Símaszkos emberek törtek be az oroszországi Greenpeace-iroda udvarába

Sajtóközlemény - október 18, 2013
Budapest, 2013. október 18. – Tegnap éjjel Murmanszkban – ahol a 30 Greenpeace-aktivistát fogva tartják – betörtek a Greenpeace-iroda udvarára, és ellopták azt a ketrecet, amely az ottani szolidaritási tüntetés kelléke lett volna. A „sarkvidéki harmincak” 30. napjukat töltik börtönben Oroszországban. Ma 36 ország 100 helyszínén közel tízezer ember követeli az azonnali szabadon engedésüket.

A Greenpeace International ma kiadott biztonsági kamerás felvételei megmutatják, amint múlt éjjel hat símaszkos ember átmászott a kerítésen és behatolt az udvarra, amely a Greenpeace irodájának is helyt adó épülethez tartozik.

Miközben világszerte megkezdődtek a demonstrációk, a murmanszki bíróságon négy további aktivista szabadlábra helyezési kérelmének tárgyalása folyt. A kanadai Alexandre Paul és a brit Alexandra Harris kérelmét elutasították, a holland Faiza Oulahsen és a dán Anne Mie Roer Jensen kérelmének tárgyalása jelenleg is tart.

Linda Harris, Alexandra édesanyja ma úgy nyilatkozott: „Alex törődő, érzékeny személy, aki aggódik a bolygó jövőjéért. Azért volt az Arctic Sunrise hajón, hogy részt vegyen egy békés tüntetésben, nemzetközi vizeken, és a rádiószobában végezte a munkáját. Imádkozunk azért, hogy az orosz hatóságok mihamarabb hazaengedjék a lányunkat.”

A holland de Volkskrant napilapban ma közölt levelében Faiza arról ír, hogy „egy koszos cellában, egyedül, a többiektől elválasztva” tartják fogva, és „épp csak egy pillantást tud váltani a többi társával a folyosón”. Azt mondja, „Időnként egy patkány szalad végig a padlón. Lefogytam, és nem alszom túl jól, de továbbra is büszkén kitartok.” Faiza arra panaszkodik, hogy megtagadták tőle a hazatelefonálás jogát, és nem kapja meg a neki küldött könyvek és levelek legnagyobb részét. Hozzáteszi: „Nagyon vágyok a családomtól, barátaimtól és munkatársaimtól kapott levelekre.” Azt is megjegyzi, hogy a nap fénypontja számára mindig a séta, amikor „egy nagyjából 5×5 méteres sötét betonkockában járhat körbe, ahol – ha az embernek szerencséje van – láthatja az eget a repedező, beázó tető résein keresztül.”

Néhány a ma világszerte zajló tüntetések közül:

  • A Kelet-ázsiai Greenpeace aktivistái a Mount Everest lábánál tüntetnek.
  • Mexikóvárosban a tüntetők meglátogatják Mahatma Gandhi szobrát, és egy börtöncellát építenek köré.
  • Hollandiában az emberek egy óriási ketrecet állítottak fel Groningen központjában. Groningen az egyik aktivista szülővárosa, és egyben az oroszországi Murmanszk testvérvárosa is.
  • Bangkokban Thaiföld egyik legjellegzetesebb templománál, a Wat Phra Kaeónál tartottak tüntetést, melynek során az aktivisták a „Free the Arctic 30” szavakat rakták ki virágcsokrokból.
  • Bangalore-ban az emberek a Szabadság Parkban gyűltek össze, ahol valaha egy börtön működött.
  • Németországban több mint százan vesznek részt egy 30 órás virrasztáson, párhuzamosan a berlini orosz nagykövetség előtt szeptember 19. óta folyamatosan zajló virrasztással.
  • Olaszországban Nápoly főterén tartanak 24 órás ülő virrasztást. Nápoly a „sarkvidéki harmincak” egyik tagjának szülővárosa.

Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója elmondta:

„Már harminc napja, hogy elfoglalták a hajónkat, és letartóztatták harminc barátunkat és munkatársunkat. Őket most kalózkodással vádolják – egy abszurd váddal, amely akár 15 év börtönbüntetéssel is járhat.”

A „sarkvidéki harmincak” mindannyiunk érdekében álltak ki, hogy megóvják a világ egyik legsebezhetőbb táját és a veszélybe került éghajlatot – most pedig nekünk kell kiállnunk mellettük. A harminc ember fogva tartása támadás minden egyes ember ellen, aki valaha is fel akarja emelni a hangját egy jobb jövőért a saját és gyermekeik érdekében. Ez a harminc ember lelkiismereti fogoly, és mi mind felelősek vagyunk a sorsukért.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója szerint: „nem hisszük azt, hogy a Greenpeace a törvények fölött állna, ám ez a harminc bátor férfi és nő nem kalóz, és ez a vád nyilvánvaló kísérlet a békés tüntetések elnyomására. Ma szolidaritásunkat fejezzük ki a »sarkvidéki harmincakkal«, és megvédjük a békés tüntetéshez való jogot. Felszólítjuk a hatóságokat a harmincak azonnali szabadon engedésére.”

A múlt hónapban 28 Greenpeace-aktivistát, egy szabadúszó fényképészt és egy szabadúszó videóst a Gazprom olajvállalat egyik pecsora-tengeri fúrótoronyánál tartott erőszakmentes tüntetés után kalózkodással vádoltak meg az orosz hatóságok. Ezért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható. A Murmanszki Lenin Kerületi Bíróság elrendelte, hogy a „sarkvidéki harmincakat” legalább november 24-ig tartsák fogva, amíg az ellenük emelet vádak alapján az ország hatóságai végrehajtják a nyomozást. A harminc embert védő ügyvédek fellebbeztek az előzetes letartóztatás ellen.

Ma reggel a Shell egyik igazgatója azt nyilatkozta a finnországi sajtónak, hogy az Oroszországban fogva tartott finn aktivistát, Sini Saarelát szabadon kell engedni. Ez azért fontos megnyilvánulás, mert a Shell szoros üzleti kapcsolatot épített ki a Gazprommal az Északi-sarkvidék Oroszországhoz közeli részét illetően. A Greenpeace munkatársa, Jim Footner elmondta: „Ennek az üzenetnek a Shell vezérigazgatójától, Peter Vosertől kellene érkeznie. Szakítsa meg vállalata kapcsolatát a Gazprommal, és tegyen meg mindent azért, hogy szabadon engedjék a harminc embert.”

VÉGE

Kapcsolat, további információ:
Mező János Bálint
sarkvidékkampány-felelős
+36 20 204 1444

Háttérinformációk
Folyamatosan frissülő blog:
http://greenpeace.blog.hu/2013/09/24/az_ex-kgb-vel_a_greenpeace_ellen

A biztonsági kamera felvétele megtekinthető és letölthető itt. (A letöltéshez regisztráció szükséges.)

A felvétel FTP-szerverről is letölthető:
ftp.greenpeacemedia.net
Felhasználónév: dvout
Jelszó: 3e4r5t
Könyvtár: 131018_CCTV

Az ügyhöz kapcsolódó videóanyagok bővebb gyűjteménye itt található:
http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIFVWPIOU&CT=Story

A biztonsági kamera felvételeinek állóképei itt találhatóak. A világszerte zajló tüntetések képei itt tekinthetőek meg.

 

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.

Kategóriák