Približno od sredine studenog pa do kraja prosinca, austrijski glavni grad zavija se u Božićno ruho. Osim sveprisutnih lampica i ostalih ukrasa, petnaestak adventskih lokacija daju Beču dodatnu dozu šarma i privlače mnogobrojne turiste. Nizovi štandova sa suvenirima, zimskim odjevnim predmetima, hranom i pićem… Zvuči kao svaka druga adventska manifestacija, ali s jednom važnom razlikom – nema jednokratnih plastičnih čaša, čime je drastično smanjena količina otpadne plastike.

Čaše su zamijenjene atraktivnim keramičkim šalicama za višekratnu upotrebu, s vizualnim rješenjima koja simboliziraju zimsko razdoblje i natpisom adventske lokacije. Na taj način aromatični punč, kuhano vino ili neka od ostalih pića možete popiti osjećajući se gotovo kao kod kuće. Jedan od organizatora rekao nam je da na svojim lokacijama koriste keramičke šalice još od 1998.

Sustav je jednostavan – prilikom kupnje pića, ostavlja se 2-4 eura pologa za šalicu. Šalica se može ponovno koristiti na bilo kojem od štandova unutar jedne lokacije tijekom cijelog trajanja adventa. Po odlasku s lokacije šalica se može vratiti, također na bilo koji štand unutar iste adventske lokacije, pri čemu se polog dobije natrag. No, velik broj posjetitelja odlučuje se zadržati šalicu kao suvenir.


Želite neko drugo piće ili naprosto ne želite piti iz iste šalice ponovno? Na štandu na kojem naručujete uzet će vašu šalicu i dati vam čistu. Organizacija pranja odvija se na različite načine. Svaka adventska lokacija ima tvrtku nadležnu za organizaciju sadržaja pa na nekim lokacijama organizatori odvoze prljave šalice i dovoze čiste, neki štandovi imaju dovod vode i peru na licu mjesta, dok neke lokacije imaju vlastite stanice za pranje.


Što je s ostalom jednokratnom plastikom? Iako nema univerzalnog pristupa po tom pitanju, na nekim štandovima predmeti kao što su tanjuri i pribor za jelo, vrećice i sl. zamijenjeni su neplastičnim materijalima, ili se to, saznajemo, planira uvesti narednih godina.

Posebno je važno u ovom primjeru to što je pomak napravljen na način da je jednokratna plastika zamijenjena višekratnim materijalom. Iako se posljednjih godina povećala svijest o štetnim posljedicama gomilanja jednokratne plastike, mnogi se odlučuju zamijeniti je bioplastikom. Premda je to mali pomak nabolje, bioplastika je problematična iz više razloga – nije sva biorazgradiva, ona koja jest, najčešće zahtijeva posebne uvjete (uglavnom u industrijskim komposterima na visokim temperaturama) te ono najvažnije – ona se i dalje uklapa u kulturu bacanja (throwaway culture) od koje moramo napraviti ozbiljan odmak ukoliko želimo održivu budućnost planeta.
Nadamo se da će i naši gradovi u nadolazećim godinama slijediti ovaj svijetli primjer!