként tevékenykedett. Jelenleg az ő feladata az új munkatársak megtalálása, az egyéni fejlesztések megszervezése és a kollégák IT-s támogatása is. Ő az az irodában, aki pontosan tudja, hogy melyik gyártó hogy áll az elektronikus eszközeinek zöldítésével. Judit eredeti képzettsége szerint távközlésforgalmi szakember, de amit igazán szeret, az a szervezés, intézkedés és az új emberekkel való megismerkedés. Több mint 15 éve van a Greenpeace-nél, szerinte ezt a munkát egyszerűen nem lehet megunni!

Kebiche Nabila – © Dörgő Zsuzsi

Kebiche Nabila

engagementvezető

Nabila feladata, hogy csapatával megteremtse a magyar Greenpeace iroda anyagi függetlenségét. 19 évesen utcai támogatótoborzóként kezdte a szervezetnél, és az azóta eltelt években végigjárta a ranglétra összes fokát. Borzasztóan élvezi a munkájában, hogy rengeteg emberrel kerülhet kapcsolatba, állandóan új dolgokat tanulhat, kiélheti a kreativitását. Különleges vezetéknevét Algériából származó édesapjától kapta, ő a testvéreivel együtt Magyarországon született és nőtt fel. Szabadidejében utazik: gyerekkori álma volt például az, hogy eljusson egy őserdőbe, és megnézze az ott élő állatokat, növényeket, megismerje, hogyan élnek ott az emberek. Nincs más, ami jobban lenyűgözné, mint a természet tökéletessége.

Körner Olga − BOLYGÓ közösségi tér házigazda – © Dörgő Zsuzsi

Körner Olga

BOLYGÓ közösségi tér házigazda

Olga másodmagával a BOLYGÓ közösségi tér házigazdája, aki tanulás mellett, részmunkaidőben dolgozik nálunk. A BOLYGÓ egy találkozási pont olyan fiataloknak, akik szeretnének tenni valamit a környezetünkért, az élővilágért és másokért − egy zöldebb, békésebb jövőért. Olga végzős az ELTE közösségszervező szakán és ugyanezt csinálja a Greenpeace-nél is a gyakorlatban: kulturális, művészeti és környezetvédelmi programokat szervez fiataloknak, összeköt egymással embereket, szervezeteket és baráti társaságokat. Egy nagyváros közepén él, de ott is sok mindent megtesz azért, hogy védje a környezetet: gyűjti és közösségi komposztálóba hordja a szerves hulladékot, hacsak teheti, otthon főz és piacon vásárolja a hozzávalókat, mert élvezi a hangulatát és az eladókkal való beszélgetést.

Magyar Krisztina - pénzügyi és jogi menedzser – © Dörgő Zsuzsi

Magyar Krisztina

pénzügyi és jogi menedzser

Kriszti matektanárból lett pénzügyes. Ő gondoskodik arról, hogy a szerződések, számlák, kifizetések és a személyes adatok kezelése rendben legyen a Greenpeace-nél. Már gimnazistaként aktivista lett: bannert festett, ételt osztott a Food not Bombs-szal, megújulóenergiás kiállítást szervezett, és demonstrációkon vett részt. A diploma megszerzése után elment világot látni, és nyolc évig Svájcban élt, ahol pénzügyi végzettséget szerzett. 2020-ban jött haza és csatlakozott a Greenpeace-hez, immár főállásban. Nagyon szereti, hogy itt egy olyan összetartó emberekből álló erős közösséghez tartozhat, akik jobbá szeretnék tenni a világot és képesek állhatatosan, akár éveken át küzdeni egy jó célért. Kriszti a szabadidejében kéktúrázik, motorozik, fest, és szeret teljesen új dolgokat kipróbálni: most éppen viaferrátázni készül.

Mező János Bálint - ügyvezető igazgató – © Dörgő Zsuzsi

Mező János Bálint

ügyvezető igazgató

János földrajzzal és környezetvédelemmel kapcsolatos végzettséget szerzett a Pécsi Egyetemen. 2018 év vége óta ő a magyar Greenpeace-iroda ügyvezető igazgatója, melynek 2013-ban kampányosként lett a munkatársa, de önkéntesként már 2004-ben bekapcsolódott a munkába. Mindig is aktív volt közösségi ügyekben; hisz a közösségek erejében, a pozitív társadalmi változásban. Igazgatóként János feladata, hogy biztosítsa a szervezet céljainak megvalósítását itthon, illetve gondoskodjon az ehhez szükséges emberi kapacitásokról, anyagi és tárgyi erőforrásokról. Büszke a munkatársaira, az aktivistákra és a támogatókra, akik a magyar Greenpeace erejét, kivételes szakmai tudását és hitelességét adják. János művészeti gyökereket is hoz családjából, akik saját keramikusműhelyt is működtetnek. Szívesen olvas szépirodalmat, és kifejezetten szereti a történetmesélést a zenében is.

