Z vodstvom HSE smo vzpostavili dialog

Greenpeaceova akcija na stavbi HSE uspešna

Sporočilo za javnost - december 6, 2012
Ljubljana, 6. december 2012 – Potem, ko je petnajst Greenpeacovih aktivistov danes pred in na stavbi sedeža družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE) izvedlo opozorilno akcijo, se je ta uspešno končala. Greenpeace je vodstvu HSE predal svoje zahteve (1), HSE pa je predstavnico Greenpeace sprejel na pogovor.

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji, dosežek akcije komentira:

»Zadovoljni smo, da je akcija naletela na pozitivni odziv vodstva HSE in njegovega generalnega direktorja Blaža Košoroka. Dosegli smo pomemben prvi korak, in to je zavezo, da nadaljujemo z medsebojnim dialogom. Verjamemo da gre za pomemben premik k transparentnemu in odgovornemu odločanju in upamo, da bo vodstvo svojo obljubo tudi izpolnilo.«

»Energetska politika in njeni projekti lahko usodno zaznamujejo tako razvojne priložnosti naše države, kot tudi kakovost življenja njenih državljanov. Odločitve, ki v veliki meri določajo našo prihodnost, se morajo sprejemati transparentov in v dialogu z vsemi zainteresiranimi deležniki. V naši energetiki je bilo vse preveč odločitev sprejetih brez tehtnega premisleka in temu moramo narediti konec. Obnova kotla v TET in nadaljevanje s kurjenjem premoga v Zasavju je napačna usmeritev, ki že tako prizadeti regiji ne prinaša svetle prihodnosti,« še dodaja Štros.

Medije smo ob začetku akcije v živo obvestili o poteku dogajanja. Sporočilo, ki smo ga poslali, najdete na naši spletni strani www.greenpeace.si.

KONEC 

 

Opomba:

(1)  Od vodstva HSE zahtevamo, da:

1. Nemudoma opustite vse načrte, ki so povezani z obnovo 125 megavatnega bloka v TE Trbovlje, ki bi kot energent uporabljala domači oz. uvoženi premog!

2. Svojo odločitev javnosti predstavite do najkasneje 10. januarja 2013. V primeru neodzivanja bomo smatrali, da HSE projekt podpira.

3. Se obvežete k politiki transparentnega in odgovornega sprejemanja odločitev o novih investicijah, ki bodo v svoji stroškovni oceni vključevale tudi eksterne oz. družbene stroške predvidene investicije.

4. Se obvežete, da boste pri pripravi investicijskih programov upoštevali sektorsko politiko na področju energetike, da bodo ti načrti revidirani s strani zunanje neodvisne inštitucije in pred dokončno odločitvijo predstavljeni zainteresirani javnosti, kamor se uvrščamo tudi nevladne organizacije.

5. Se obvežete k politiki prioritetnega vlaganja v obnovljive vire energije in vse prihodke, ki jih ustvarjajo elektrarne na obnovljive vire v vašem portfelju, prioritetno usmerite v nove projekte, ki kot energetski vir izkoriščajo trajnostne obnovljive vire.

6. Nam v najkrajšem možnem času sporočite termin, ko bi se lahko sestali z generalnih direktorjem družbe HSE in z njim izmenjali mnenja o predlagani investiciji v TET ter zgoraj navedenih zahtevah.

7. Nam do 10. januarja 2013, skupaj z odgovorom o usodi projekta TET sporočite vaša mnenje glede zgoraj navedenih zahtev.«

 

(2) Fotografije akcije prilagamo sporočilu, kasneje bodo na voljo na naši spletni strani. Foto: Greenpeace/Ristič. www.greenpeace.si

 

Kontakt:

Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko, Greenpeace v Sloveniji, , 040 165 195.

Več informacij:

Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji,  040 871 530.

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru. Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.