Ne hagyjuk, hogy az EU ránk kényszerítse az újabb génmódosított kukoricát!

A tagállamokon a sor: ne engedélyezzék a génmódosított kukoricát, melynek a Bizottság zöld utat adott

Sajtóközlemény - november 6, 2013
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország közös sajtóközleménye

Brüsszel–Budapest, 2013. november 6. – Az Európai Bizottság mai ülésén zöld utat adott a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica termesztésének.
A Bizottság javaslatáról a tagállamok miniszterei dönthetnek a Környezetvédelmi Tanács következő, december 13-i ülésén. A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a tagállamok elutasítsák a génmódosított kukorica engedélyezését.

„A Bizottság mai sajtóközleményében [1] azt állítja, hogy »nagyobb döntésteret adna a tagállamoknak a GMO-termesztéssel kapcsolatban«, továbbá »a Törvényszék határozatának eleget téve elküldi a Tanácsnak az 1507-es kukorica engedélyezésére vonatkozó határozattervezetét«, ami nem állja meg a helyét. Felháborító, hogy az Európai Bizottság a tagállamokra akarja tolni a döntés felelősségét, miközben a rendelkezésre álló jogi és környezeti érvek alapján el kellett volna utasítani az engedélykérelmet! A káros környezeti hatásokat és a génmódosított növények nem létező előnyeit, valamint a nagyon erős társadalmi elutasítást is figyelembe véve felmerül tehát a kérdés: kit képvisel, kinek az érdekében cselekszik az Európai Bizottság?” – kommentálta a mai döntést Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A génmódosított kukorica engedélyezésének megakadályozására az utolsó lehetőség a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek kezében van, akik a Környezetvédelmi Tanács december 13-i ülésén döntenek az engedélyezés sorsáról.

„Az Európai Bizottság felelőtlen döntése miatt újra a tagállamokon a sor, hogy megakadályozzák egy génmódosított kukorica európai földbe kerülését. Nem engedhetjük, hogy az EU ránk kényszerítse a multinacionális cég által kifejlesztett génmódosított kukoricát! Ezért felszólítjuk a magyar kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy a Tanács ülésén a tagállamok döntő többsége elutasítsa az 1507 néven ismert génmódosított kukorica termesztésének engedélyezését” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

2010-ben Magyarország és a hozzá csatlakozó Franciaország, Lengyelország, Ausztria és Luxemburg beperelte az Európai Bizottságot egy jelentős egészségügyi és környezeti kockázatokat jelentő génmódosított burgonya engedélyezése miatt. A pernek még vége sincs, a 28 tagú Európai Bizottság máris új génmódosított növényt szabadítana több százmillió európai fogyasztóra.

Jegyzetek:
[1] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1038_hu.htm

További információk:
Fidrich Róbert
programvezető
Magyar Természetvédők Szövetsége
Telefon: 06 70 340 89 65

Tömöri Balázs
kampányfelelős
Greenpeace Magyarország
Telefon: 06 20 469 69 09

Kategóriák