Nagy Máté - műhelyvezető – © Dörgő Zsuzsi

Nagy Máté

műhelyvezető

Máté a BOLYGÓ közösségi tér műhelyvezetője. Olyan foglalkozásokat szervez, amelyek segítenek fenntarthatóbb módon élni, például újrahasznosítani elromlott elektronikus eszközök alkatrészeit, karbantartani a biciklit vagy átalakítani a megunt tárgyakat. Máté közgazdásznak tanult, de később pályát váltott és elvégezte az asztalos szakképzést, utána beállt inasnak egy restaurátor műhelybe, beletanult a fafaragásba és az aranyozásba. Fával szeret a legjobban dolgozni, de emellett rengeteg más dolog is érdekli a kárpitozástól a varráson és könyvkötésen át a szakszerű forrasztásig. Máté jelenleg faipari mérnöknek tanul a Soproni Egyetemen és mellette részmunkaidőben vezeti a műhelyt, ahol szívesen segít másoknak is a barkácsolásban, a közös alkotásban. Ha akad egy kis szabadideje, akkor túrázik és pár éve ismerkedik a tájfutással is.

Pados Erzsébet - programkoordinátor, junior klíma- és energiakampány felelős – © Dörgő Zsuzsi

Pados Erzsébet

programkoordinátor

Pados Erzsébet (Böbi), közgazdászként végzett Ausztriában, majd éveken át multinacionális vállalatoknál dolgozott pénzügyi területen. Szerette a munkáját, de eljött az életében az a pillanat, amikor úgy érezte, hogy valami magasztosabb célért szeretne dolgozni. Először a Greenpeace bécsi irodájánál helyezkedett el, és a CEE régióban zajló adományszervezéssel foglalkozott, majd 2023-ban átigazolt a magyarországi szervezethez, ahol a projektek összehangolásával, kampánytervezéssel és menedzsmenttel segíti a csapat munkáját. Böbi úgy gondolja, hogy a fenntarthatóbb életmód kulcsa a mértékletesség. Ezt látta maga körül a kis Vas megyei faluban ahol felnőtt, és ez az, amit ma is igyekszik szem előtt tartani. Böbi a szabadidejében improvizációs színházban játszik és fest, ebben folyamatosan képzi is magát, legutóbb például egy portréfestő kurzuson vett részt Olaszországban.

Perger András - klíma- és energiakampány-felelős – © Dörgő Zsuzsi

Perger András

klíma- és energiakampány-felelős

Pergi tanár és környezetmérnök, aki több mint 15 éve dolgozik civil környezetvédőként azon, hogy pozitív változásokat érjen el a hazai energiapolitikában. Ő foglalkozik a megújuló energiák terjesztésével, és fáradhatatlanul küzd azért, hogy megállítsuk a környezetvédelmi és társadalmi szempontból is kockázatos Paks II. beruházást. Ha van egy kis szabadideje, azt a családjával tölti: pl. focizni mennek a fiával vagy kutyaiskolába a családi ebbel. Azért szeret itt dolgozni, mert véleménye szerint a Greenpeace sikereit a munkatársak, támogatók és önkéntesek elkötelezettsége, illetve a szervezetben felhalmozott hatalmas szellemi tőke együtt garantálja.

Rodics Katalin - biodiverzitáskampány-felelős – © Dörgő Zsuzsi

Rodics Katalin

biodiverzitáskampány-felelős

Kati kutatóbiológus, a genetikai tudományok doktora. Olyan tudós, aki tud beszélni az emberek nyelvén, nagyon inspiráló előadó. A Greenpeace-nél ő foglalkozik a mezőgazdaság környezeti hatásaival és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésével. Szereti járni a vidéket és beszélgetni az ott élő emberekkel, szívesen támogat helyi kezdeményezéseket. Többek között azért szeret a Greenpeace-nél dolgozni, mert cégektől és kormányoktól független szervezetként itt lehetőség van arra, hogy szabadon, a meggyőződése szerint kiállhasson a számára fontos ügyekért. Kati 30 éve majd’ minden nap futással kezdi a napot, és munkája mellett is sokat foglalkozik unokáival.

Ruszti Zsombor - közösségi kapcsolattartó – © Dörgő Zsuzsi

Ruszti Zsombor

közösségi kapcsolattartó

Ha valaki adományozással kapcsolatban keresi a Greenpeace-t, akkor nagy valószínűséggel Zsombival fog beszélni. Ő kezeli az adományozói adatbázisokat, rögzíti a tranzakciókat, és követi, hogy minden a megfelelő helyre legyen könyvelve. Zsombi nagyon precíz ember. Eredetileg gépész, de dolgozott kertépítőként, volt elektronikai nagyvállalatnál minőségellenőrzési vezető és ipari alpinistaként fadoktor egy botanikus kertben. Mászóaktivistaként egyike volt azoknak, akik 2013-ban egy órási bannert lógattak le a Westend tetejéről, ezzel üzenve az ott üzletet nyitó GAP-nek, hogy vonja ki a mérgező vegyi anyagokat a ruháiból. Szabadidejében kislányuk társaságában hátizsákkal és sátorral járják az országot.

