Spoznaj nas

Greenpeace obstaja zato, ker si naša Zemlja zasluži glas.

Posadka čolna The Greenpeace. © Greenpeace / Robert Keziere
Posadka čolna “The Greenpeace”. © Greenpeace / Robert Keziere

Takrat, tako kot danes

Greenpeace zgodba se začne leta 1971, ko skupina 12 aktivistov iz Vancouvra v Kanadi odpluje na otok Amchitka ob Aljaski, da bi preprečili ameriški testiranje jedrskega orožja. Njihova stara ribiška ladja se je imenovala “The Greenpeace”, denar za misijo pa so zbrali s koncertom.

Ti aktivisti, ustanovitelji Greenpeacea, so upali sanjati velike sanje in verjeti, da lahko nekaj posameznikov spremeni svet. Takrat se začne Greenpeace zgodba. Naša zgodba. Svetovno gibanje, ki je aktivno še danes.

Neodvisnost, nenasilje, ustvarjalno soočenje – temelji, ki so jih zastavili ustanovitelji, še danes predstavljajo osnovno vodilo delovanja Greenpeacea po vsem svetu. 

In še danes je aktivizem naše najmočnejše orodje: posamezniki, pripravljeni početi izjemne stvari za zaščito okolja.

Greenpeace Slovenija

Greenpeace je svojo pot na slovenskih tleh pričel jeseni 2007, nekaj mesecev preden je Slovenija prevzela mesto predsedujoče Svetu EU. Projekt, ki je bil osredotočen na slovensko predsedovanje EU smo izvajali skupaj s slovensko nevladno organizacijo Umanotera in po izteku projekta sprejeli odločitev, da s svojo prisotnostjo v Sloveniji nadaljujemo.

Uradni zastopnik Greenpeace Slovenija je Društvo Prihodnost. Greenpeace Slovenija deluje pod okriljem Greenpeace Srednja in Vzhodna Evropa (CEE), s sedežem na Dunaju v Avstriji.

Ekipa Greenpeace Slovenija:

Sara Kosirnik, zagovorništvo / campaigns

Elektronska pošta: [email protected]

Lena Penšek, zagovorništvo / campaigns

Elektronska pošta: [email protected]

Bajro Pašagić, prostovoljstvo / volunteers

Elektronska pošta: [email protected]

Aleš Pirnovar, akcije / actions

Elektronska pošta: [email protected]

Ana Žekar, administracija / administration

Elektronska pošta: [email protected]


Področja na katerih poskušamo biti aktivni so številna, res pa je, da prevladuje problematika povezana s podnebnimi spremembami in energetskimi vprašanji (opuščanje fosilne in jedrske ter napredek obnovljive energije). Na teh dveh področjih se aktivno udejanjamo tudi v Sloveniji, medtem ko se na ostale izzive odzivamo glede na razpoložljive kapacitete.

Pri svojem delu se osredotočamo na tiste posameznike in skupine, ki v Sloveniji odločajo. Gre za politike, različne strokovnjake in ljudi, ki delajo na naših ministrstvih in uradih. Naša glavna, a ne edina aktivnost, je spremljanje Slovenije in njenega odziva na predloge evropskih politik in predlogov zakonodaje ter kakšna stališča zavzema v Bruslju. Druge aktivnosti pa se nanašajo na implementacijo evropske zakonodaje ter pripravo nacionalnih usmeritev. Povezujemo tudi z ostalimi okoljskimi nevladnimi organizacijami ter strokovnjaki, s pomočjo katerih lahko uspešneje dosegamo zastavljene cilje. Smo članica mreže Plan B za Slovenijo.

Naše zmage, na katere smo do sedaj najbolj ponosni, so:

Naša vizija

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki preko kampanj, miroljubnih protestov in kreativnih komunikacijskih akcij razkriva najbolj pereče globalne okoljske probleme in si prizadeva za rešitve, ki so nujne za ohranitev čistega in varnega okolja za nas in prihajajoče generacije. Skupaj z našimi podporniki se borimo z velikimi onesnaževalci, korporacijami in vladami, ki nas želijo ujeti v stare uničujoče vzorce. Glavni cilj našega dela v Sloveniji je zaustaviti nevarno segrevanje planeta in pravočasno opustiti umazana fosilna goriva, pridružujemo pa se tudi globalnim kampanjam, ki skušajo preprečiti velika onesnaženja narave kot je onesnaženost naših oceanov s plastiko. Želimo si živeti v svetu, ki od našega planeta ne zahteva več kot je zmožen nuditi. V svetu, kjer lahko vsi uživamo pravico do čistega okolja. V svetu, kjer živimo dostojno, varno in obdani s pestrostjo vsega živega sveta, ki se skriva v naših gozdovih in oceanih.