12 aktivista Greenpeacea koji su u srijedu (28.11.) mirno prosvjedovali protiv eksploatacije ugljena već su šesti dan zadržani u pritvoru u Slovačkoj.
Raširivši transparente na tornju rudnika pozvali su na okončanje doba ugljena. Protiv njih podignute kaznene prijave te im prijeti čak do pet godina zatvora. Odluka slovačkog suda da aktiviste liši slobode do suđenja neprihvatljiva je i skandalozna, poručuje Greenpeace i poziva na međunarodnu solidarnost.
“Suočavamo se s dosad najvećim izazovom za čovječanstvo, a ljudi zahtijevaju i poduzimaju konkretne akcije. Vlade koje sudjeluju na klimatskoj konferenciji COP24 moraju jednom zauvijek stati uz te ljude i poduzeti nužne korake. Ovih 12 aktivista na miran je način prosvjedovalo protiv najprljavijeg fosilnog goriva i njihovo zadržavanje u pritvoru je sramota. Apeliramo na Slovačku da ih se hitno pusti na slobodu”, izjavila je Jennifer Morgan, izvršna direktorica Greenpeacea.
Julia Sokolovičkova, Greenpeaceova politička savjetnica dodaje: “Aktvisti Greenpeacea ne predstavljanju nikakvu prijetnju. Naprotiv, ugljen je taj koji prijeti i nama danas i budućim naraštajima. Pozivamo da se zatvorene aktiviste odmah pusti na slobodu. Trebalo bi ih hvaliti i podupirati, a ne zatvarati kao kriminalce.”