Simon Gergely - regionális vegyianyag-szakértő | Greenpeace – © Dörgő Zsuzsi

Simon Gergely

regionális vegyianyag-szakértő

Simi vegyész, környezetkémikus és világutazó. Tagja annak a gyorsan mozgósítható nemzetközi szakértő csapatnak, amelyet a Greenpeace környezeti katasztrófák esetén küld a helyszínre, hogy mintákat vegyen, feltárja a problémákat és javaslatokat tegyen a következmények mérséklésére. Hol Kínában, hol a Balti-tengeren, hol a budapesti Illatos úton vizsgálódik. Amikor itthon van, a hazai légszennyezettségi kutatások elemzésével foglalkozik, a mindennapjainkban található vegyszerekre hívja fel a figyelmet, veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett területeket tár fel. Hisz a nyilvánosság erejében, és azon dolgozik, hogy a politikusokat cselekvésre bírja a tisztább környezetért. Szabadidejében gyakran leszalad a Dunára kajakozni, esetleg hegyet mászik a szomszédos országok valamelyikében. Macskapárti.

Szeles András - kommunikációs vezető | Greenpeace – © Dörgő Zsuzsi

Szeles András

kommunikációs vezető

András 2022 szeptemberében csatlakozott a Greenpeace-hez komoly társadalmi aktivista és civil szervezeti tapasztalattal. Nagyon inspirálónak tartja, hogy egy nemzetközi szervezetnél olyan rendszerszintű változásokért dolgozhat, amelyek segítenek megküzdeni az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokkal. Hisz abban, hogy a klímaváltozás, az élelmiszer- és energiaválság csak úgy kezelhető, ha összehangoljuk a természetvédelmi és társadalmi szempontokat. Szeretné elérni, hogy a klímaigazságosság fogalma ismertté váljon és jobban figyelembe vegyék a politikai döntéshozók. András a Greenpeace csapatában a kutyások táborát erősíti. Kutyájával, Rozival sokat kirándulnak a Budai-hegységben, már csak ezért is szívügye az erdők védelme. Évek óta nem fogyaszt húst, alacsony hőfokon mossa a ruhákat, és hacsak teheti, nem ül repülőre.

Szeszák Panka − BOLYGÓ közösségi tér házigazda – © Dörgő Zsuzsi

Szeszák Panka

BOLYGÓ közösségi tér házigazda

Panka másodmagával a BOLYGÓ házigazdája. A BOLYGÓ egy közösségi hely olyan fiataloknak, akik szeretnének tenni valamit a környezetünkért, az élővilágért, másokért − egy zöldebb, békésebb jövőért. Panka a gimnázium után egy évig Hollandiában járt képzőművészeti képzésre, most pedig az ELTE-n tanul szociális munkásnak és mellette dolgozik részmunkaidőben. A közösségi helyet ketten működtetik. Sokféle programot szerveznek a filmklubtól, a művészeti projekteken és közös alkotáson át a tudományos előadásokig. Panka nagyon szereti, hogy itt kreatívan és önállóan dolgozhat. A koronavírus-járvány idején, amikor otthon ragadt, olyan sikeresen kertészkedett ökomódszerekkel, hogy az egész családot el tudta látni a saját kiskertből.

Turchányi Bálint - logisztikai koordinátor – © Dörgő Zsuzsi

Turchányi Bálint

logisztikai koordinátor

Bálint feladatainak valójában csak egy kis szelete a klasszikus logisztika. Rendszeresen tart hazai és nemzetközi tréningeket mászóaktivistáknak, illetve olyan önkénteseknek, akik veszélyes vegyi anyagokkal kapcsolatos környezetszennyezések felderítésében segítik a Greenpeace-t. Bálint geológiára járt az ELTE-n, de végül más pályát választott. Dolgozott Strasbourgban kocsmárosként, volt csempenagykerben árumozgató és számtechszakkönyvboltban mindenes. Aztán 2011-ben önkénteskoordinátorként csatlakozott a Greenpeace-hez, és azóta elválaszthatatlan része lett a szervezetnek. Szabadidejében siklóernyőzik, dobol a Dirty Koala nevű zenekarban, valamint játszott a magyar válogatott tagjaként a korfball-Európa- és világbajnokságon.

Zmeskál Zita - engagementkoordinátor – © Dörgő Zsuzsi

Zmeskál Zita

engagementkoordinátor

Zita 2006-ban aktivistaként csatlakozott a Greenpeace-hez, miután látta a zöld szervezet egy atomerőműnél tartott akcióját a tévében. Később ő lett az önkéntesek koordinátora, dolgozott egy nemzetközi földközi-tengeri projekten, 2019-től pedig az adományszervező csapat tagjaként folytatja munkáját. Ő foglalkozik az olyan közösségi gyűjtőakciókkal, mint amilyenek a városi futóversenyek, és ő koordinálja az 1%-os kampányt. Már huszonévesen arról álmodozott, hogy egyszer majd a Greenpeace-nél fog dolgozni, hasonló értékrendű emberekkel, jó célokért. Férjével és két kisfiukkal a lakóhelyükön is igazi közösségszervező és környezetvédő aktivisták, legyen szó faültetésről, szüretről, vagy egy új közösségi kert kialakításáról, ők szívvel-lélekkel csinálják.